Optymalizacja ustawienia szyny względem buta (4x100)

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » ndz września 30, 2007 1:24

Zico,

czy mógłbyś zamieścić zdjęcie bez przechyłu?

Jesli chodzi o artykuł powerslide to jest w tym sporo marketingu. Kalon nie jest wcale rewolucyjny tutaj. Kliny pod piętą (canting) są używane od ładnych kilku lat i osobiście uważam szyny TNT są bardzo dobre tutaj z możliwością ustavienia 4, 6, 8 i 10 stopni pochylenia.

Różnica w pitch czyli różnica pomiędzy wyskością tylnej i przedniej platformy buta i fakt że większy pitch jest do sprintu a mniejszy do dystansu jest również stary jak świat. Oczywiście wiąże się to z niższą pozycją podzas sprintu.
Ostatnio zmieniony ndz września 30, 2007 1:46 przez powerhouski, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » ndz września 30, 2007 1:34

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » ndz września 30, 2007 3:40

OK,

Czy masz podkładki(canting) pod prawą szyną? Na przedostatnim zdjęciu oś pionowa szyny nie pokrywa się z osią pionową buta. Trudno wyczuć ostatnie zdjęcie jakoże jest pod kątem.

Generalnie rzecz biorąc jeżeli nie miałeś jakichś poważnych operacji kolan typu osteotomia to wygląda na to że Twój problem może być spowodowany przez słabą stabilizację miednicy zwłaszcza słaby posladkowy średni. Ciekawe byloby zbadanie funkcjonalnej siły mięsniowej w obrębie miednicy

Twoje przeniesienie środka ciężkości jest połączone ze skrętem tulowia w kierunku nogi podporowej i jednoczesnym przesunięciem kolana do środka ciała. Ten ruch powoduje że twoje punkty kluczowe nie są ustawione w linii.

1. Sprawdzenie czy nie masz ubytków siły mięśniwej i ich eventualna korekcja
2. Powrot do podstaw techniki ustawienie punktów kluczowych przed lustrem bez wrotek i na wrotkach, jazda na wprost na jednej wrotce druga odpycha z accentem na ustawienie obręczy barkowej i miednicznej - skorygowanie punktow kluczowych przy użyciu laski gimnastycznej. Jazda jak wyżej przy ścianie z ustawieniem punktow kluczowych, itp.

Mam nadzięję że jest to zrozumiałe

Awatar użytkownika
r102
Czterokółkowiec

Post autor: r102 » ndz września 30, 2007 6:47

ładne nogi

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pn października 01, 2007 1:03

Cześć,

żadnych podkładek nie mam i szyna jest na pewno prostopadle do podstawy buta. Operacji nie przechodziłem, nie musiałem. Po prostu mam takie nogi i nic nie poradzę. Coś kiedyś trenerzy łyżwiarstwa wspominali, że mam świetną "wadę" na dobre wyniki na łyżwach. Nie wiem na ile jest to prawda i o co tutaj chodzi, bo jak wiesz uprawiam głównie wrotkarstwo.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » pn października 01, 2007 3:07

powerhouski pisze: ...wygląda na to że Twój problem może być spowodowany przez słabą stabilizację miednicy zwłaszcza słaby posladkowy średni...
Już mu dziewczyny mówiły że do rodzenia dzieci ma kiepską miednicę :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: Toudi » wt października 02, 2007 9:14

Też w sumie niewiele wiem o mojej miednicy ale mam krzywe nogi, i to nie chodzi tylko o przesunięcie kolana, kostki o parę cm, tylko jak na beczce. Pewnie inaczej sprawy się mają w niskim i inaczej w wysokim bucie. Jeśli but jest wysoki i szynę miałem ustawioną na środku, to but jest przechylony na zewnątrz i kółka stykają się z podłożem po wewnętrznej stronie stopy. W niskim bucie jest lepiej, bo jednak przez te lata chodzenia, staw skokowy się oczywiście zdeformował i stopa jest ułożona prostopadle do podłoża. Jednak korekcja jest wciąż niezbędna i trudno zgodzić mi się z twierdzeniem, że ustawienie płozy na środku, jak Powerhousky napisał jest optymalne dla każdego. No i kwestia kompensacji mięśniami - z chęcią bym o tym poczytał - jednak zdaje mi się - tylko zdaje, bo wiedzy na ten temat nie posaidam, że prościej dla całej konstrukcji szkieletowo-mięśniowej (jeśli się dobrze wyrażam) jest takie deformacje korygować sprzętowo niż selektywnie wzmacniać poszczególne partie mięśni.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » śr października 03, 2007 12:51

Niestety, na widok nog Zico my computer odmowil posluszenstwa. Takze pokrotce, jak tylko bede mogl to rozwine jeszcze temat ale w tej chwili moj dostep jest ograniczony. Takze krotko i zwiezle.

Toudi
że ustawienie płozy na środku, jak Powerhousky napisał jest optymalne dla każdego

Przeczytaj moje posty dokladnie...
Oczywiście to jest ogólna zasada i dobry trener powinien zmienić nieco ustawienie zwłaszcza z przodu w przypadkach takich jak stopy plaskie albo halluxy
Dyskusja jest na temat czy krzywe nogi (kolana koslawe albo szpotawe) maja wplyw na ustawienie szyny. A poza tym spojrz na noge wyprostowana czy jest ona krzywa :lol: Wlasnie! Tylko jego obciazone nogi sa krzywe i tylko w pozycji wrotkarskiej. Ale nie moge zdradzac wszystkich tajemnic zawodowych...
No i kwestia kompensacji mięśniami

Znowu tutaj nie ma mowy o kompensacji. Zica punkty kluczowe nie sa ustawione tak jak powinny byc - pretensja do tego kto go uczyl jezdzic. To ze jego kolano ucieka do wewnatrz to zasluga slabych stabilizatorow miednicy i uda natomiast to ze on skreca tulow do nogi obciazonej jest przykladem kompensacji i zamkniecia rotacji wewnetrznej uda przez zrotowanie miednicy do wewnatrz. Trzeba rozroznic co jest przyczyna a co skutkiem. przesuwanie szyny zeby skompensowac Zico ustawienie miednicy a co za tym idzie punktow kluczowych jest tylko metoda na rozszerzenie blednego kola.

Czolgiem

Tomek

cdn ale nie wiem kiedy

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » śr października 03, 2007 9:08

Już wyjaśniam, co następuje.

Tomek, pewno gdzieś tam czytałeś, albo i nie wiesz - jeździłem ponad 7 lat agresywnie, jesteś zupełnie w innej lidze, więc wyjaśniam:

- tricki wykonywane na poręczach, murkach polegają na ugięciu stóp w kostkach, pochyleniu buta - wszystko po to, aby zapewnić solidne punkty podparcia podczas ślizgania się.
- podkreślam jeszcze raz - 7 lat jazdy i jeszcze później z doskoku.

Kiedy zacząłem przestawiać się na jazdę szybką, moje ugięcie nóg wyglądało tak:

Obrazek

Bardzo mało osób widziało moje początki w jeździe szybkiej. Z osób, które to widziały był Marek, Marcel, Magda Wójcicka - mówili, że źle kładę stopy.

Przez kilka lat pracowałem przede wszystkim nad stabilizacją kostki i na pewno jest już dużo lepiej:

Obrazek

Problem teraz jest w postawie, szczególnie nogi, kolana, nawet w pozycji prostej.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
Marek
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Marek » śr października 03, 2007 9:38

Znaczy sie kzywe giry :twisted: :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » pt października 19, 2007 6:12

Obrazek
Długa linia ciągnie się od kółka aby zilustrować fakt że kąt ustawienia szyny i buta nie pokrywają się. Być może bloki w bucie nie są dokladnie w płaszczyźnie (zdarza się częściej niż myslicie) albo buty są domodelowane w ten sposob - trudno wyczuć...
Obrazek
Zdjęcie Mantii nieco pod kątem ale dla potrzeb zasygnalizowania problemu wystarczające. Ktokolwiek uczył Zico jeździć nie zwracał uwagi na ustawienie punktów kluczowych w różnych fazach odbicia a to podstawa. W poszukiwaniu tego ulotnego double push'u zamiast przenieść ciężar ciała z odpowiednio ustawionymi punktami kluczowymi Zico poprostu koślawi kostkę oraz skręca i przegina tułów do boku.

Mam nadzieję że Zico nie obrazi się na moja analizę i dziękuję Mu za udostepnienie swoich zdjęć dla celów naukowych :)

Przepraszam za zwłokę ale nogi Zica ugotowaly mi dysk na twardo :lol: i laptop musiał iść do naprawy.

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pt października 19, 2007 7:43

Tomek, no pewno, że się nie obrażę, ale problem w tym, że ja tak chyba nogi nie ustawię... Na kolejny trening wezmę kamerę albo lustro do sali i będę próbować. No chyba, że pomoże podkładka, która podniesie stronę wewnętrzną buta do góry - jeśli dobrze rozumiem?
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » pt października 19, 2007 8:10

Zacznij na sucho bez wrotek i ustaw punkty kluczowe w pozycji wyjściowej potem przenieś ciężar ciała na jedną nogę i porownaj punkty kluczowe.

Awatar użytkownika
małysz
Pięciokółkowiec 80mm
Kontakt:

Post autor: małysz » sob października 20, 2007 1:06

witam,

Mam podobny problem, jednak nie koniecznie to moze wynikac ze zlej techniki, ustawienia kostki, biodra i barku. Jeśli ktos ma płaskostopie, kosci stawu skokowego zjezdzaja na dół po rozluznieniu klamry wiezadlowej i z czasem wyrabiają sie stawy kolanowe. Pracowałem dużo nad technika jednakl problemu nie da sie rozwiazac w samej jeździe. Swoj nacisk na podloze poznaje po wytartych podeszwach w butach na zewnatrz. Jest tez taka mozliwosc, jesli taka pozycja podczas jazdy mialaby wynikac ze zlej techniki ktora mozna skorygowac to na pewno ciezar by mi sie rozmieszczal rownomiernie podczas normalnego chodzenia. a problem moze wynikac nie z techniki a z wady postawy i potrzene by były inne cwiczenia. Pozdrawiam
"Bruk to nasz wróg"
Pozdrawiam
Damian

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » sob października 20, 2007 5:21

Cześć Damian,

I tak i nie. Jeżeli masz płaskostopie to twój łuk podłużny i czasami do pewnego stopnia poprzeczny jest obniżony. Jeżeli jest bezbolesne nie radzilbym nic robić, jeżeli sprawia problem potrzebne są pewnie wkładki ortopedyczne. W tym przypadku trzeba rozważyć to że stopa płaska jest generalnie szersza niż normalna w związku może trzeba szynę przesunąć.

Jak wycierasz obuwie nie świadczy o płaskostopiu tylko raczej o stopie koślawej albo szpotawej. Tutaj sprawa trochę się komplikuje: dobry fachowies robiący buty na miarę i majacy pojęcie o tych problemach jest na wagę złota. Canting, czyli podkładanie klinów między but a szynę może pomóc.
kosci stawu skokowego zjezdzaja na dół po rozluznieniu klamry wiezadlowej i z czasem wyrabiają sie stawy kolanowe.
Owszem, zdażają się podwichnięcia i zwichnięcia ale trzeba wziąć pod uwagę że nie jeździmy w pepegach tylko w usztywnionych butach z włókna węglowego. także mamy możliwość zredukowania problemów związanych z drobną niestabilnością. Są jeszcze buty fitnessowe...

Rozmawiamy tutaj o w miarę młodej populacji, "wyrobionych stawów kolanowych" oczekiwałbym u kogoś dobrze po 50-tce jesli nie miał/miała traumatycznej historii, u młodszych po wielokrotnych urazach...
Pracowałem dużo nad technika jednakl problemu nie da sie rozwiazac w samej jeździe.
Sorry Damian, trudno jest mi zająć stanowisko jakoże nie znam twojej techniki.
Jest tez taka mozliwosc, jesli taka pozycja podczas jazdy mialaby wynikac ze zlej techniki ktora mozna skorygowac to na pewno ciezar by mi sie rozmieszczal rownomiernie podczas normalnego chodzenia
Nie koniecznie - chód jest aktem ruchowym zachodzącym w płaszczyźnie strzałkowej w celu przemieszczania się w płaszczyźnie strzałkowej podczas gdy jazda na wrotkach to akt ruchowy w zachodzący w płaszczyźnie czolowej w celu przemieszczania się w płaszczyźnie strzałkowej. I to tylko jedna z podstawowych rożnic...

Oczywiście, zdażają się problemy których nie da się rozwiązać i trzeba je obejść albo zaakceptować :)

Czołem

Tomek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”