Zwrotność :)

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

wojtekp8

Zwrotność :)

Post autor: wojtekp8 » pt kwietnia 11, 2008 12:38

Witam. Mam ważne pytanie:
Ciekaw jestem waszej opini o rolkach Roces R200. Zamierzam jeździć "fitnessowo" i zastanawiam się czy te rolki się do tego nadawają, lub czy ewntualnie w tej cenie jest coś lepszego...A może lepiej dołożyć do modelu R 300?

Generalnie chciałbym pojeździć na troche wyższej prędkości- więc bardziej nadawałyby się pewnie R300...ale jako że nigdy nie jeździłem na aż tak dużych kółkach (90mm) zastanawiam się jak to jest w takich rolkach z zwrotnością? Czy różnica 6mm jest bardzo odczuwalna?

Poniżej linki:
Roces R200: http://skateshop.pl/product-pol-1152705 ... -R200.html
Roces R300: http://skateshop.pl/product-pol-1152705 ... rwone.html

Prosze o jak najszybszą odpowiedź!

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Re: Zwrotność :)

Post autor: MirekCz » pt kwietnia 11, 2008 10:40

Jeżeli interesuje ciebie szybka jazda fitness bez jakiś ewolucji typu freestyle / jazda między kubeczkami itp. to zdecydowanie kółka 90mm.
Z tego co rozumiem to na rolkach już umiesz jeździć, a przesiadka z kółek 80 na 90mm nie jest dużym problemem dla dobrego rolkarza - kilka jazd i poczujesz się jak w domu - a dodatkowa prędkość z kółek 90mm jest wyraźnie odczuwalna. Przy zwykłej jeździe fitness jak ktoś ma dobrą technikę to nie ma żadnego problemu ze zwrotnością.

Co innego jak czasem chcesz porobić jakieś ewolucje. Możesz wtedy pójść w 84mm, ale tak naprawdę ani nie jest to rolka freestyleowa, ani nie jest to rolka do szybkiej jazdy fitnessowej.

PS.Samych rolek nie znam i nic nie mogę powiedzieć. Ogólnie do szybkiej jazdy fitnessowej rolki 4x90mm się świetnie nadają (ale raczej nie jest to rolka dobra do nauki jazdy, bo początki będą ciężkie...).
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”