Rolki Fila-Primo-Alu 83A/84mm Abec7

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

MichalS
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: MichalS » pn maja 21, 2007 12:06

zico pisze:W sztywności. Aluminium - większa kontrola nad prędkością, zwrotnością.

Dzięki, a byłbyś tak uprzejmy i pomógł mi w sprawie opisanej w tym poscie:
http://www.zico-skating.com/forum/viewtopic.php?t=1569
?
Dzięki!
Niekontrolowany, żywy pocisk na ośmiu kółkach

anna999

Post autor: anna999 » wt maja 22, 2007 9:22

marselus76> Czy to normalne w Twoich rolkach, że nawet po przejechaniu niewielkiego odcinka drogi kólka wydają dziwne dźwięki :? ?.Tzn jak sprawdzam szbkość kręcenia się kólek to slyszę takie .... obtarcia. Wydaje mi się, że jest to piasek... ale nie znam się na tym :oops: Pewnie dzieje się to ze wszystkimi kólkami?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marselus76

Post autor: marselus76 » wt maja 22, 2007 9:56

cz;) tak też zauważyłem u siebie tę przypadłość w rolkach. Po pierwszej jeździe to zauważyłem. Ale narazie się tym nie przejmuję saleje do woli. Cieszę się wspaniałymi doznaniami jazdy na rolkach:). Napewno za niedługo będzie czekała moje roleczki a dokładnie łożyska z kółeczek kąpiel w jakimś organicznym specyfiku. Na pierwszy przegląd wybiore się do serwisu i zapytam czy może oni mi to zrobią za ile i jak to w ogóle wygląda. Narazie jeździj i się nie przejmuj
pozdrooo
---=FILA-PRIMO-ALU-84MM/83A/ABEC7=--- MZ

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » śr maja 23, 2007 9:36

Jeszcze cała doba nie minęła od momentu kiedy kupiłem ten model rolek. Pierwszą jazdę mam za sobą - niecała godzinka stawiania pierwszych kroków. Przejechałem w tym czasie może 500 metrów. Moje spostrzeżenia to bardzo ciche kółka, wygodny but i dobrze wentylowany - noga spociła mi się jedynie w okolicy sznurowadeł. Dużo regulacji - ten rzep na pięcie działa tylko najlepiej ściągać go gdy w bucie nie ma nogi.
Póki co tyle. Zadowolenie pełne. W weekend wymęczę je bardziej.

Póki co jeszcze nad tymi rolkami nie panuję dobrze. One same jadą. Nawet gdy się zatrzymam i wyprostuję to zaczynam jechać pomimo, że droga jest pozornie płaska :-) Generalnie jedno-dwa odepchnięcia i można jechać i jechać i jechać ... szczególnie gdy - tak jak ja - nie ma się opanowanego hamowania :-)

Obrazek

Tak w ogóle dlaczego tego modelu rolek nie ma w internetowych sklepach? Jedynie na czeskiej stronie je znalazłem:
http://www.inlinepro.cz/in-line-brusle- ... alu-m-69d/

Nawet na stronie producenta fila.com nie ma nic o rolkach.

Na koniec pytanie - jak wygląda serwisowanie rolek? W ramach gwarancji np. po sezonie lato-jesień można oddać rolki do czyszczenia kółek/łożysk? Tym zajmuje sie producent czy np. GoSport, w którym kupiłem?

anna999

Post autor: anna999 » śr maja 23, 2007 11:36

Wiecie co, to jest straszne jak się nic nie wie na dany temat, a chce się dokonać najlepszego wyboru. :roll:
Jeździ mi się wspaniale na Fili Primo Alu 84mm/83A. Opanowalam już nawet to, by same nie jechaly :wink: , hamuje, zakręcam itd. Chcialam zaoszcądzić i zastanawialam się nad Filą na kompozycie, K2 ATHENA SPORT 80 mm/80A kompozyt za 349,- . A w tej chwili jest promocja w intersport na K2 Alexis 84mm,80mm/80A z 670,- na 499,- czyli na cenę tych na których mi się tak dobrze jeździ. Nie wiem czy dobrze robię ale wybieram---Filę Primo Alu 84mm/83A----.
Jeśli jest ok to po co dlużej się zastanawiać :roll: :idea: :lol:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cinas83
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: cinas83 » śr maja 23, 2007 11:39

więc w czym problem:)

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » czw maja 24, 2007 9:39

to jest straszne jak się nic nie wie na dany temat, a chce się dokonać najlepszego wyboru
To samo przechodziłem dwa dni temu, ale zdałem się na piszących tu użytkowników i z zakupu jestem bardzo zadowolony.

I widzę, że Ty dokonałaś takiego samego wyboru co ja. Będziesz zadowolona. Nie mam dużego doświadczenia w rolkach. Ale uważam, że to bardzo dobry sprzęt i przede wszystkim wygodny. Potwierdza to fakt, że pierwszy raz włożyłem te rolki na nogi, pojeździłem trochę i żadnego zmęczenia nóg czy obtarć wynikających z niedopasowania buta nie odczułem. Komfort ogromny.

anna999

Post autor: anna999 » sob maja 26, 2007 1:32

cinas83> w tym problem, że się na tym nie znam. A chcialam dokonać jak najlepszego wybru.

MichalS> To prawda są wygodne i szbkie. Po raz pierwszy jeździlam tak na przwdę na Fili Alu i zakladając tańsze rolki nile bylo mowy o wygodzie. Na poczatku byly cztery rodzaje rolek. Później pozostaly dwa. Aż w końcu doszlam do wniosku, że jeśli na Fili Alu 84/83 jeździ się wygodnie to po co ryzykować. Mam nadzieję, że wybór by sluszny.

Pozdrawiam

Addam

FILA-PRIMO-ALU-84MM/83A/ABEC7

Post autor: Addam » wt czerwca 05, 2007 9:31

Witam wszystkich.
Wczoraj kupiłem FILA-PRIMO-ALU-84MM/83A/ABEC7. Wcześniej jeździłem na
rolkach Signa Twister :oops: Zmiana na korzyść jest kolosalna - praktycznie muszę się uczyć jeździć od nowa, bo File same uciekają spod nóg - po prostu czuć, że chcą same jeździć i nie tolerują postoju. :D Na wcześniejszych rolkach wyłem z bólu (śródstopie) - po kilkuset metrach, a wczoraj 3 godziny bez przerwy i wygoniła mnie dopiero burza :!: Wnioski - bardzo wygodne roleczki w przyzwoitej cenie, dające radość z jazdy.
Pozdrawiam wszystkich z Bydgoszczy - do zobaczenia w Myślęcinku
serdecznie pozdrawiam wszystkich rolkarzy FILA-PRIMO-ALU-84MM/83A/ABEC7

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » wt czerwca 05, 2007 11:54

Addam - to jak będziesz mijał kolesia z włosami spiętymi w kitkę i z takimi samymi rolkami jak Twoje to pomachaj ... odmacham :-)

Znasz jeszcze jakieś fajne miejsca w Bydgoszczy do pojeżdżenia? Bo asfalt w Myślęcinku (od pętli tramwajowej do różopola) jest kiepskiej jakości ... wolałbym więcej terenu o jakości nawieżchni takiej jak wokół zoo.

Pozdrawiam

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » pn czerwca 11, 2007 11:08

Dwa pytania do użytkowników tych rolek,

1. Możecie pomóc w tym wątku?
http://www.zico-skating.com/forum/viewtopic.php?t=1684

2. Czy zauważyliście u siebie grzechotanie prawej rolki na nierównościach? Mnie to zaczyna drażnić.

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » wt czerwca 12, 2007 9:32

OK, wspomniane wyżej grzechotanie dobiegało po prostu z minimalnie luźnego nitu przy płozie. Młotek moim przyjacielem. Nit już milczy :-)

Addam

Post autor: Addam » pt czerwca 15, 2007 2:58

MichalS pisze:Addam -

Znasz jeszcze jakieś fajne miejsca w Bydgoszczy do pojeżdżenia? Bo asfalt w Myślęcinku (od pętli tramwajowej do różopola) jest kiepskiej jakości ... wolałbym więcej terenu o jakości nawieżchni takiej jak wokół zoo.

Pozdrawiam

Ostatnio jeździłem szosą z zoo, w stronę Zawiszy az do remontowanego mostu, jest nieźle no i teraz mały ruch. Wybieram się sprawdzić asfalt na drodze do Niemcza ale nie skręcasz na Żołędowo tylko jedziesz prosto. Mały ruch.
P.S. Rozglądam się i na pewno pomacham :D
serdecznie pozdrawiam wszystkich rolkarzy FILA-PRIMO-ALU-84MM/83A/ABEC7

mittel

Post autor: mittel » śr czerwca 20, 2007 10:08

Mam 186 cm i 97 kg wagi, zastanawiam sie nad wybot\rem kompozytu i aly, doda ze nigdy wczesniej nie jezdzilem troche szkoda mi kasy! czy oprocz zwinnosci alu czyms sie rozni? czy kompozyt wytrzyma moja wage?

W firmowej rolce wytrzyma na pewno, rozumiem, że będziesz się uczyć jeździć?

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » czw czerwca 21, 2007 9:51

Przy takiej wadze według mnie lepiej brać aluminiową płozę i twarde kółka - 83A może się okazać za mało, chyba, że nie boisz się częstych zmian kółek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”