Lecz nie każdy będzie mieć lepsze wyniki na 110mm mając świetne na 100mm. Nie każdy na nartach 210cm będzie szybszy niż na 170cm. EOT.powerhouski pisze:Krótko i zwięźle. 110mm są szybsze od 100mm. Narty 210cm są szybsze od 170cm.
4x 110mm - przerost formy nad treścią?
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
- zico
- Admin
- Moje rolki: SR Tarrega
- Jeżdżę od: 12 sty 1994
- Kontakt:
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami
Jakub "Zico" Ciesielski
- Andrzej
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Szybsze ode mnie
Byłem w Madonna di Campigliopowerhouski pisze:w Madonna di Campilo
Ale za to maja tor do jazdy szybkiej na łyżwach. Ech wspomnienia
- powerhouski
- Prześcigant 4x100mm
- otóż toLecz nie każdy będzie mieć lepsze wyniki na 110mm mając świetne na 100mm.
- nie masz racji. Każdy będzie szybszy na nartach 210cm niż 170cm - pytanie jest, czy wytrzyma taka prędkość...Nie każdy na nartach 210cm będzie szybszy niż na 170cm.
Każdy będzie szybszy na kolarce z kołami 700mm niż 650mm - pytanie jak szyko osiagnie tą prędkość, jak dlugo ją utrzyma i czy utrzyma się przy tym na nogach
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...
- zico
- Admin
- Moje rolki: SR Tarrega
- Jeżdżę od: 12 sty 1994
- Kontakt:
No właśnie o to chodzipowerhouski pisze:- otóż toLecz nie każdy będzie mieć lepsze wyniki na 110mm mając świetne na 100mm.![]()
- nie masz racji. Każdy będzie szybszy na nartach 210cm niż 170cm - pytanie jest, czy wytrzyma taka prędkość...Nie każdy na nartach 210cm będzie szybszy niż na 170cm.
Każdy będzie szybszy na kolarce z kołami 700mm niż 650mm - pytanie jak szyko osiagnie tą prędkość, jak dlugo ją utrzyma i czy utrzyma się przy tym na nogach
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
Jakub "Zico" Ciesielski
- Agent_L
- Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm
- Jeżdżę od: 01 sie 2007
- Kontakt:
To że producent regularnie musi wyskakiwać z nowymi "rewolucyjnymi" technologiami aby masy kupowały.admiral pisze:Nie za bardzo rozumiem co ma wspólnego jedno z drugimAgent_L pisze:No właśnie o tym mówię. O amatorach którzy kupują carbony zamiast trenować technikę.![]()
![]()
![]()
Oświeć nas
Lpowerhouski pisze:Agent,
No nie, chyba nie mówiliśmy o presji ze strony mas. Wg mnie masy nie wywierają presji, masy są jej obiektem : ) Stąd czytelnicy nikogo nie naciskali, stąd po raz wtóry pytam co ma do tego Polska. Więc Twoje zdanie mi umknęło chyba, bo nie rozumiem kto jest tą trzecią stroną.powerhouski pisze:Mówiliśmy o presji ze strony tzw. mas versus presja producenta. Moje zdanie już sprecyzowałem, ale wydawalo mi się że przecietny, masowy czytelnik tego forum może podrapać się w głowę i powiedzieć "przecie ja nikogo nie naciskałem żeby kółka zrobić większe". Dlatego też podkresliłem że istnieją inne lobby dużo wieksze i prężniejsze niż polskie, które są w stanie wykreować popyt i co za tym idzie podaż.
Ja to widzę tak że producent wymyśla po to by móc powiedzieć "zeszłoroczny model jest już passe, kup nowy, panie Wacku, bo jak nie kupisz to twój sąsiad cię prześcignie!". Nie ważne czy to co wymyśli ma sens czy nie, a w szczególności nie ważne czy ma sens na niewytrenowanych nogach niedzielnego wrotkarza pana Wacka.
Moja teza jest taka że każda technologia zostanie aż do przesady przez producenta "rozwinięta", daleko poza punkt w którym przestanie to przynosić korzyści. Z wielkością kółek można się spierać czy ten punkt już został osiągnięty na granicy 100/110 czy jeszcze nie. Jednak w to że zwiększające się kółka wreszcie osiągną "średnicę absurdalną", przynoszącą więcej szkody niż pożytku, nie wątpię. Tak jak długość szyny i Armageddony, żeby nie szukać przykładu poza branżą.
Powerslide Cell 2006 /44 + Salomon Pilot V10 ?2004? /45
Kontakt : 505614321, PMy czytam rzadko : )
rolkowa mapka Warszawy
rolkowa mapka Warszawy
- Krzysztof
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Grelowski
- Jeżdżę od: 01 cze 2002
Zgodnie z pewną zasadą dynamiki rynku: jeśli masy naciskają na producenta to producent wciska masom ... czy też odwrotnieAgent_L pisze:No nie, chyba nie mówiliśmy o presji ze strony mas. Wg mnie masy nie wywierają presji, masy są jej obiektem : )
A może producenci opanowali technologię produkcji kółek o rozmiarze 110mm
- powerhouski
- Prześcigant 4x100mm
Masz rację Krzysztof
Agencie L,
Przepraszam bardzo, mój polski być bardzo słaby i drugie nie rozumieć.
Dwa razy już przewałkowałem ten temat, nie będę trzeci raz o tym samym pisał. Jeżeli moje zdanie Ci umknęło to radzę kliknąć na stronę poprzednią i tam je odnaleźć
Tak jak zawsze mówię, każdy ma prawo do własnej opinii zwłaszcza błędnej.
Agencie L,
Przepraszam bardzo, mój polski być bardzo słaby i drugie nie rozumieć.
Dwa razy już przewałkowałem ten temat, nie będę trzeci raz o tym samym pisał. Jeżeli moje zdanie Ci umknęło to radzę kliknąć na stronę poprzednią i tam je odnaleźć
Tak jak zawsze mówię, każdy ma prawo do własnej opinii zwłaszcza błędnej.
- admiral
- Pięciokółkowiec 80mm
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
Robisz niesamowite skróty myśloweTo że producent regularnie musi wyskakiwać z nowymi "rewolucyjnymi" technologiami aby masy kupowały.admiral pisze:Nie za bardzo rozumiem co ma wspólnego jedno z drugimAgent_L pisze:No właśnie o tym mówię. O amatorach którzy kupują carbony zamiast trenować technikę.![]()
![]()
![]()
Oświeć nas
- Toudi
- Prześcignął Chuck`a...
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
- Kontakt:
Ale wiadomo, o co chodzi:!:
Chociaż prywatnie nie uważam takiej działalności za nieuczciwą. Jako ludzie, tacy chyba jesteśmy. Przecież nie po to kupuje się żel do włosów, żeby wyglądać tak jak bez żelu.
Przecież jak kiedyś u nas żelu jeszcze nie było, to ludzie roztworem cukru włosy sobie smarowali, zatem sytuacja, kiedy presja jest ze strony popytu nie jest niczym wyjątkowym.
Zmierzam do tego, że jeśli dzisiaj pomyślał, że kółko 150mm byłoby szybsze niż 100 i nad tym pomysłem nie pracuje, to może być pewny, że ktoś inny też wpadł na taki pomysł i go prędzej czy później zrealizuje.
Ale nam ten wątek się rozrasta.
Czyli na Gdańsk 110 a na Zgorzelec 90?
Chociaż prywatnie nie uważam takiej działalności za nieuczciwą. Jako ludzie, tacy chyba jesteśmy. Przecież nie po to kupuje się żel do włosów, żeby wyglądać tak jak bez żelu.
Przecież jak kiedyś u nas żelu jeszcze nie było, to ludzie roztworem cukru włosy sobie smarowali, zatem sytuacja, kiedy presja jest ze strony popytu nie jest niczym wyjątkowym.
Zmierzam do tego, że jeśli dzisiaj pomyślał, że kółko 150mm byłoby szybsze niż 100 i nad tym pomysłem nie pracuje, to może być pewny, że ktoś inny też wpadł na taki pomysł i go prędzej czy później zrealizuje.
Ale nam ten wątek się rozrasta.
Czyli na Gdańsk 110 a na Zgorzelec 90?
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- Janusz
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Moje rolki: Schaenkel Edge R
- Jeżdżę od: 01 lip 2002
A mnie się nasunęła po tej dyskusji taka myśl:
Jeżdżę od 5ciu lat, w tym roku przesiadłem się z 76mm na 80mm i ledwo to zauważyłem. Rozumiem, że dodatkowe 5mm średnicy kółka mam szansę opanować po 1,5 roku pod czujnym okiem trenera. Czyli bez trenera zajmie mi to jeszcze więcej czasu, np. 3 lata na każde 5mm. Zatem zgodnie z powyższymi prawidłami treningu mam szansę wystartować w pierwszym w życiu maratonie na 100mm kółkach w wieku ok. 45 lat i to bez gwarancji, że będę miał prawidłową do tego rozmiaru kółek technikę.
Super.
Oczywiście przesadzam, ale jak mierzyć postępy bez trenera, co jest normalną sytuacją w Polsce dla zdecydowanej większości rolkarzy szybkich?
Jeżdżę od 5ciu lat, w tym roku przesiadłem się z 76mm na 80mm i ledwo to zauważyłem. Rozumiem, że dodatkowe 5mm średnicy kółka mam szansę opanować po 1,5 roku pod czujnym okiem trenera. Czyli bez trenera zajmie mi to jeszcze więcej czasu, np. 3 lata na każde 5mm. Zatem zgodnie z powyższymi prawidłami treningu mam szansę wystartować w pierwszym w życiu maratonie na 100mm kółkach w wieku ok. 45 lat i to bez gwarancji, że będę miał prawidłową do tego rozmiaru kółek technikę.
Super.
Oczywiście przesadzam, ale jak mierzyć postępy bez trenera, co jest normalną sytuacją w Polsce dla zdecydowanej większości rolkarzy szybkich?
- Agent_L
- Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm
- Jeżdżę od: 01 sie 2007
- Kontakt:
Wybacz, powerhouski, nie sądziłem że masz jakiekolwiek problemy z językiem.
hmm, w tym temacie albo każdy myśli o tym samym ale sądzi że pozostali mają inne zdanie albo każdy ma inne ale wydaje mu się że pozostali się zgadzają : )
Zamykam się w takim razie, skoro porozumienie nie jest możliwe.
hmm, w tym temacie albo każdy myśli o tym samym ale sądzi że pozostali mają inne zdanie albo każdy ma inne ale wydaje mu się że pozostali się zgadzają : )
Zamykam się w takim razie, skoro porozumienie nie jest możliwe.
Powerslide Cell 2006 /44 + Salomon Pilot V10 ?2004? /45
rolkowa mapka Warszawy
rolkowa mapka Warszawy
- powerhouski
- Prześcigant 4x100mm
Cześć Janusz,
Nie wiem skąd wziąłeś to 1,5 roku na każde 5mm. To wcale tak nie jest. Ludzie różnie reagują i nie ma tutaj reguły. 5mm róznicy jest prawie wcale niezauważalne jeżeli jesteś na pewnym etapie, jak slusznie zauważyłeś. Na przykładzie zawodniczki opisanej w linku jaki zamieściłem w tej dyskusji, przesiadka z 80 na 84 nie miała wiekszych subiektywnych i obiektywnych reperkusji. Jedynym problemem była długość zestawu. Dwa cm od razu były odczuwane jesli chodzi o starty i wysokość kadencji jazdy. Dlatego ona wybrała nie 5x84mm ale 4x84mm.
Zaaklimatyzowanie się na 3x100+84 zajęło jej okolo 2 miesięcy, przejście na 4x100 nie stanowiło problemu z tym że tytaj jest pewien trick.
Otóż, kiedy robiliśmy nowy 4x100 zestaw, szyna została tak dobrana i but został tak zrobiony aby cały zestaw był jak najniższy. Także śmiem twierdzić że jej stopa była około 103-104mm od podłoża. (Zdjęcie tego zestawu było publikowane tutaj). Na 3x100+84, biorąc pod uwagę grubość szyny, wysokość bloku mocującego buta a co za tym idzie odległość między szyną a butem i grubość buta, ta odleglość dobrze podchodziła do jakiś 95mm. Także skok nie był znowu taki wielki.
Ale nie o to chodzi. Jeżeli się nauczysz jeździć dobrze technicznie na mniejszych kółkach i krótszych szynach, co może Ci zająć 1-2 lat, bo tak jest lepiej, to przesiadka na wiekszy sprzęt nie będzie wielkim problemem.
Moja rada dla początkujących: nie kupuj kompletnych wrotek, włóż wszystkie pieniądze w but, kup używaną szynę i kółka a łożyska jak najtańsze. Naucz się jeździć. Skąd się bierze ten owczy pęd do maratonów??? Zeby sie pochwalić przejechałam/łem maraton w 1g 45minut??? No i co? Zaczynasz katować kilometry za kilometrami i poprawiasz się nastepny maraton 1g 30minut! No i co? Znowu walisz jeszcze wiecej tych kilometrów... Nastepny maraton 1g 30minut...
Coś tu nie tak, może powinienem do jakiegoś trenera czy co, przychodzi na przyklad do mnie i co ja mogę zrobic, nieboraczek, facet/facetka z okropnymi nawykami ruchowym, w tzw sile wieku a więc przyswajalność nowych wzorców, powiedzmy dość trudna, który twierdzi: Panie a oglądałem sobie tego Publowa na wideo troche tego Chadricka!
no i się nauczyłem double puszować, a co!
Po prostu doszedłeś do kresu swoich mozliwości technicznych...
Jak na to zaradzić w warunkach w jakich sie znajdujesz, nie wiem, ale to wcale nie zmienia stanu rzeczy. Już niedlugo będę trochę wolniejszy to proszę się kontaktować na priva i dowiadywać się o trening.
Nie wiem skąd wziąłeś to 1,5 roku na każde 5mm. To wcale tak nie jest. Ludzie różnie reagują i nie ma tutaj reguły. 5mm róznicy jest prawie wcale niezauważalne jeżeli jesteś na pewnym etapie, jak slusznie zauważyłeś. Na przykładzie zawodniczki opisanej w linku jaki zamieściłem w tej dyskusji, przesiadka z 80 na 84 nie miała wiekszych subiektywnych i obiektywnych reperkusji. Jedynym problemem była długość zestawu. Dwa cm od razu były odczuwane jesli chodzi o starty i wysokość kadencji jazdy. Dlatego ona wybrała nie 5x84mm ale 4x84mm.
Zaaklimatyzowanie się na 3x100+84 zajęło jej okolo 2 miesięcy, przejście na 4x100 nie stanowiło problemu z tym że tytaj jest pewien trick.
Otóż, kiedy robiliśmy nowy 4x100 zestaw, szyna została tak dobrana i but został tak zrobiony aby cały zestaw był jak najniższy. Także śmiem twierdzić że jej stopa była około 103-104mm od podłoża. (Zdjęcie tego zestawu było publikowane tutaj). Na 3x100+84, biorąc pod uwagę grubość szyny, wysokość bloku mocującego buta a co za tym idzie odległość między szyną a butem i grubość buta, ta odleglość dobrze podchodziła do jakiś 95mm. Także skok nie był znowu taki wielki.
Ale nie o to chodzi. Jeżeli się nauczysz jeździć dobrze technicznie na mniejszych kółkach i krótszych szynach, co może Ci zająć 1-2 lat, bo tak jest lepiej, to przesiadka na wiekszy sprzęt nie będzie wielkim problemem.
Moja rada dla początkujących: nie kupuj kompletnych wrotek, włóż wszystkie pieniądze w but, kup używaną szynę i kółka a łożyska jak najtańsze. Naucz się jeździć. Skąd się bierze ten owczy pęd do maratonów??? Zeby sie pochwalić przejechałam/łem maraton w 1g 45minut??? No i co? Zaczynasz katować kilometry za kilometrami i poprawiasz się nastepny maraton 1g 30minut! No i co? Znowu walisz jeszcze wiecej tych kilometrów... Nastepny maraton 1g 30minut...
Coś tu nie tak, może powinienem do jakiegoś trenera czy co, przychodzi na przyklad do mnie i co ja mogę zrobic, nieboraczek, facet/facetka z okropnymi nawykami ruchowym, w tzw sile wieku a więc przyswajalność nowych wzorców, powiedzmy dość trudna, który twierdzi: Panie a oglądałem sobie tego Publowa na wideo troche tego Chadricka!
no i się nauczyłem double puszować, a co!
Po prostu doszedłeś do kresu swoich mozliwości technicznych...
Jak na to zaradzić w warunkach w jakich sie znajdujesz, nie wiem, ale to wcale nie zmienia stanu rzeczy. Już niedlugo będę trochę wolniejszy to proszę się kontaktować na priva i dowiadywać się o trening.
- Janusz
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Moje rolki: Schaenkel Edge R
- Jeżdżę od: 01 lip 2002
Powerhouski,
"Jeżeli jesteś początkujący, kup sobie buty z rozstawem 195mm, szyny Venom 90 albo 11,6 przy małej stopie albo 12,8 przy dużej, kup kółka 80mm, powinny być tanie, bo wszyscy w owczym pędzie walą na setki jak w dym i zaczniej się uczyć techniki, po pół roku przesiądź się na 84mm, potem 90mm i po jakimś pótora roku katowania techniki będziesz mógł wykorzystać setki bez uszczerbku na technice jazdy. "
Nie znając się na rzeczy zaczynam pomału Ci wierzyć, chociaż jeszcze nie wiem co dokładnie chcę w tym sporcie osiągnąć
. Widząc wyniki starszej młodzieży (50+) na Maratonie Poznańskim czasu jednak mam na naukę sporo.
Dzięki za ten post, nie miałem zamiaru pić do Ciebie, chyba wyszło trochę osobiście, jeszcze raz przepraszam. Wiosną się odezwę prywatnie.
Przyczepności,
Janusz
Przepraszam, przytaczałem na ślepo z pamięci z innego Twojego wątku, więc wyszło niedokładnie:powerhouski pisze:Nie wiem skąd wziąłeś to 1,5 roku na każde 5mm.
"Jeżeli jesteś początkujący, kup sobie buty z rozstawem 195mm, szyny Venom 90 albo 11,6 przy małej stopie albo 12,8 przy dużej, kup kółka 80mm, powinny być tanie, bo wszyscy w owczym pędzie walą na setki jak w dym i zaczniej się uczyć techniki, po pół roku przesiądź się na 84mm, potem 90mm i po jakimś pótora roku katowania techniki będziesz mógł wykorzystać setki bez uszczerbku na technice jazdy. "
Nie znając się na rzeczy zaczynam pomału Ci wierzyć, chociaż jeszcze nie wiem co dokładnie chcę w tym sporcie osiągnąć
Dzięki za ten post, nie miałem zamiaru pić do Ciebie, chyba wyszło trochę osobiście, jeszcze raz przepraszam. Wiosną się odezwę prywatnie.
Przyczepności,
Janusz