Jesienne "odpały"... ;o)

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
Caravan
Prześcigant 4x100mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Jesienne "odpały"... ;o)

Post autor: Caravan » wt października 02, 2007 11:37

Niestety, nie da się ukryć - już jesień. Różnie można reagować na tą porę roku. MNie zaczęła ogarniać lekka melancholia. Deszcz za oknem, zimno, ciemno, a w alejkach czychają na rolkarzy zdradzieckie liście, patyki i łupiny kasztanów :wink:

Postanowiłem sobie jakoś ten czas umilić i.... no tak, przyznać muszę, że trochę mi odpaliło i poeksperymentowałem.

Pierwszym odpałem była konstrukcja "customów" z przeznaczeniem do jazdy po mieście. Jako baza posłużyły skorupy ROLLERBLADE DOWNTOWN II. Agresywna płoza została wymieniona na 255CC SALOMON'a. Koła w ustawieniu 80-80-76-76.

Obrazek

Konstrukcja ma swoje wady i zalety. Do zalet można niewątpliwie zaliczyć komfort jazdy. But jest bardzo wygodny. Po prawie trzech godzinach jazdy po mieście nie odczuwałem dolegliwości zwiazanych z otarciami, odparzeniami czy innymi kontuzjami. Trzymanie w kostce bardzo dobre, podobnie z resztą stopy - mimo iż sznurowania z początku nie sprawiały wrażenia solidnych. Jazda po nierównościach to sama przyjemność. Kompozytowa płoza oraz konstrukcja buta skutecznie tłumią wszelakie ubytki czy "naddatki". Jazda po kostce betonowej prawie niczym się nie różni od jazdy po asfalcie. Nawet kostka granitowa nie była problemem - jedynym efektem było po prostu spowalnianie :mrgreen: Cała konstrukcja bardzo stabilna, łatwo dajaca się opanować. Jeżdżąc na Downtownach ma się wrażenie, jakby się pokonywało ulice transporterem opancerzonym :mrgreen:

No właśnie. I tutaj dochodzimy do wad. Niestety "komfort" jazdy transporterem wiąże się z pewnymi niedogodnościami. Jedną z nich jest waga. Niestety jedna kompletna rolka to przeszło 2kg - i to się czuje. Można się przyzwyczaić, niemniej jednak na początku można się lekko zdziwić :wink: Drugą wadą jest "usztywnienie" konstrukcji - z tymi rolkami na kubeczkach się nie pojeździ. Niestety nieco krótki liner powoduje, że kiedy próbujemy nieco mocniej sie odchylić, krawędź cholewy wbija sie w nogę. Prawdopodobnie należałoby wymienić liner na nieco dłuższy i przez to bardziej komfortowy. Czasami również przeszkadzają soulplate'y, które przy nieco ostrzejszej jeździe czy gwałtowniejszych zakrętach moga spowodować, że jazdę zakończymy efektownym slide'm na skorupach - po prostu za bardzo odstają. No i to chyba tyle :wink:

Drugim szaleństwem była zamiana w moich Thunderach płozy 247 na 237, przy rozmiarze buta 29,5 i ustawieniu kółek 76-80-76-72 (HI/LO). Przyznam, że wyszło nieco hardcore'owo :mrgreen:

Obrazek

Pierwsze wrażenia? No cóż. Powiem krótko: krótko :mrgreen: Zwłaszcza z przodu. W porównaniu z 247 mamy bardziej cofnięte przednie kółko. Co ciekawe, w płozę można wrzucić max 80-80-76-76. W 247 wchodzą cztery "osiemdziesiątki". Tylne kółko jest tylko odrobinę przesunięte do przodu. W jeździe na jednym w ogóle nie przeszkadza. Na początku wydaje się to być nieco mało stabilne, ale po kilku chwilach można się przyzwyczaić. Aczkowiek trzeba uważać, bo jak raz zaczna sie kręcić, to trudno je opanować i wyhamować :wink: Nie wiem jeszcze jak sie zachowuja na kubeczkach - niestety pogoda pozwolila "poszaleć" na ograniczonej powierzchni. Przypuszczam jednak, że doskonała zwrotność okupiona zostanie niskim poziomem stabilności. No ale coś za coś. Byle się nie zabić :wink: Jednakże już teraz mogę odradzić tą konstrukcję jako zestaw fitnessowy, czy chociaż na przejażdżkę po parku, w wolnej chwili miedzy jednym trick'iem a drugim. Na pierwszym lepszym patyczku po prostu skończą sie nogi :mrgreen:
Innymi słowy - czyste szaleństwo!

Ale czy właśnie to w tym wszystkim nie jest piękne? :mrgreen:

ps. mam na zbyciu kompletną płozę agresywną i kółka Rollerblade :mrgreen:
Pozdrawiam
Caravan
SALOMON THUNDER UFS 237EA
SALOMON CHAZ SANDS UFS 247EA
SEBA FR2 243
http://www.zut-projekt.pl

sławek
Czterokółkowiec

Post autor: sławek » śr października 03, 2007 10:59

Hejka!
To może ja cos też dodam z mojej beczki.
W tym sezonie obiecałem sobie że sie przesiąde z piątek na setki ,ale jak wiecie nie każdy ma pełne kieszenie.
Więc młotek w dłoń i zrobiłem mały trick,mianowicie użyłem wysłużonych Rocesy Londony na allegro zakupiłem szynę Salomona o rozstawie 195mm bo na moje szczęście takowe posiadały,dołożyłem kółka 100mm a pierwotnie miałem 80mm na starej szynie i hop siup! Palce lizać i obgryzać :D
http://www.wrzuta.pl/obraz/pc8PEVx730/roces
Jeszcze aby but mi się nie wyginał do wewnątrz ze względu na dużą wysokość kółek od podłoża zamocowałem szynę bardziej do wewnatrz w stosunku do osi buta.Oczywiście widać podkładki bo drugie kółko ocierało.
Widać wyraźnie ostatnie kółko bardzo wysunięte do tyłu co praktycznie daje że nie sposób się glebnąć do tyłu :lol:
Pozdrawiam

Alandy
Ścigant 4x100mm

Post autor: Alandy » czw października 04, 2007 7:54

brawo
efekt robi wrażenie....

dobry "wstęp" do naprawde szybkiej jazdy

potem za jakiś czas dokupić tylko niski bucik i będą smigać żaż miło
"MYŚLĘ WIĘC JEŻDŻĘ"

sławek
Czterokółkowiec

Post autor: sławek » czw października 04, 2007 5:47

Caravan:Ale masz życie, na trening w takich, na imieniny w takich rolkach, do znajomych w takich a na bankiet jeszcze innych ,to tak jakby mieć garaż pełen samochodów hihi :lol:

Awatar użytkownika
Caravan
Prześcigant 4x100mm
Kontakt:

Post autor: Caravan » pt października 05, 2007 12:08

Na razie jeszcze garderoba mi pasuje, ale co będzie kiedy trafię coś nie pod kolor? :mrgreen:

BTW, ja to jestem "szczawik". Są tutaj tacy, którzy nawet 8 par w szafie chowają :wink:

Ale za to mam 4 różne płozy UFS :wink:
Pozdrawiam
Caravan
SEBA FR2 243

Awatar użytkownika
Agent_L
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm
Jeżdżę od: 01 sie 2007
Kontakt:

Post autor: Agent_L » pt października 05, 2007 11:41

hmm. o ile downtowny na 80tkach są bardziej pancerne od celli 2006 na defaultowcyh 80tkach ? : )
Powerslide Cell 2006 /44 + Salomon Pilot V10 ?2004? /45
Kontakt : 505614321, PMy czytam rzadko : )
rolkowa mapka Warszawy

Awatar użytkownika
Caravan
Prześcigant 4x100mm
Kontakt:

Post autor: Caravan » pt października 05, 2007 12:58

Przeszło 2kg rolka jest z definicji bardziej pancerna niż inne :mrgreen:
Pozdrawiam
Caravan
SEBA FR2 243

Awatar użytkownika
Agent_L
Kontakt:

Post autor: Agent_L » pt października 05, 2007 1:49

Nie ważyłem moich ale na tyle właśnie wyglądają : D
rolkowa mapka Warszawy

Awatar użytkownika
Caravan
Prześcigant 4x100mm
Kontakt:

Post autor: Caravan » pt października 05, 2007 2:58

Możesz mi wierzyć - Twoje Cell'e są znaaaaacznie lżejsze :wink:
Pozdrawiam
Caravan
SEBA FR2 243

Awatar użytkownika
Agent_L
Kontakt:

Post autor: Agent_L » pt października 05, 2007 3:23

ok, wierzę na słowo : )
rolkowa mapka Warszawy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”