Pomiar dystansu
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
-
sławek
- Czterokółkowiec
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
Pomiar dystansu
Hejka!
Znalazłem coś takiego na allegro i się zastanawiam czy w ogóle by to działało na rolkach.
<-------->/item215559716_kro ... oper_.html
Chociaż kroki a odepchnięcia na rolkach to zasadnicza różnica jednak zastanawiam się czy ktoś to używał z ciekawości.
Pozdrawiam wszystkich!
Znalazłem coś takiego na allegro i się zastanawiam czy w ogóle by to działało na rolkach.
<-------->/item215559716_kro ... oper_.html
Chociaż kroki a odepchnięcia na rolkach to zasadnicza różnica jednak zastanawiam się czy ktoś to używał z ciekawości.
Pozdrawiam wszystkich!
- koziar2
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Moje rolki: Rollerblade Twister III
- Jeżdżę od: 01 maja 2006
- Kontakt:
do pomiaru dystansu krokomierz raczej sie nie bedzie nadawal... bardzo rzadko odpychasz sie z tym samym tempem i przejezdzasz ten sam dystans po jednym odepchnieciu. Przykladowo jadac przekladanka po luku musisz sie wiecej nogami namachac. mozna wewntualnie zmierzyc liczbe odepchniec (jesli oczywiscie krokomierz bedzie chcial wspolpracowac z rolkami) ale to nic nikomu nie daje.
Ciekawe jakie cuda bedzie pokazywal krokomierz podczas jazdy po nierownym asfalcie lub kostce :p
Ciekawe jakie cuda bedzie pokazywal krokomierz podczas jazdy po nierownym asfalcie lub kostce :p
- cyber_human
- Czterokółkowiec bez hamulców
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
Slawku, ten krokomierz z Twojego linka to urzadzenie, ktore "bada" ruch talii i na tej podstawie wylicza kroki...
u nas, w zaleznosci jak w danej chwili jedziemy czy skaczemy, ruch moze byc rozny... w szybkim sprincie biodra w zazadzie moga byc prawie nieruchomo i tylko nogi machaja, albo tez mozesz biodrami falowac, przysiadac i wstawac, no co czlowiek to inaczej... przynajmniej na poziomie amatorskim...
ja rozwazalem taki pomiar z licznika kontaktronowego, jak przy rowerze, ale przeciez kolka kreca sie takze, jak rolke oderwiemy od ziemi, nadto machamy na boki, wiec kola przechodza inny dystans niz nasze cialo w ruchu postepowym...
w koncu najlepszym rozwiazaniem jest GPS... moze byc to rozwiazanie drozsze, kompleksowe, z tetnem i trenerem, albo prosty data logger, ktory masz w plecaku, na pasku, lub w kieszeni i po powrocie do domu zrzucasz dane do kompa i widzisz ile i z jaka predkoscia smigales...
tu taki temat juz sie pojawil:
http://www.zico-skating.com/forum/viewt ... highlight=
u nas, w zaleznosci jak w danej chwili jedziemy czy skaczemy, ruch moze byc rozny... w szybkim sprincie biodra w zazadzie moga byc prawie nieruchomo i tylko nogi machaja, albo tez mozesz biodrami falowac, przysiadac i wstawac, no co czlowiek to inaczej... przynajmniej na poziomie amatorskim...
ja rozwazalem taki pomiar z licznika kontaktronowego, jak przy rowerze, ale przeciez kolka kreca sie takze, jak rolke oderwiemy od ziemi, nadto machamy na boki, wiec kola przechodza inny dystans niz nasze cialo w ruchu postepowym...
w koncu najlepszym rozwiazaniem jest GPS... moze byc to rozwiazanie drozsze, kompleksowe, z tetnem i trenerem, albo prosty data logger, ktory masz w plecaku, na pasku, lub w kieszeni i po powrocie do domu zrzucasz dane do kompa i widzisz ile i z jaka predkoscia smigales...
tu taki temat juz sie pojawil:
http://www.zico-skating.com/forum/viewt ... highlight=
- Krzysztof
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Grelowski
- Jeżdżę od: 01 cze 2002
Jak zauważył mój przedmówca (a raczej przedpisacz) istnieje grupa urządzeń GPS ( + bluetooth + zapamiętywanie danych tzw.datalogger), które może pracować autonomicznie i rejestrować ślad przebytej trasy (trasę można odtworzyć w komputerze, max. prędkość itp.)
Może również współpracować z PDA lub telefonem komórkowym.
Opisywany ostatnio w serwisie PDAClub datalogger WINTEC WBT-201 jest dość ciekawym urządzeniem, które powinno spełnić swoje zadanie. Jest to następca 100. Różnica w ilości zapamiętywanych punktów oraz inny chipset.
Myślę, że może to być traktowane jako uzupełnienie do posiadanego pulsometra.
Oczywiście najlepsze ceny mają za wielką wodą
(szczególnie przy obecnym kursie $ ).
Może również współpracować z PDA lub telefonem komórkowym.
Opisywany ostatnio w serwisie PDAClub datalogger WINTEC WBT-201 jest dość ciekawym urządzeniem, które powinno spełnić swoje zadanie. Jest to następca 100. Różnica w ilości zapamiętywanych punktów oraz inny chipset.
Myślę, że może to być traktowane jako uzupełnienie do posiadanego pulsometra.
Oczywiście najlepsze ceny mają za wielką wodą