zmiana kółek w celu równomiernego zużycia

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

nartorolkarz
Jeżdżę od: 02 sty 2010

zmiana kółek w celu równomiernego zużycia

Post autor: nartorolkarz » czw lipca 12, 2007 9:19

Niedawno kupłem rolki Powerslide z butem C4. Po przejechaniu ponad 100km nastąpiło nierównomierne zużycie kółek, najbardziej zużyło się przednie kółko. W tej sytuacji mam pytania jak powinienem poprzestawiać kółka, aby zużywały się równomiernie ? Może ktoś dysponuje schematem zamiany kółek ?

Będę wdzięczny za odpowiedź
pozdrawiam

Jacek.B
Ścigant 4x100mm

Re: zmiana kółek w celu równomiernego zużycia

Post autor: Jacek.B » czw lipca 12, 2007 9:51

nartorolkarz pisze:Może ktoś dysponuje schematem zamiany kółek ?
Leń. Link jest na głównej stronie portalu.

Obrazek

nartorolkarz

Post autor: nartorolkarz » czw lipca 12, 2007 11:18

Fakt, dzięki serdeczne.

TomaszRolMen

Post autor: TomaszRolMen » wt lipca 17, 2007 2:42

fajnie że napisałeś bo napewno przyda mi się w przyszłości. w starych rolkach tez tak miałem, ale zmieniłem tylko tył z przodem. Teraz juz będę wiedział :lol:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
koziar2
Redaktor wrotkarstwo.pl
Moje rolki: Rollerblade Twister III
Jeżdżę od: 01 maja 2006
Kontakt:

Post autor: koziar2 » wt lipca 17, 2007 5:46

Zalezy jak chcesz jezdzic :) Ja do slalomu zawsze kombinuje zeby 1 i 4 kolko bylo lekko wyzej niz pozostale...

Najwazniejsze zeby zamieniac kolka stronami i odpowiednio z prawego do lewego buta ( i vice versa).

TomaszRolMen

Post autor: TomaszRolMen » wt lipca 17, 2007 11:11

Dzięki bardzo

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
VrooBell

Post autor: VrooBell » pt lipca 20, 2007 1:06

pozwolę sobie podłączyć do tematu.

zastanawiam się do jakiego stanu trzeba doprowadzić kółka żeby decydować się na wymianę na nowe ? druga rzecz w związku z tym -> pogooglałem trochę w poszukiwaniu sklepów gdzie można nabyć kółka ale niebardzo wiem nawet jakie wybrać tj. która marka jest godna polecenia ? na stronie http://www.zicoracing.com widzę Kryptonics True Tarmac 80mm/82A. wyglądają one inaczej niż w moich rolach i nie wiem czy by pasowały. mam rollerblade astro 45 na łożyskach SG7. szukać zatem czegoś firmy rollerblade ?

przepraszam za nieco chaotyczną formę wypowiedzi ale mam nadzieję że udało mi się uchwycić sens i problem :)

Awatar użytkownika
go
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: go » pt lipca 20, 2007 2:00

VrooBell pisze:pozwolę sobie podłączyć do tematu.

zastanawiam się do jakiego stanu trzeba doprowadzić kółka żeby decydować się na wymianę na nowe ?
Strona http://www.wrotkarstwo.pl, a potem:

Obrazek

Jak już przestaną spełniać swoje zadanie, czyli po parokrotnym przełożeniu będą miały np. pół cm mniej (zależy od wielkości), albo stracą swój profil i poczujesz że źle Ci się jeździ.

Awatar użytkownika
VrooBell

Post autor: VrooBell » pt lipca 20, 2007 3:23

dzięki za wskazówkę jednak nie do końca mi o to chodzi -> w kołach samochodowych mamy bieżnik i widzisz kiedy opona jest już raczej w wersji slick i trzeba się jej pozbyć :) tak czy inaczej w aucie sprawa jasna natomiast przy kółkach 'rolkowych' zastanawiam się czy jest jakiś ewidentny wskaźnik - wymień kółka bo zaczynasz jeździć szyną po asfalcie :)

tj. po prawie 2tygodniach jak je mam widzę że spokojnie mogę je poprzekładać żeby się równomiernie zdzierały ale nie wiem kiedy nadają się ewidentnie do wyrzucenia.

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » pt lipca 20, 2007 3:47

VrooBell pisze:dzięki za wskazówkę jednak nie do końca mi o to chodzi -> w kołach samochodowych mamy bieżnik i widzisz kiedy opona jest już raczej w wersji slick i trzeba się jej pozbyć :) tak czy inaczej w aucie sprawa jasna natomiast przy kółkach 'rolkowych' zastanawiam się czy jest jakiś ewidentny wskaźnik - wymień kółka bo zaczynasz jeździć szyną po asfalcie :)

tj. po prawie 2tygodniach jak je mam widzę że spokojnie mogę je poprzekładać żeby się równomiernie zdzierały ale nie wiem kiedy nadają się ewidentnie do wyrzucenia.
To wszystko zależy od tego ile masz pieniędzy.
Znam takich co przejechali na Materach 1600 km i twierdzą ze juz czas je wymienić. A inni co maja mniej kasy twierdzą że zrobia na nich jeszcze kolejne 1600km :wink:

Awatar użytkownika
VrooBell

Post autor: VrooBell » pt lipca 20, 2007 3:54

ile mam kasy zależy od tego ile kosztują dobre kółka - dobre tzn takie które mi się nie zajeżdżą za szybko ;)

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Andrzej » pt lipca 20, 2007 3:56

VrooBell pisze:ile mam kasy zależy od tego ile kosztują dobre kółka - dobre tzn takie które mi się nie zajeżdżą za szybko ;)
pRZYZWOITE KOSZTUJA W DETALU OK 250PLN/8SZT.
dOBRE OK350/PLN :cry:

Awatar użytkownika
VrooBell

Post autor: VrooBell » pt lipca 20, 2007 3:59

taniej wyjdzie widzę kupić nowe rolki niż same koła :(

TAKIE rozumiem że nie są godne polecenia ??

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Andrzej » pt lipca 20, 2007 4:02

VrooBell pisze:taniej wyjdzie widzę kupić nowe rolki niż same koła :(

TAKIE rozumiem że nie są godne polecenia ??
Wszystko zależy do czego szukasz kółek. Ja podałem ceny tych do jazdy szybkiej. Koła ktore Ty przedstawiłeś są przeznaczone do innych celów i właśnie do innych celów są ok.
Polecam wątki o kołach i wadze użytkownika
Pozdro
Do poniedziałku

Awatar użytkownika
VrooBell

Post autor: VrooBell » pt lipca 20, 2007 4:34

moja wina - po pierwsze jestem początkującym na rolkach. 2 tygodnie po cirka abałt 10km dziennie według wskazań GPS'a. jazda głównie rekreacyjna na ten moment. czasami przyśpieszę czasami próbuję coś kombinować żeby nie była to tylko rekreacja w pełnym tego słowa znaczeniu. tak czy inaczej -> nie wyścigi i nie agresywna jazda z podskokami itp ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”