K2 Marathon - proszę o opinię.

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

orzel

Rolki Fila M100

Post autor: orzel » ndz października 03, 2004 2:03

hciałbym zaznaczyć że ostatnie wyniki potwierdzją że czterokółkowe rolki 100 mm są najszybsze a mianowicie 02.09.2004 w czasie maratonu w Padvie na takich rolkach "przestawiono " rekord świata http://www.filaskates.com/asp/eventshome.asp#1
dla chętnych mogę zaoferować praktycznie wszystkie modele firmy FILA
które w tym roku naprawdę robią furorę w speedskatingu.
Dla kogoś komu bardzo by zależało mam w tej chwili do dyspozycji model 4-ro kółkowy M100 z kolekcji 2005( naprawdę) szyna12,4 cala ultralight kółka hyper/fila 100mm 84A but carbon shell cena około 1250 zł (cena katalogowa 1899)
niestety romiar tylko 42 ( sprzęt nigdy nie używany)

ogółnie sprzęt racingowy Fila możemy dostarczyć w pełnym zakresie i w dobrych cenach
http://www.filaskates.com

pozdrowienia

orzel

Gość

Post autor: Gość » ndz października 03, 2004 2:12

Witaj Przemo!

Kurcze - byłem na przełomie lipca i sierpnia w MAKSIE w Carrefourze i nie widziałem tych wyczynówek - może rozeszły się ja świeże bułeczki. :wink: Dwa tygodnie temu rozmawiałem ze sprzedawcom i na moją sugestie, żeby zainteresowali się sprzętem do jazdy szybkiej, stwierdził, że jestem drugą osobą od dłuższego czasu, która się o to dopytuje.
Znasz może miejsca we Wrocławiu, gdzie można nabyć rolki do jazdy szybkiej?
Koniec sezonu to czas przecen - proponuję otwarcie giełdy informacji o promocjach i ciekawych okazjach.. Co Wy na to?

Pozdrawiam,
fun

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: wełek » ndz października 03, 2004 3:40

Orzeł masz może jakieś cenniki mnie osobiście od dłuższego czasu interesują stroje może masz jakąś możliwośc sprowadzenia stroju fila i w jakiej cenie jeśli sie orientujesz???

Pozdrawiam!
Paweł

PawelS

Post autor: PawelS » pn października 04, 2004 12:28

Witam!
Kilka uwag dla rozpoczynajacych zabawę.
Co do nauki od razu na rolkach pięciokółkowych to mam pewne doświadczenia. Kupiłem roleczki do jazdy szybkiej Fila i na pierwszych jazdach mało sie nie zabiłem, takie były szybkie. Nawet nie chodzi o glebę, bo ta się zdarzała od czasu do czasu, ale zaprawiony w innych wariackich sportach tym się nie przejmowałem. Główny problem polega na bardzo ograniczonej możliwości hamowania. Hamulec najlepiej od razu odkręcić i nauczyć sie hamować kółkami. Też wymaga to trochę treningu, ale efekt jest znacznie lepszy. Poza tym proponowałbym szybko przećwiczyć katapultowanie na trawę, wskakiwanie na krawężniki i inne tricki mogące uchronić np. przed kierowcą-mordercą. Z moich doświadczeń wygląda, że śmierć czycha na każdym skrzyżowaniu czy wyjeździe z parkingu. Chyba nejbezpieczniejsze są w miarę proste uliczki bez skrzyżowań. Co do jazdy do pracy, to dawno porzuciłem ten pomysł. Po ulicy się nie da, a na chodniku za dużo ludzi, którzy na bank wlezą Ci prosto pod nogi. Do tego dodać dzieci, psy i staruszki i można zapomnieć. Ale nie jest tak tragicznie, dobrym miejscem na początek są duże parkingi przy hipermarketach. Zwykle po zamknieciu już jest tam pusto, a jeszce są oświetlone. Dopiero po opanowaniu podstaw proponuję jazdę po ulicy, najlepsze są uliczki osiedlowe w nocy, dobre są również alejki w parkach, jezli takie są w okolicy. Z rozpoczęciem na wolniejszych rolkach to też dobry pomysł. Ja zmieniłem sobie kółka na "treningowe", a startowe założyłem dopiero ze trzy tygodnie przed startem - różnica była ogromna! Tak czy siak mając rolki pierwszy raz na nogach w maju, tydzień temu zaliczyłem maraton w Berlinie - i tu drobna przestroga dla kolegi biegacza, jak raz pojedziesz dobry maraton na rolkach, to potem bieg wyda Ci się śmiertelnie nudny! Życzę powodzenia.
Paweł

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Wrotki Fila

Post autor: powerhouski » pn października 04, 2004 3:41

Cześć Orzeł,
hciałbym zaznaczyć że ostatnie wyniki potwierdzją że czterokółkowe rolki 100 mm są najszybsze a mianowicie 02.09.2004 w czasie maratonu w Padvie na takich rolkach "przestawiono " rekord świata http://www.filaskates.com/asp/eventshome.asp#1
Pewne rzeczy tutaj wymagają sprostowania:

1. Record świata można tylko ustanowić podczas MŚ, mistrzostw kontynentalnych albo World Games (Rozdział C, artykuł 27 CIC Sport Rules).
2. O ile się nie mylę, Sanfratello skądinąd doskonały zawodnik (aktualny recordzista świata na 1000m z Padowy z 1999), ustanawia te swoje "recordy świata" podczas individualnej czasówki,a nie podczas normalnego wyścigu grupowego.
3. Artykuł na stronie Fila do którego prowadzi twój link nie wspomina nic na temat "rekordu świata w czasie maratonu".

A tak poza tym, Fila Matrix to chyba obecnie najlepszy zestaw na światowym rynku. Jedynie zestawy na zamówienie i to nie wszystkie mają lepsze parametry.

Chyba, że ktoś ma stopę 45+ i długie nogi, to wtedy polecałbym 5x90mm...

Czolgiem

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Fila strój

Post autor: powerhouski » pn października 04, 2004 3:49

Cześć Wełek,

Widzę, że gips ci nie przeszkadza w stukaniu na keybordzie :D

Wiesz co, nie kupuj stroju tylko zafunduj sobie Matrixy. Nawet jak będziesz jeździł w piżamie to i tak będziesz najszybszy :wink: :wink:

Trzymaj się ciepło

Pozdrowienia

Tomek

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » pn października 04, 2004 7:46

Cześć Tomek

Pomysł z matrixami był by dobry gdybym miał więcej kasy ale na dzień dzisiejszy jestem zdany na klub chociaż nie narzekam moje powerslidy 84 narazie jakoś daje rade. A na 100 jeszcze poczekam. W polsce to dopiero wchodzi a więc jeszcze moge troche poczekać. :wink: A jeszcze co do gipsu to jechałem na zawodach i zajołem 3 miejsce dla mnie super pozatym byłem jeszcze z gipsem :)

A tak pozatym tu są wyniki ze wszystkich kategorii jak ktoś chce to prosze klikać na dany dystans
http://www.tomaszow-lubelski.pl/imprezy ... wyniki.htm

Pozdrawiam Paweł:D

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

długodystansowe MP

Post autor: powerhouski » pn października 04, 2004 11:02

Gratulacje :lol: :lol: :lol:

Trzecie miejsce - bardzo ładnie. Mam nadzieję, że wpadłeś selekcjonerowi w oko :wink:

Powerslide Vision to całkiem dobra szyna i tania, notabene mój syn na niej jeździ. Julie Glass wygrała kilka tytułów na MŚ w Venezueli na nich.

Widzę że Szymański jeździ na 3x100mm Mogemach, i chyba ktoś jeszcze miał miał setki...

Wyglądało, że wszyscy razem jechali, także drafting był dozwolony...

Napisz jak przebiegał wyścig. Kto atakował, kto był w ucieczce itd...

Czołgiem

Tomek

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » pn października 04, 2004 2:42

Co do szyny to ja mam powerslide spirit II troche gorsza od vision ale najbardziej mi sie podoba szyna powerlide mag 5 dla mnie to jedna z najlepszych szyn na 84mm na rynku.

Na setkach jechał Jasiek Szymański i jeszcze Marcin Marczuk na salomona

Razem jechały kategorie które miały ten sam dystans np seniorzy juniorzy, seniorki i juniorki bo tak jest szybciej a stawka i tak sie rozciągneła

A co do biegu to bardzo dużo było szarpania. Z resztą w polsce tak w większości jest na dłuższych dystansach i podejrzewam że na świecie chyba podobnie. Ktoś wychodził z tyłu na prowadzenie i przyśpieszał jakiś odcinek. Zakręty były w jedna i drugą strone i to ostre czasem za zakrętem było przyśpiszenie. Prowadzenie często sie zminiało ale najczęściej prowadziła pierwsza 3 z ogólnej jeszcze dużo prowadził Kosma Korkosz. Ja raczej trzymałem sie z tyłu i patrzyłem jak inni odpadają :lol: . Nie chciałem iść do przodu bo po co z ręką. Poprowadziłem jedno kółko przy końcu i tyle.Do końca dojechaliśmy w 4 no w 5. A za nami jeszcze jedna grupa. :wink:

Paweł

Przemo

rolki wyczynowe

Post autor: Przemo » wt października 05, 2004 2:08

Witaj Fun! Dzieki za pozdrowienia;szukalem rolek ze skorzanym butem we Wrocławiu (bo po tych z wysokimi cholewkami doznalem kontuzji zapalenia pochewek ściegna grzbietowego nóg;to właściwie częsta przypadłość u łyżwiarzy;widać też i u rolkarzy).Niestety,schodzilem prawie wszystkie sportowe sklepy we Wrocławiu,teraz pod koniec sezonu, i zadnych wyczynowych rolek nie widziałem.Zresztą sprzedawców ten rodzaj rolek raczej nie interesuje,wola sprzedawac te do jazdy fitness.Co do tych rolek wyczynowych, o których wcześniej pisałem, to rzeczywiście było to kilka tylko par;dlatego rozeszły sie jak świeże bułeczki.Zresztą nawet sami sprzedawcy dziwili się,ze taki rolki u nich sie pojawiły,bo regułą są raczej rolki 4-kólkowe.Jest jednak szansa, jak zapewniał mnie sprzedawca w Maks Sporciew Carrefourze,że na wiosnę rolki 5 kólkowe mogą się u nich pojawić.P.S. Oby miał tylko rację.Serdecznie pozdrawiam.

kolorowy-mik

pytanie do orła

Post autor: kolorowy-mik » śr października 06, 2004 9:37

prześlij mi oferte rolek z cennikiem no jak są stroje to dołącz do oferty
kolorowy-mik@o2.pl

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » sob października 16, 2004 1:14

Dajcie znać jak się pojawią dobre oferty:)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Jeżdżę od: 09 kwie 2005
Kontakt:

Post autor: PeterCave » wt kwietnia 05, 2005 10:08

Jestem zdegustowany. Byłem w Gdańsku w Carefour - tam nawet nie słyszeli o takich rolkach... Rolling Eyes .
Za to widziałem takie inne ekstra za 39 zł Very Happy .
Bo to nie było w Carefurze, tylko w Mask Sport.
Wiem, bo sam się dzisiaj zastanawiałem trochę nad tymi rolkami

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”