Problem z jazdą

Jesteś początkujący? Nie wiesz jakie wrotki (rolki) wybrać? Śmiało pytaj - serdecznie zapraszamy! :) / Hardware help desk for beginners inline skaters

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

lady-d

Problem z jazdą

Post autor: lady-d » ndz maja 25, 2008 9:32

Witam,
jestem tu nowa, ale na rolkach jeżdzę już bardzo długo.

Zaczynałam na wrotkach w wieku 6 lat, a 5 lat później byłam już właścicelką pięknych nowiutkich rolek. Jeżdziłam do 17 roku życia- praktyccnie codziennie po całe dnie, oprócz zimy oczywiście. Teraz mam lat 23 i rok temu wróciłam do jazdy na rolkach.Niestety jest pewien problem. Po 10 minutach jazdy zaczynają mnie boleć stopa i kostka. Nie zawsze jest to ta sama stopa. Czasami pomaga gruba skarpetka, ale wtedy i tak musze kończyć po 30 minutach. Zastanawiam się czy to kwestia wysłuzonych rolek, zbyt lekkiego/ mocnego zapięcia, kondycji...? Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam i mam nadzieję, że to odpowiedni dział :)

Pozdrawiam wszysktich :D

krzycho
Moje rolki: Roces ASP 100
Jeżdżę od: 05 maja 2008
Kontakt:

Re: Problem z jazdą

Post autor: krzycho » wt czerwca 03, 2008 8:42

A jak często jeździsz i kedy rozpoczęłaś ten sezon ?
bo ja miałem dokładnie takie same objawy, i właściwie są nadal tylko mniej dokuczliwe a im częściej i dłużej jeżdźę tym jest lepiej :), Na początku kiedy na trening dojeżdżałem nie mogłem trafić z zawiązywaniem rolek jak zbyt mocno cierpła i bolała stopa, jak za słabo to słabe trzymanie nogi i niepewna jazda. Teraz zanim włożę rolki na nogę dochodzę do miejsca gdzie jeżdżę {to jakieś 1 km) stopy są już rozgrzane, wiążę nie za mocno i jest ok.

lady-d

Post autor: lady-d » pt czerwca 13, 2008 12:18

Jeżdże niezbyt często..czasami, jesli mam czas, to codizennie...ale bywa, że potem tydzień nic. Zaczęłam z dwa miesiące temu. Mam nadzieje, ze czas jazdy sie wydłuży, b owychdozneie na 10 minut...no cóż... :(

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: MirekCz » pt czerwca 13, 2008 7:33

1.Na początku trochę słabiej dowiąż rolkę, i dopiero po 15minutach jazdy dociągnij ją normalnie. W tym czasie stopa rośnie i jeżeli na samym początku ją mocno zawiążesz to zaczyna uciskać

2.Jak długo nie jeździłaś na tych rolkach? Możliwe, że stopa tobie trochę urosła i nie pasujesz za dobrze. Jak masz możliwość pożyczyć od kogoś innego rolki w twoim rozmiarze to zobacz jak na nich ci się będzie jeździło.
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

lady-d

Post autor: lady-d » pt czerwca 13, 2008 11:30

MirekCz pisze:1.Na początku trochę słabiej dowiąż rolkę, i dopiero po 15minutach jazdy dociągnij ją normalnie. W tym czasie stopa rośnie i jeżeli na samym początku ją mocno zawiążesz to zaczyna uciskać
spróbuje w ten sposób :)
MirekCz pisze:2.Jak długo nie jeździłaś na tych rolkach? Możliwe, że stopa tobie trochę urosła i nie pasujesz za dobrze. Jak masz możliwość pożyczyć od kogoś innego rolki w twoim rozmiarze to zobacz jak na nich ci się będzie jeździło.
nie jeżdziłam 5 lat..i faktycznie noga podrosła, ale rozmiar mam dokładnie taki jak nosze buty...

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: MirekCz » sob czerwca 14, 2008 6:55

lady-d pisze:
MirekCz pisze:2.Jak długo nie jeździłaś na tych rolkach? Możliwe, że stopa tobie trochę urosła i nie pasujesz za dobrze. Jak masz możliwość pożyczyć od kogoś innego rolki w twoim rozmiarze to zobacz jak na nich ci się będzie jeździło.
nie jeżdziłam 5 lat..i faktycznie noga podrosła, ale rozmiar mam dokładnie taki jak nosze buty...
To nic nie znaczy. Producenci rolek rozmiarówkę traktują bardzo luźno (zresztą jak wszyscy). Zazwyczaj rolki o numer większe dobrze pasują... wszystko sprawa indywidualna i dlatego najlepiej przed kupnem nowych rolek założyć je na kilka minut i zobaczyć czy wszystko jest dobrze.
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

lady-d

Post autor: lady-d » pt czerwca 20, 2008 11:41

MirekCz pisze:
To nic nie znaczy. Producenci rolek rozmiarówkę traktują bardzo luźno (zresztą jak wszyscy). Zazwyczaj rolki o numer większe dobrze pasują... wszystko sprawa indywidualna i dlatego najlepiej przed kupnem nowych rolek założyć je na kilka minut i zobaczyć czy wszystko jest dobrze.
Mimo to chyba jednak rozmiar jest dobry, bo Wasze rady pomogły :) Dziękuję wszysktim :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt dla początkujących i nauki jazdy / Inline skates for beginners”