Maraton Sierpniowy 2009 -Wyniki, zdjecia,wrażenia:)

Gdańsk Maraton Sierpniowy - od 2009 r. - najświeższe informacje.

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
Awatar użytkownika
Mimbla
Czterokółkowiec bez hamulców
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Re: Maraton Sierpniowy 2009 -Wyniki, zdjecia,wrażenia:)

Post autor: Mimbla » wt września 01, 2009 12:00

Przepraszam, ale inaczej zrozumiałam Twojego posta. Zinterpretowałam to jako analogię do przypadku wskazanego przez Martę.

Rozwiązanie zastosowane w Gdańsku (oddzielny start kobiet i mężczyzn) bardzo mi się spodobało. Jak na pierwszy raz wypadło to całkiem dobrze – obyło się bez większych zgrzytów. Wyprzedzani przez kobiety panowie od razu zjeżdżali na prawo zostawiając wolne miejsce. Akurat panowie ze sfotografowanej grupy tuż przed metą starali się nie zajeżdżać nam drogi, pozwalając rozegrać finisz miedzy kobietami.

Mam nadzieję, że „oddzielne starty” przyjmą się w Polsce.
Twister Trójmiasto
Człowiek ma w życiu albo wymówki, albo wyniki.
Kobieta biega taniej?

WOJTEK45
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: zbyt wolne

Post autor: WOJTEK45 » wt września 01, 2009 6:13

aby już całkowicie wyeliminować :
możliwość wspólnej jazdy kobitki i faceta
możliwość robienia sobie wspólnych zdjęć na trasie ( czego do końca nie kumam bo to fajnie mieć takie zdjęcia)
możliwość "wożenia się" i wspólnego finiszowania
możliwość innych nieokreślonych powyżej możliwości
wróćmy do modyfikacji tego co bylo w Gdańsku ( osobno kobitki) o pomysł jednego z forumowiczów.
Nie dość że startuja w osobnych grupach to jeszcze w przeciwne strony.
Wtedy to nawet sędziowie nie będą potrzebni. Jedyna wątpliwość która na gorąco powstaje to jak to będzie z pomiarem czasu: komuś będzie biegł do przodu a komuś do tyłu.
Ale i na to jest sposób- dwa powtórzenia i suma czasów na "plus" i na " minus". `
Wtedy czasy będą porównywalne i już nikt nikomu nic nie zarzuci w odniesieniu do wspólnej jazdy.
No chyba że pewna pani której imienia używać nie będę gdyż magazyn nagród I Maratonu Sierpniowego jest już pusty :lol:

Awatar użytkownika
piotro
Ścigant 4x110mm

Post autor: piotro » wt września 01, 2009 7:43

Mimbla pisze:Dziewczyny jadą z przodu... a to nie jest niedozwolone
Hurraa!!! Wreszcie właściwe podejście do równouprawnienia. :D
UWAGA!!! WOŻĘ SIĘ!!!

Awatar użytkownika
Mimbla
Czterokółkowiec bez hamulców
Kontakt:

Post autor: Mimbla » wt września 01, 2009 8:27

piotro pisze:
Mimbla pisze:Dziewczyny jadą z przodu... a to nie jest niedozwolone
Hurraa!!! Wreszcie właściwe podejście do równouprawnienia. :D
Jakiego równouprawnienia??? Przecież każdy dżentelmen wie, że kobiety puszcza się przodem… ;) :D :D :D
Twister Trójmiasto
Człowiek ma w życiu albo wymówki, albo wyniki.
Kobieta biega taniej?

Awatar użytkownika
Janusz
Redaktor wrotkarstwo.pl
Moje rolki: Schaenkel Edge R
Jeżdżę od: 01 lip 2002

Post autor: Janusz » wt września 01, 2009 8:43

A czy jazda w pociągach mieszanych jest praktykowana na wyścigach zagranicznych w takim stopniu jak u nas? Czy dużo brakuje nam do standardu etycznego maratonów z Berlina, Zug, czy Biel, czy wręcz przeciwnie? Czy u nas sytuacja się poprawia czy nie zmienia czy wręcz pogarsza?

Awatar użytkownika
Piotr B
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Piotr B » wt września 01, 2009 8:49

Janusz pisze:A czy jazda w pociągach mieszanych jest praktykowana na wyścigach zagranicznych w takim stopniu jak u nas? Czy dużo brakuje nam do standardu etycznego maratonów z Berlina, Zug, czy Biel, czy wręcz przeciwnie? Czy u nas sytuacja się poprawia czy nie zmienia czy wręcz pogarsza?
nie czegos takiego jak standard etyczny, grupy profi pań i panów startują odzielnie i muszą jechać osobno, nastepne grupy są juz mieszane i wszyscy jadą razem!
Ostatnio zmieniony wt września 01, 2009 8:54 przez Piotr B, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piotro
Ścigant 4x110mm

Post autor: piotro » wt września 01, 2009 8:53

Mimbla pisze:Jakiego równouprawnienia??? Przecież każdy dżentelmen wie, że kobiety puszcza się przodem…
I, oczywiście, pozostaje jak najbliżej, żeby w razie czego służyć pomocą słabej Kobiecie. <lol>
Janusz pisze:Czy dużo brakuje nam do standardu etycznego maratonów z Berlina...
Mnóstwo.
Nie naparzamy się po ryjach w trakcie wyścigu. Max, co zaobserwowałem, to tylko marne: "Ty. ch...u" do innego zaowodnika od gościa, który wyleciał z trasy.
Ale nie martw się. Może to tylko kwestia techniki. W końcu to niezła akrobacja walić się w rytm kroku double-push.
UWAGA!!! WOŻĘ SIĘ!!!

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » wt września 01, 2009 9:55

Mimbla pisze:
pole pisze:
Marta47 pisze:http://maratony.net/index.php/galeria?f ... y&catid=69
zdjęcia od nr 209-213. Nie żebym się czepiała ale chyba widzę w tej męskiej grupie jedną dziewczynę :)
Skoro już ktoś zaczął, to proponuję też zdjęcia 235-238. I cytat widoczny na stronie głównej Sierpniowego: "Tak jak na największych i najbardziej prestiżowych imprezach wrotkarskich świata kobiety będą się ścigać z kobietami. Ostrzegamy także, że w takich przypadkach naruszenia zasad współzawodnictwa fair play sędziowie będą reagować zdecydowanie." Tak tylko dla przypomnienia.
Na zdjeciach 235 - 238 jestem ja i Sonia oraz Andrzej. Nie za bardzo wiem co Ci się nie podoba na tych zdjęciach??? :?
Szanowni Państwo
Otóż fakt jest faktem że na powyżej wspomnianych zdjęciach się znalazłem. Pragnę zatem wyjaśnić jak to sie stało.
Otóż od wielu już lat prawie w każdym wyścigu jadę z Moniką. Nie do końca wiem jak to się dzieje ale kiedy Monika w danym sezonie jeździ szybciej to i ja robie postęp. No i tak od kilku lat. Co wiecej doszło do sytuacji w której organizatorzy postanowili nas rozdzielilić. I co ? Ponieważ za mocno zapiąłem pasek od pulsometru, co spowodowało niemożnosć nabrania pełnego oddechu :lol: :lol: :lol: :arrow: nie wytrzymałem początkowego tempa narowistych latynosów i trochę poczekałem. Przyjechała Monika i poczułem sie jak nowy. I jak tu walczyć z przeznaczeniem ? Dziewczyny jechały szybciej to i moje nogi szybciej i mocniej pracowały. Jak zwalniały to miałem wrażenie jakby ktoś mi klej do łożysk włożył. Ale zauważyłem coś fajnego !!!! Monika od kilku zawodów zabiera ze sobą Sonię. No i tak od pewnego czasu stanowimy jakby komplet. Przyjemność z jazdy :arrow: BEZCENNE. Jak ktoś nie wierzy to zapraszam do naszej trójki. A jak ktoś nie potrafi ? Jak to mawia szacowny Pan Marek :arrow: Trzeba trenować.
Z tego miejsca chciałbym pozdrowić wszystkie dziewczyny z którymi jechaliśmy na Maratonie :arrow: Monikę, Sonię, Karolinę, Olę i Paulinę. Przyjemnosć z jazdy z Wami dużo większa niż z tymi piernikami z którymi muszę trenować u nas na Malcie lub w Krzesinach :wink: :wink: :wink:

A teraz troche poważniej:
Jechałem w grupie :x :x :x która dogoniła Monię i Sonię :D :D :D . Wielokrotnie opieprzałem donośnym głosem...... facetów z naszej grupy którzy zajeźdzali dziewczynom drogę. Dziewczyny dogoniły najpierw koleżankę Karolinę a później Olę i Paulinę. Przez około 10km nasze grupy - męska i damska jechały obok siebie. Ponieważ część męskiego towarzystwa miała pierwotne instynkty mieszania grup starałem się w dość donosny sposób informować ich ze maja jechać osobną grupą kilka metrów od dziewczyn. Była to bowiem grupa dziewczyn walcząca o Medale Mistrzostw Polski. I oczywiscie można by rzec że przecież nic złego by się nie stało jak faceci pojechali by za dziewczynami. Moze nie a moze tak. Gdyby ktos o kogoś sie zachaczył i by sie nie daj Boze dziewczyny przewróciły byłoby to duże wypaczenie wyników. Dlatego starałem sie obserwować tą walkę i czasemm interweniować słownie. Obyło się w naszych grupach zatem bez incydentów i patrząc z mojego punktu widzenia walka wśród dziewczyn była fair.
Pozdrawiam
Andrzej

Awatar użytkownika
piotro
Ścigant 4x110mm

Post autor: piotro » wt września 01, 2009 10:02

Nic z tego Andrzeju.
Nie uda Ci się zepsuć mojej głębokiej radości, jaką mi przyniosły Twoje zdjęcia :twisted:
P.S.
Prawa do podpisu sprzedaję półdarmo.
Ostatnio zmieniony wt września 01, 2009 10:04 przez piotro, łącznie zmieniany 1 raz.
UWAGA!!! WOŻĘ SIĘ!!!

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Andrzej » wt września 01, 2009 10:04

piotro pisze:Nic z tego Andrzeju.
Nie uda Ci się zepsuć mojej głębokiej radości, jaką mi przyniosły Twoje zdjęcia :twisted:
A co Ty p....ał jesteś ? :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
piotro
Ścigant 4x110mm

Post autor: piotro » wt września 01, 2009 10:07

Miałem chwilkę łamigłówki...
Pewnie pytasz się, czy jestem homoseksualistą?
Nic o tym nie wiem ale podobno tak w przełomie lat 40-stych preferencje seksualne mogą ulec zmianie.
Ciekawe jak klasyfikujesz ludzi, którzy mylą radość z popędem płciowym. :alien:
UWAGA!!! WOŻĘ SIĘ!!!

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Andrzej » wt września 01, 2009 10:23

piotro pisze:Miałem chwilkę łamigłówki...
Pewnie pytasz się, czy jestem homoseksualistą?
Nic o tym nie wiem ale podobno tak w przełomie lat 40-stych preferencje seksualne mogą ulec zmianie.
Ciekawe jak klasyfikujesz ludzi, którzy mylą radość z popędem płciowym. :alien:
Ciebie akurat lubię

Awatar użytkownika
piotro
Ścigant 4x110mm

Post autor: piotro » wt września 01, 2009 10:37

Andrzej pisze:Ciebie akurat lubię
Ufff. Całe szczęście że jeździsz daleko z przodu.
Ale z Roztocze Inline Skate Maraton będe musiał zrezygnować. 22 kółka....
Nawet nie mógłbym mieć do Ciebie pretensji. W końcu tyle pokus jest w stanie złamać najtwardszego zawodnika. :lol:
UWAGA!!! WOŻĘ SIĘ!!!

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Cavalli
Jeżdżę od: 01 cze 1995
Kontakt:

Post autor: WFH » wt września 01, 2009 11:08

Uważam, że podział był najlepszym rozwiązaniem.
A, że wszystkich nie da się upilnować...Musiałoby być chyba ze stu sędziów...A tak uważam, że wyszło to całkiem nieźle.

Awatar użytkownika
piotro
Ścigant 4x110mm

Post autor: piotro » wt września 01, 2009 11:17

Może po prostu wystarczy pilnować osób walczących o medale?
Jakie to ma znaczenie, czy wiozę się na szybszym facecie, czy szybszej dziewczynie (poza tym, że to drugie jest przyjemniejsze ;) )?
Nie chcę dyskutować z celowością wprowadzania takiego przepisu. Nie znam sie na tym, a widocznie tam "na górze" jest potrzebny - skoro jest chwalony przez zainteresowanych. Ale nikt przecież nie robi badań antydopingowych dla zawodników przyjeżdżających pół godziny po zwyciężcy.
UWAGA!!! WOŻĘ SIĘ!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gdańsk Maraton Sierpniowy - od 2009 r. - najświeższe informacje.”