2010.04.24 - IX Cracovia Maraton

Kraków Cracovia Maraton - historia od 2006 r. oraz najświeższe informacje

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Re: IX Cracovia Maraton 24.04.2010

Post autor: zico » czw marca 18, 2010 7:43

Dokładnie, bawmy się wyścigiem. Prawdziwe ściganie to na Mistrzostwach Polski lub Pucharach :D
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
roxan
Pięciokółkowiec 80mm
Moje rolki: Powerslide Vision
Jeżdżę od: 17 maja 2007
Kontakt:

Post autor: roxan » czw marca 18, 2010 7:23

bj43 pisze: Trzeba będzie ustawić się w kolejce i poczekać spokojnie na koniec przewężenia.
Kolejki to były za komuny i wtedy być może było coś trzeba. :)
bj43 pisze: Apeluję zatem o nie wyprzedzanie na wąskich odcinkach trasy. Jest to zbyt niebezpieczne. Nie powinno się zmuszać wolniej jadących do ucieczki na trawnik lub zatrzymywania się.
Sam byłem wyprzedzany na przewężeniu przy Rudawie podczas 70-tki wokół Błoń i wcale nie trzeba było uciekać na trawę, ani zatrzymywać się
Leeewwwwwaaaaaaaa Woooollllllllnnnnnnnnaaaaaaaaa!!!!!!!!! i cheja do przodu! i tyle ich widziałem :)

Awatar użytkownika
mrv
Szybszy niż Chuck Norris na 5x84mm
Moje rolki: SemiRace 4x100, Cheetah 4x110
Jeżdżę od: 20 gru 2009

Post autor: mrv » czw marca 18, 2010 10:54

bj43 pisze:Trudno, niektórzy tak mają. Jak się uprą, to żaden argument nie pomoże. Nie, bo nie i koniec dyskusji. Apeluję zatem o nie wyprzedzanie na wąskich odcinkach trasy. Jest to zbyt niebezpieczne. Nie powinno się zmuszać wolniej jadących do ucieczki na trawnik lub zatrzymywania się. Trzeba będzie ustawić się w kolejce i poczekać spokojnie na koniec przewężenia. Życiówki nikt tu nie zrobi, więc po co się pchać. Kto jest mocny, nadrobi straty na pozostałej części trasy, a kto ma stanąć na podium, to i tak stanie.
Zatem impreza w tej nowej formule powinna się nazywać "Wyścig 12 Interwałów"

marek_katowice
Pięciokółkowiec 80mm
Jeżdżę od: 01 maja 1999

Post autor: marek_katowice » pt marca 19, 2010 8:31

mrv pisze:
bj43 pisze:Trudno, niektórzy tak mają. Jak się uprą, to żaden argument nie pomoże. Nie, bo nie i koniec dyskusji. Apeluję zatem o nie wyprzedzanie na wąskich odcinkach trasy. Jest to zbyt niebezpieczne. Nie powinno się zmuszać wolniej jadących do ucieczki na trawnik lub zatrzymywania się. Trzeba będzie ustawić się w kolejce i poczekać spokojnie na koniec przewężenia. Życiówki nikt tu nie zrobi, więc po co się pchać. Kto jest mocny, nadrobi straty na pozostałej części trasy, a kto ma stanąć na podium, to i tak stanie.
Zatem impreza w tej nowej formule powinna się nazywać "Wyścig 12 Interwałów"
i 5 słupów/słupków (stojących na chodniku) dla urozmaicenia nudy na rundach ;)
Stowarzyszenie "Silesia Skating"

bj43
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: bj43 » pt marca 19, 2010 9:22

roxan pisze:
bj43 pisze: Trzeba będzie ustawić się w kolejce i poczekać spokojnie na koniec przewężenia.
Kolejki to były za komuny i wtedy być może było coś trzeba. :)
bj43 pisze: Apeluję zatem o nie wyprzedzanie na wąskich odcinkach trasy. Jest to zbyt niebezpieczne. Nie powinno się zmuszać wolniej jadących do ucieczki na trawnik lub zatrzymywania się.
Sam byłem wyprzedzany na przewężeniu przy Rudawie podczas 70-tki wokół Błoń i wcale nie trzeba było uciekać na trawę, ani zatrzymywać się
Leeewwwwwaaaaaaaa Woooollllllllnnnnnnnnaaaaaaaaa!!!!!!!!! i cheja do przodu! i tyle ich widziałem :)
Wyprzedzili Cię, bo byłeś na tyle uprzejmy, że im na to pozwoliłeś. Gdybyś normalnie jechał, nie mieliby szans na wyprzedzenie, chyba że po trawniku. To jest sport i każdy walczy o lepszy czas. Także ci wolniejsi mają pełne prawo do walki. Nie liczyłbym tym razem na nadmiar uprzejmości z ich strony, bo może dojść do niezłej jatki. A dobrze by było, aby każdy z nas wrócił do domu nie poobijany, stąd mój apel.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
roxan
Pięciokółkowiec 80mm
Kontakt:

Post autor: roxan » pt marca 19, 2010 9:56

bj43 pisze: Wyprzedzili Cię, bo byłeś na tyle uprzejmy, że im na to pozwoliłeś. Gdybyś normalnie jechał, nie mieliby szans na wyprzedzenie, chyba że po trawniku. To jest sport i każdy walczy o lepszy czas. Także ci wolniejsi mają pełne prawo do walki. Nie liczyłbym tym razem na nadmiar uprzejmości z ich strony, bo może dojść do niezłej jatki. A dobrze by było, aby każdy z nas wrócił do domu nie poobijany, stąd mój apel.
Trochę uprzejmości nigdy nie zaszkodzi. Skoro ja mogłem być uprzejmy, to mam nadzieję, że i Ty będziesz mógł i damy rady dojechać każdy w swoim tempie i tak, aby nikt nikogo nie blokował.

bj43

Post autor: bj43 » pt marca 19, 2010 10:35

roxan pisze:
bj43 pisze: Wyprzedzili Cię, bo byłeś na tyle uprzejmy, że im na to pozwoliłeś. Gdybyś normalnie jechał, nie mieliby szans na wyprzedzenie, chyba że po trawniku. To jest sport i każdy walczy o lepszy czas. Także ci wolniejsi mają pełne prawo do walki. Nie liczyłbym tym razem na nadmiar uprzejmości z ich strony, bo może dojść do niezłej jatki. A dobrze by było, aby każdy z nas wrócił do domu nie poobijany, stąd mój apel.
Trochę uprzejmości nigdy nie zaszkodzi. Skoro ja mogłem być uprzejmy, to mam nadzieję, że i Ty będziesz mógł i damy rady dojechać każdy w swoim tempie i tak, aby nikt nikogo nie blokował.
Gdybym też nie miał takiej nadziei, to bym ograniczył swój udział tylko do roli widza. Obawiam się jednak, że przy kilkuset startujących z tą uprzejmością może być różnie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
roxan
Pięciokółkowiec 80mm
Kontakt:

Post autor: roxan » pt marca 19, 2010 12:25

bj43 pisze:
roxan pisze:
Gdybym też nie miał takiej nadziei, to bym ograniczył swój udział tylko do roli widza. Obawiam się jednak, że przy kilkuset startujących z tą uprzejmością może być różnie.
Ale ja nie mówiłem o innych, tylko bezpośrednio o Tobie. Jedyne co możemy zrobić z tą uprzejmością, to zacząć od siebie i liczyć na to, że inni zrobią to samo. Skoro i tak sam start utrudniają nam organizatorzy, to chyba nie ma sensu utrudniać sobie jeszcze do tego wzajemnie. Na całym świecie, na wszystkich trasach jest tak, że to wolniejsi zawodnicy uprzejmie ustępują miejsca czołówce i jadącym szybciej kiedy są dublowani na okrążeniu, a nie tak jak to wymyśliłeś i sobie wyobrażasz, że czołówka zwolni i dostosuje swoje tempo do Ciebie. No chyba, że robimy inną imprezę typu kółko graniaste, trzymamy się wszyscy za ręce i podążamy jednym tempem. No ale to chyba jednak nie ta impreza, bo ja nic takiego nie doczytałem w regulaminie Cracovia Maraton :)

bj43

Post autor: bj43 » pt marca 19, 2010 2:58

roxan pisze: No chyba, że robimy inną imprezę typu kółko graniaste, trzymamy się wszyscy za ręce i podążamy jednym tempem. No ale to chyba jednak nie ta impreza, bo ja nic takiego nie doczytałem w regulaminie Cracovia Maraton :)
Dobre! Musimy o tym pogadać po imprezie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mrv
Szybszy niż Chuck Norris na 5x84mm
Moje rolki: SemiRace 4x100, Cheetah 4x110
Jeżdżę od: 20 gru 2009

Post autor: mrv » pt marca 19, 2010 7:52

bj43 pisze:
roxan pisze: No chyba, że robimy inną imprezę typu kółko graniaste, trzymamy się wszyscy za ręce i podążamy jednym tempem. No ale to chyba jednak nie ta impreza, bo ja nic takiego nie doczytałem w regulaminie Cracovia Maraton :)
Dobre! Musimy o tym pogadać po imprezie.
A może z tej całej imprezy zrobić roller derby ?

dziadek
Czterokółkowiec

Post autor: dziadek » pn marca 22, 2010 9:23

Winien jestem wszystkim informację o tegorocznym CM.
Po piątkowej wizji lokalnej z udziałem oficerów Komendy Wojewódzkiej Ruchu Drogowego, Zarządu Infrastruktury Sportowej, specjalisty od zabezpieczenia wszystkich dużych imprez sportowych w Małopolsce, oraz przedstawicieli rolkarzy zapadły decyzje, że w tym roku ze względu na rozpoczynającą się właśnie przebudowę ronda Ofiar Katynia nie ma zgody policji na zamknięcie ulicy Piastowskiej.
Tak więc przebieg trasy to Al. 3 Maja, chodnik ul. Piastowskiej, deptak nad Rudawą, ul. Focha.
Przy czym z chodnika wyciętych zostanie pięć znaków drogowych. Szerokość chodnika 3 m. długość około 100 m.
Od naszej decyzji zależeć będzie, czy chcemy jechać w prawo, czy w lewo.
Za jazdą w lewo jest jeden argument. Większości z nas przekładanka w tym kierunku wychodzi lepiej.
Jest natomiast kilka za jazdą w prawo:
1. Od startu do ostrego zakrętu przy hotelu Cracovia jest około 1300 m. więc peleton zdąży się rozciągnąć, a przed samym zakrętem jest lekko pod górkę. W przeciwnym kierunku przed tym niebezpiecznym zakrętem jest wyraźnie w dół.
2. Jadąc w prawo z 3 metrowego chodnika wyjeżdżamy pod kątem prostym w 9 metrową aleję. W przeciwnym kierunku 300m. po starcie z tej szerokiej alei wbijamy się w wąski chodnik.
Bez względu na to który wariant wybierzemy, przy wyjeździe z asfaltu na chodnik, zakręt zabezpieczony będzie barierkami wyłożonymi materacami.
Chcę jeszcze nadmienić, że w naszej sprawie byłem u komendanta miejskiego policji, zastępcy prezydenta Krakowa, oraz kilkukrotnie w ZIS. W niektórych spotkaniach wraz zemną udział brali Ela Wojtek i Jacek, za co dzięki.
Dzięki wielkie za zaangażowanie i pomoc dla Bartka Pisarka, Marka Mazura i Wojtka Hartunga.
Zapraszam do Krakowa.

Ps. Zachęcam do przeczytania wywiadu i udziału w sondzie. http://www.dziennik.krakow.pl/pl/region ... o-central- parku.html

marek_katowice
Pięciokółkowiec 80mm
Jeżdżę od: 01 maja 1999

Post autor: marek_katowice » pn marca 22, 2010 9:38

Co do kierunku: tak jak na 70-ce czyli w lewo. Miejsca na rozciągnięcie powinno starczyć a przed wjazdem na chodnik i tak trzeba max zwolnić.
Stowarzyszenie "Silesia Skating"

bj43

Post autor: bj43 » pn marca 22, 2010 10:56

Prawdopodobnie większość rolkarzy woli zakręty w lewo. Ponadto, kierunek przeciwny do ruchu wskazówek zegara daje na tej trasie krótkie podjazdy i długie, łagodne zjazdy, które pozwalają na uzyskanie większych prędkości mniejszym wysiłkiem. Dodatkowo, na ostrym zakręcie przy Cracovii łatwiej będzie złożyć się do zakrętu w lewo podczas hamowania prawą nogą, bo hamować i tak będzie trzeba, niezależnie od kierunku.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ALAN54
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 15 sie 2001
Kontakt:

Post autor: ALAN54 » wt marca 23, 2010 8:42

Ul. Piastowska jest jak widać arterią o znaczeniu strategicznym. Zamknięcie jej w sobotę o godzinie 16:00 na 3 godziny groziłoby prawdopodobnie paraliżem komunikacyjnym całego Krakowa wraz z przyległymi wsiami :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Trzeba było tych ogladaczy z wizji lokalnej wsadzić na rolki i kazać 3 razy pokonać odcinek po chodniku i ścieżką wzdłuż Rudawki może by się naocznie i nadupnie przekonali jak sie na tym kaprawym odcinku jeździ. My oczywiście damy radę bo nic nam nie straszne nawet bruk na Starym Rynku w Poznaniu. Gdyby nie to, że krakowska grupa pod wodzą Dziadka włożyła w tą organizację mnóstwo wysiłku i serca (za co im wielki szacun) powiedziałbym: "SZANOWNI ORGOWIE W J S O S albo K S W M I J S W P M" i zamiast do Krakowa pojechałbym do innego miasta (ale nie w Polsce tylko do Niemiec) które stawia na sport naprawdę a nie tylko z przymrużeniem oka.

Drzastwa
Ścigant 4x100mm

Post autor: Drzastwa » wt marca 23, 2010 9:24

Oczywiscie ze w lewo. Bo zakret w prawo na tzw. zakrecie smierci w tym wypadku był by lekko pod gorke a wole jechac 12 razy z gorki niz pod nia.
http://www.polturbo.pl Turbosprężarki sprzedaż regeneracja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kraków Cracovia Maraton - historia od 2006 r. oraz najświeższe informacje”