Które rolki?

Odpowiedzi na częste pytania - na co należy zwrócić uwagę kupując rolki (wrotki) i jak je serwisować
Frequently Asked Questions - what you should know about buying an inline skates, how to maintain them

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

scandall

Re: Które rolki?

Post autor: scandall » ndz kwietnia 20, 2008 12:59

A walić modę :)
To ja może tak uszczegółowię: chce rolki do jazdy po mieście, ale żeby dało się od czasu do czasu skoczy przez jakiś krawężnik i z niskich schodków :)
Czyli moja noga musi mi być wdzięczna za moziwość jazdy po a nie boleć jak cholera po godzinie, ważę prawie 80 kilo (i rośnie) czyli alu rama no i żeby miały dobrą wentylację i komfort. Dostane takie cudo gdzieś w przystepnej cenie czy mam do Ery dzwonić lub po prostu szukać twisterów w wawie do przymiarki??

Zapomniałem jeszcze o Powerslide'ach Cell (kontrowersyjne rolki z tego co czytam :)) wie ktoś gdzie mogę dostać w wawie lub wysyłkowo celle ale czarno czerwone w rozmiarze 29,5 cm? bo ich cena już jest do przełknięcia, jutro zadzwonie do roll sportu ale coś ciemno widzę szanse. Zico nie miałbyś jak ściagnac uwentualnie tego rozmiaru i kolorostyki?
Ostatnio zmieniony ndz kwietnia 20, 2008 3:47 przez scandall, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Agent_L
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm
Jeżdżę od: 01 sie 2007
Kontakt:

Post autor: Agent_L » ndz kwietnia 20, 2008 2:49

Szukać Twisterów : D
Powerslide Cell 2006 /44 + Salomon Pilot V10 ?2004? /45
Kontakt : 505614321, PMy czytam rzadko : )
rolkowa mapka Warszawy

scandall

Post autor: scandall » ndz kwietnia 20, 2008 2:58

Ale ta cena boli :) skoro ufsy są za około 400 a twistery za 750 toż to 350 różnicy :) kieszeń boli na sama myśl :)

Cholera a może lepiej kupić tak do 400 zeta jakieś rollerblade'y fitnessowe pojeździć z rok przypomnieć sobie i pouczyć sie nowych rzeczy a potem przesiąść się na twistery które pewnie będą w wyprzedaży ;p

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » ndz kwietnia 20, 2008 9:28

scandall pisze:Ale ta cena boli :) skoro ufsy są za około 400 a twistery za 750 toż to 350 różnicy :) kieszeń boli na sama myśl :)
Różnica wykonania potężna niż 350pln ;)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

kkasia88

Post autor: kkasia88 » ndz kwietnia 20, 2008 9:32

wlasnie zakupilam rolki oxelo fit7 http://www.decathlon.com.pl/PL/product_ ... -34079856/ co o nich myslicie ? nadaja sie dla poczatkujacych? dzis je wyprobowalam , jestem zadowolona, leciutko sie prowadza , problem zaczyna sie gdy jade z gorki , ciezko mi zmniejszyc predkosc. hamulec nie spelnialswojej funkcji , jedynie bez sensu charatal o podloze , chyba ze o prostu cos robilam zle;) moze jakies wskazowki jak moge jezdzic wolniej ?

scandall

Post autor: scandall » ndz kwietnia 20, 2008 10:04

zico pisze:
scandall pisze:Ale ta cena boli :) skoro ufsy są za około 400 a twistery za 750 toż to 350 różnicy :) kieszeń boli na sama myśl :)

Ech muszę się oswoić z tą myślą i ceną tych cudeniek. a co do mojego pytania o jakieś rolki do 500 zeta (ewentualnie fitnessowe na poczatek) i czy nie lepiej zacząć od tanszych zeby potem sie przerzucic na lepsze to co myślisz?

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » ndz kwietnia 20, 2008 10:15

Tzn zależy jak chcesz jeździć.

Co do Twisterów - jeśli chodzi w ogóle o początkujących to jest mega rolka jak dla nich, choć nie wyklucza się jej dla osób zaczynających zabawę w rolki. Dlaczego? Ponieważ posiada wszystko, co potrzeba dla nich:

- małą średnicę kół - lepsze panowanie nad rolkami
- szyna aluminiowa, nie byle jaka, krótka - sztywna, pełna kontrola i zwrotność
- but wewnętrzny bardzo wygodny, wyciągany z rolki (w Cellu nie wyciągniesz)
- bardzo dobre trzymanie stopy - dla początkującego ważne - kontrola nad rolkami
- jedne z najlepiej wentylowanych rolek
- system AVS pod piętą - komfort stopy na gorszym asfalcie

Oczywiście, że początkująca osoba w pełni nie wykorzysta ich przeznaczenia, ale w przyszłości jak najbardziej, tym bardziej, jeśli szybko się będzie uczyć jeździć - a na tej budowie rolki jest to bardzo ułatwione :)

Oczywiście możesz kupić na początek jakiś podstawowy dobry model np. Spark do tego kask (który zostanie na później) i zmieścisz się w 500pln.

Wszystko zależy od tego jak chcesz jeździć :) A rolki wciągają, szczególnie jazda na w pełni sprawnych, wygodnych - firmowych.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

scandall

Post autor: scandall » ndz kwietnia 20, 2008 10:32

No więc jak już wcześniej wspominałem chce rolki do jazdy po mieście, przemieszczania się z miejsca na miejsce dodatkowo do takiej jazdy po parkach ale nie wykluczam jakichś tricków naziemnych jak i małych skoków ze schodów (ale nie za wysokich).
Kask mam od motocykla więc będę w nim jeździł poki co ;p jakkolwiek to bedzie futurystycznie i filmowo wyglądało.
Coraz bardziej widze ze te twistery sa warte swojej ceny (w koncu za swoje motocyklowe buty tez dalem cos kolo tego ile kosztuja twisterki).
Z jednej strony jak to łopatologicznie (za co dziękuję) opisałeś są one po prostu jakościowo prawie idealne.
Z drugiej te sparki są teraz bardziej na moją kieszeń... aaaale... potem bawić się w ich odsprzedaż ( w dodatku nie mają wyjmowanego wnetrza) i to nie wiadomo czy nie po miesiący lub 2 już.
PS. zakładając ze dbałbym o twistery to ile by wytrzymały? Podkreslam że chce jeden model rolek na dłuuuugo :)

Jeszcze widzę Roces'y R300 warto?

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » ndz kwietnia 20, 2008 11:31

Jak chcesz skakać to Sparki jak i R300 od razu odpadają.

O wytrzymałości Twisterów trudno powiedzieć, ale mam je już 3 lata, z tym, że jeżdżę na nich raz po raz - głównie na miasto coś do załatwienia, do instruktażu jak należy jeździć, na kubeczki raz po raz i taki off po treningu jazdy szybkiej. Bardzo fajne rolki :)
PS skoczyć też w nich można, byleby nie jakieś kosmiczne wysokości ;)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

scandall

Post autor: scandall » pn kwietnia 21, 2008 12:06

Ok dzięki za przydatne informacje :) teraz nadszedl czas na podjęcie decyzji bez pośpiechu mimo że jeździć się chce.

vrotka

Post autor: vrotka » pn kwietnia 21, 2008 4:08

zico pisze:
Co jest nie halo z powerslide'ami, poza niewyjmowalnym linerem?

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pn kwietnia 21, 2008 4:36

Poszukaj, już było na forum.

Np.:

a) wystające 2 kółko - źle wywiercony otwór na szynie, Powerslide tłumaczy to lepszą zwrotnością rolek podczas wykonywania slalomu :lol: :lol: :lol:
Nie jest to wada aż tak mocna, że nie da się jeździć, ale jest jakąś tam wadą...

b) Niewyciągany liner.

c) wygoda i komfort niższy niż w Twisterze

d) klamry się czasem mogą same odpiąć podczas jazdy - za mocno wystają te taśmy z ząbkami i można o coś zahaczyć nimi

e) jak się weźmie te dwie rolki do ręki to od razu się zobaczy dbałość wykonania - szwy, wykończenie materiałów, detale - Rollerblade Twister po prostu bije na głowę Celle.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
koziar2
Redaktor wrotkarstwo.pl
Moje rolki: Rollerblade Twister III
Jeżdżę od: 01 maja 2006
Kontakt:

Post autor: koziar2 » pn kwietnia 21, 2008 6:17

zico pisze: a) wystające 2 kółko - źle wywiercony otwór na szynie, Powerslide tłumaczy to lepszą zwrotnością rolek podczas wykonywania slalomu :lol: :lol: :lol:
Nie jest to wada aż tak mocna, że nie da się jeździć, ale jest jakąś tam wadą...

b) Niewyciągany liner.

c) wygoda i komfort niższy niż w Twisterze

d) klamry się czasem mogą same odpiąć podczas jazdy - za mocno wystają te taśmy z ząbkami i można o coś zahaczyć nimi

e) jak się weźmie te dwie rolki do ręki to od razu się zobaczy dbałość wykonania - szwy, wykończenie materiałów, detale - Rollerblade Twister po prostu bije na głowę Celle.
Po roku jazdy na Powerslide-ach i przesiadce na Twistery musze skomentowac :)

a) W modelu 2006 (czerwone z kolkami 84mm) problemu nie ma - co wiecej, sruby pozwalaja na podniesienie kolek o jakis 1mm do gory - dla zwrotnosci oczywiscie - w Twisterach tego nie ma.

b) fakt, ale przezylem :) Liner w Twisterach 2008 jest bardziej miekki i wygodniejszy, jesli ktos nie ma porownania - jest ok.

c) nie straszcie ludzi, jezdzi sie bardzo fajnie :) nic nie uwiera, nie obciera...

d) nie zdarzylo mi sie a jezdzilem dosyc duzo, tasmy z zabkami rzeczywiscie wystaja,

e) szwow w Twisterach nie widac bo skorupa jest plastikowa :p Twistery wykonane sa rzeczywiscie bez zarzutow, estetyka na plus dla Twisterow.

dodatkowo Twistery są bardziej zwrotne i jest duzo lepsza kontrola.

Reasumujac: do Twisterow nie ma sie do czego przyczepic poza brakiem jakiegos rockeringa, w moim przypadku - wzrost 192 i stopa 47 ploza 245 - jest idealna.

Powerslide Cell - wykonanie solidne, przedni "zderzak" bardzo wytrzymaly, po roku intensywego uzytkowania lekkie obtarcia od kilku wywrotek - zdarza sie. Rolki wygodne (przejechaly maraton w Krakowie bez skutkow ubocznych dla stop).
Porownujac do innych rolek w tym przedziale cenowym wg. mnie bez konkurencji. Trudno jest znalezc cos porzadnego w cenie ok 400PLN

Kupilbym jeszcze raz gdybym nie mial kasy na Twistery i szukal dobrych rolek. Polecilem Powerslide 7 osobom - niezadowolonych nie ma. Rownie dobrze mozna polecac Seby Carbon bo sa wy@#$ane w kosmos ale przecietny uzytkownik co wiecej poczatkujacy nie wykorzysta 50% ich mozliwosci :)

Sie rozpisalem...

Zycze madrych wyborow :)

Dj-Dominaz

Post autor: Dj-Dominaz » śr kwietnia 23, 2008 9:24

Witam jezdziłem kiedyś z Zicem na zawody i trenowałem u Mercela i mam pytanko czy ktoś nie ma na sprzedaż jakoś tanio rolek na niskim bucie(mogą być bez kółek)pozdrawiam :D

Margarida

Post autor: Margarida » czw kwietnia 24, 2008 12:54

a może ja się podłączę do pytania :)
które rolki dla kogoś kompletnie początkującego: K2 Athena czy Fila Eve 8. A może coś innego?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wrotkarstwo czyli jazda na rolkach - podstawowe informacje dla wszystkich”