Crossfire 4D - do czego się nadają? Nie za duże?

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Kojot_M
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Crossfire 4D - do czego się nadają? Nie za duże?

Post autor: Kojot_M » wt kwietnia 01, 2008 2:07

Witam!

Jestem nowy na forum więc wypada się przedstawić. Rodzice dali mi imię Maciek i obecnie przebywam w Poznaniu na studiach. Od jakiegoś czasu chciałem kupić sobie rolki i wczoraj nie wytrzymałem i wstąpiłem do Mayera. Tam udało mi się dorwać tytułowe rolki. W związku z tym mam dwa pytania:

1. Do jakich zastosowań te rolki się nadają? Jazda szybka na pewno, ogólnie pojęty fitness. A jakiś freeride (bez skakania ze schodów ale skoczenie z chodnika czy coś [ważę około 65kg])?

2. Moja pięta nie jest trzymana jak w imadle. Wiadomo, że nie rusza się nie wiadomo jak, ale jednak. Czy może rolka została źle dobrana? Jeśli chodzi o uczucie poruszania się to jest ono podobne jak w dobrze dobranym bucie. Jeśli go unieruchomisz i ruszasz stopą w środku to pięta może się ruszyć kilka milimetrów w każdą stronę. Podobnie mam w rolkach. Chciałbym się upewnić (bo to moje pierwsze rolki) czy tak ma być czy może stopa ma być stabilna jak skała i pięta nie może drgnąć ani na milimetr?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Brać Rolkową. Z pewnością spotkamy się gdzieś tam. Gdy zobaczycie małego łysolka wywracającego się na rolkach - to będę ja. :)

A może ktoś z Was ma ochotę trochę poniańczyć nowego (za darmo rozrywka dla Was i kupa śmiechu!)? Mieszkam na Piątkowie i jutro wyruszam na pierwszą jazdę w okolicach 12-tej.

Maciek

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Re: Crossfire 4D - do czego się nadają? Nie za duże?

Post autor: zico » wt kwietnia 01, 2008 8:39

Fitness, szybsza jazda, ogólnie częste jeżdżenie na rolkach na wyższych niż przeciętna prędkość.

Pięta powinna być na tyle stabilna żeby Ciebie nie obcierała (luz jak najmniejszy) oraz żebyś miał pewną kontrolę nad rolkami podczas szybszej jazdy.
Ogólnie jest taka zasada - pięta jak najbardziej ustabilizowana przy luzie w palcach. Pięta odpowiada za kontrolę i odepchnięcie, luz w palcach za komfort.

I jeżeli to Twoje pierwsze rolki, polecam zmienić kółka na mniejszą średnicę, no chyba, że czujesz się na nich pewnie i jest wszystko stabilnie.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Kojot_M

Post autor: Kojot_M » wt kwietnia 01, 2008 8:47

Poruszam się pewnie. Jeździłem kiedyś niemało na łyżwach. Także jazda do przodu, przeplatanka na wolniejszym tempie oraz hamowanie - z tym sobie radzę. :) I raczej przy normalnej jeździe na wywrotki nie liczę - równowagę trzymam.
"Za mało wiem by być niekompetentnym."

Awatar użytkownika
Piotr B
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Piotr B » wt kwietnia 01, 2008 9:11

Kojot_M pisze:Poruszam się pewnie. Jeździłem kiedyś niemało na łyżwach. Także jazda do przodu, przeplatanka na wolniejszym tempie oraz hamowanie - z tym sobie radzę. :) I raczej przy normalnej jeździe na wywrotki nie liczę - równowagę trzymam.
Z opisów rolkarza i rolek wszystko wygłada solidnie - pozostaje wieć życzyć sukcesów i wytrwałości w jeździe oraz w studiowaniu!

Powodzenia

Kojot_M

Post autor: Kojot_M » wt kwietnia 01, 2008 12:16

Piotr B pisze:
Z opisów rolkarza i rolek wszystko wygłada solidnie - pozostaje wieć życzyć sukcesów i wytrwałości w jeździe oraz w studiowaniu!

Powodzenia
Dzięki! :)

Cały czas się tylko zastanawiam - to pięta ma być jak w imadle czy może mieć nieznaczną swobodę?
"Za mało wiem by być niekompetentnym."

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”