Optymalizacja ustawienia szyny względem buta (4x100)

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

grzegorz
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: grzegorz » sob października 20, 2007 7:23

powerhouski pisze:Zacznij na sucho bez wrotek i ustaw punkty kluczowe w pozycji wyjściowej potem przenieś ciężar ciała na jedną nogę i porownaj punkty kluczowe.
czy mółbyś bardziej obrazowo /rys, zdjęcia / oraz opis jak wykonywać takie ćwiczenia na sucho i z rolkami przed lustrem

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » sob października 27, 2007 1:29

cześć
Ostatnio zmieniony sob października 27, 2007 2:02 przez powerhouski, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » sob października 27, 2007 1:56

Cześć Grzegorz,

Najlepiej poszukaj dobrego trenera. Pamiętaj że nie wystarczy umieć jeździć w miarę dobrze aby umieć dobrze nauczyć.

Odradzałbym zdecydowanie ćwiczenie przed lustrem. Dwie rzeczy, obraz w lustrze jest odrócony, a po drugie bardzo ważna zasada specyficzności w nauczaniu techniki mówi że nie powinno się opierać nauczania na wrażeniach zmysłowych, które nie będą obecne w sytuacji testowej. Uproszczając, jeżeli nie zamierzasz jeździć ciągle z lustrem przed sobą nie używaj go do nauki techniki. Video jak najbardziej ale jako feedback.
Mam nadzieję że nie jedziesz na Sardynię tak chyba używają lustra za samochodem :shock: :shock: :shock: Lepiej użyć partnera do korygowania ustawienia.

Obrazek
copyright Paolo Marcelloni

Powyższa rycina pokazuje ustawienie punktów kluczowych w podstawowej postawie wrotkarskiej z przodu i z boku. W moim osobistym mniemaniu punkt 3 w w widoku z boku powinien pokrywać się z krętarzem wielkim kości udowej ale to chyba przyczepianie sie do szczegółów :lol:

Awatar użytkownika
Piotr B
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: Piotr B » pn października 29, 2007 8:09

:o
Tomek, ciągle mnie zaskaskakujesz swoją wielką wiedzą. Pisz więcej. Proszę!

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » wt października 30, 2007 2:13

Piotr,

Dzięki za dobre słowo. :D
Nawet jak by się chciało to nie zawsze jest czas. Doba niestety ma tylko 24 godziny i czasami nie wystarcza na sen między normalną pracą, jako trener, studiami i tłumaczeniem...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”