"Mad Blades" Urban Skating - Poznań: organizacja, treningi

Urban skating (freeride) - podstawy, informacje, filmy, zdjęcia / The basis of inline urban skating, information, photos, videos

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
Casc
Prześcigant 4x100mm
Moje rolki: Fusion X5
Jeżdżę od: 15 maja 1996

Re: UPS Poznań - organizacja grupy Urban Poznań Skating

Post autor: Casc » pn lipca 05, 2010 10:00

Może nie wszyscy się ze mną zgodzą, ale sobotni wypad był naprawdę bardzo udany i nawet nieszczęśliwy wypadek Qamila tego nie jest w stanie popsuć (nam, bo jemu popsuł na pewno). Tradycyjnie parę uwag, z nadzieją że każdy z tego wyciągnie coś dla siebie (chociaż Zico to się chyba ode mnie nic nie nauczy L-) ). Ale może zacznę od końca.

Upadek Qamila - moim zdaniem BARDZO pechowy. Qamill skakał ze schodów (5-6?) wyłożonych kostką na kostkę, wcześniej skoczył już dwa albo trzy razy (raz skakałem zaraz po nim, więc trochę wiem jak tam się lądowało). Skok Qamila był dobry, lądowanie poprawne, natomiast przy odjeździe chyba wjechał w jakąś szczelinę lub inną nierówność zanim jeszcze wytracił prędkość i pęd, przez co rzuciło nim o ziemię. Samo w sobie nie było to specjalnie groźnie, prędkość nie była duża, Qamil miał ochraniacze na kolana i nadgarstki. Niestety na tym etapie doszedł pech i - możliwe, że trochę także brak doświadczenia (w lądowaniu, bo jeździć to umie) spowodowały że uderzył prawie PIONOWO małym palcem. Stąd ta krew, ten paznokieć i szpital i jak się okazało jeszcze trochę komplikacji. Nie jest łatwo wyrobić sobie odruchy przy upadkach - do tego trzeba po prostu zaliczyć glebę wiele, wiele razy. Ochraniacze to jedno, ale korzystanie z nich - to zupełnie co innego. W każdym razie - mam nadzieję że Qamil nie zabije mnie przy najbliższej okazji za to co napisałem i ze szybko wróci do zdrowia - w tym sezonie jeszcze sporo mamy do przejechania!

Poza tym było widać że co prawda były to już znane miejsca, ale robiliśmy nowe rzeczy, czyli jest postęp (np. gdzie JESZCZE można skoczyć z miejsca pod górę?), tym razem nie odwiedziliśmy Cytadeli (a uważam że Rozarium może nam dostarczyć radości na 2-3 godziny). Nie obyło się bez upadków, np. jak się owinąłem wokół świateł na pl. Wolności :-) - to z tych bardziej komicznych, bo upadki Googela już takie zabawne nie były. Swoją drogą ciekawa sprawa - zapewniał mnie, że to że pojeździ w kasku na pewno nie doprowadzi go do szaleństwa - początkowo tak było, ale potem chyba jednak trochę przesadził, bo tak solidnie obił swoje cztery litery, że teraz pewnie nie może usiedzieć na miejscu :-) . Dlatego mały apel - nie tylko do niego - zwolnijcie trochę! doświadczenie ma to do siebie, że skądś musi się wziąć - to że ktoś inny robi coś, nie znaczy że na pewno nam się też uda, a warto myśleć o konsekwencjach. Ja myślę głównie o konsekwencjach, przez to pewnie tak wielu rzeczy nie robię. Na szczęście dla równowagi robię parę innych, które pozwalają utrzymać mi "madness factor" na przyzwoitym poziomie.

Zico: Moim zdaniem nie ma co planować kręcenia tego typu sekwencji (jeszcze), skoro póki co zbiera się naprawdę sporo materiału, który wszyscy chcieliby zobaczyć a on... leży. Ty masz mało czas, ale ktoś (np. jakiś student) ma tego czasu teraz więcej, więc trzeba zagonić jakiegoś bujaka do roboty.

Googel:Jakby co to ja za tydzień raczej odpadam, chyba że fatalnie zagram na turnieju i odpadnę szybciej, to pojadę do domu po rolki i jeszcze do Was dołączę. Ale na poprzednim turnieju byłem czwarty, a teraz apetyt mam trochę większy, więc na to się nie zanosi. Za to gdybyś był w Poznaniu jeszcze w niedzielę, to bym poszedł na pewno.

manieksl:W tygodniu wieczorami jeździł bujak i jego brat (teraz w wakacje już nie jeżdżą), czasem ja. Z tym że jak wychodzę sam to raczej pozostaję w swoich okolicach (na Winogradach jest sporo ciekawych miejsc). My tam na początku trochę mocniej ruszyliśmy jak przeszliśmy przez ten miękki asfalt, ogólnie polecam poćwiczyć "miejskie" metody hamowania (np. o słup, tylko że ręką w ochraniaczu, na zawinięcie, ostatecznie na zahaczenie - i kontrolować to), do tego także trochę kontrolować prędkość (może nie zdążyłeś zauważyć, ale większość z nas jak jedzie w dól to tak "slalomuje", dobry jest też szeroki rozkrok - jeśli jest na to miejsce). Do treningów dobra jest Cytadela - jednocześnie bezpiecznie, a przeszkody już prawie jak miejskie. W każdym razie to na Cytadeli uczyłem się na nowo / przypominałem sobie wiele technik "miejskich", więc mogę spokojnie polecić to miejsce do treningów.
Mad Blades

Bauer FX1 (1996-1998)
Bauer FX3 (1999-2008)
Fusion X5 (2009 - ?)
Tak kiedyś wyglądały moje rolki:
Obrazek

Awatar użytkownika
bujak
Prześcigant 4x100mm
Moje rolki: Fusion x3
Jeżdżę od: 16 kwie 2010

Post autor: bujak » pn lipca 05, 2010 10:21

Oj Casc, spytaj Zico, męczę go o te filmy i męczę. Jednak rozumiem brak czasu z jego strony.
Co do jeżdżenia w tygodniu to teraz przez wakacje raczej średnio w poznaniu, bo nie siedzę tam cały tydzień. Jednak jak jakaś większa ekipa się zapowie, to spokojnie mogę wpaść, jeśli nie będzie mnie gdzie indziej akurat, tak jak było w ten weekend.
rock'n'rollki

Qamill
Moje rolki: Rollerblade Twister 243
Jeżdżę od: 01 kwie 2010

Post autor: Qamill » pn lipca 05, 2010 11:12

Casc nie boj sie nie zabije:) Za prawde nie zabijam:P Minely dwa dni a juz mam dosyc tej szyny na palcu grr.Jednak po kontroli u chirurga jestem dobrej mysli:)

Awatar użytkownika
Googel6
Pięciokółkowiec 84mm
Moje rolki: Twister 2010
Jeżdżę od: 01 sty 2009

Post autor: Googel6 » śr lipca 07, 2010 7:06

Hej, czy pasowało by wam wypaść na rolki w ten weekend w piątek w godzinach ok 17/18??

Awatar użytkownika
bujak
Prześcigant 4x100mm

Post autor: bujak » śr lipca 07, 2010 7:50

Z Tobą zawsze:P
A jeśli będzie większa grupa to tym bardziej. Musimy się zmobilizować przed upałami w przyszłym tygodniu, bo wtedy już nie będzie się tak chciało, w 35 stopniach o 21...
rock'n'rollki

Awatar użytkownika
Casc
Prześcigant 4x100mm
Moje rolki: Fusion X5
Jeżdżę od: 15 maja 1996

Post autor: Casc » śr lipca 07, 2010 8:09

A tam bujak narzekasz. W sobotę miedzy 16- a 21 było tak ciepło, że aż wziąłem (!!!) ze sobą plecak żeby wozić wodę, którą i tak musiałem dwa razy dokupować. Zacząłem od litrowej butelki, potem dwa razy po 1.5l - jeśli w pięć godzin wypiłem ok. 4 litry wody, to na pewno musiał być upał. Więc chyba nie jest aż tak strasznie. Prawda jest taka, że jak ktoś chce i mu naprawdę zależy, to liczy się tylko to, żeby było sucho i nie było mocnego wiatru i może jeździć.

Ja w piątek chętnie bym poszedł, ale bardziej 18-19 niż 17-18 (prawdopodobnie skończę pracę o 16, no chyba że zdołam przekonać kogo trzeba i pozwolą mi przyjść na 7). Chętnie sobie coś poskaczę pod górkę :-)
Mad Blades

Bauer FX1 (1996-1998)
Bauer FX3 (1999-2008)
Fusion X5 (2009 - ?)
Tak kiedyś wyglądały moje rolki:
Obrazek

Awatar użytkownika
Googel6
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: Googel6 » śr lipca 07, 2010 8:36

ooo, to jest nas 3 :D, Casc, godzina to na luzie do ustalenia ;), ja o 16 myśle że skończe poprawke i później jestem wolny :). Sprzęt czas uszykowac (znowu przekladanie kółek- niestety fabryczne jeszcze).

manieksl
Moje rolki: Twister 243
Jeżdżę od: 13 maja 2010

Post autor: manieksl » śr lipca 07, 2010 9:54

a gdzie byście chcieli jeździć?

Awatar użytkownika
bujak
Prześcigant 4x100mm

Post autor: bujak » śr lipca 07, 2010 10:26

Trasa pewnie jak zwykle spontan. Można zauważyć stałe elementy jak plac wolności czy cytadela no i wuchta schodów na mieście, na które bym stawiał. Na miejsce spotkania ja proponuję plac Wolności lub Kaponierę :D
rock'n'rollki

manieksl

Post autor: manieksl » czw lipca 08, 2010 6:18

no to też się chętnie piszę

Awatar użytkownika
bujak
Prześcigant 4x100mm

Post autor: bujak » czw lipca 08, 2010 9:24

To jak chłopaki? 17 czy 18? I gdzie dokładnie?
rock'n'rollki

Awatar użytkownika
Googel6
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: Googel6 » czw lipca 08, 2010 9:44

18.00 Kaponiera!! Do zobaczenia :D

___
|__&
|##&____
|________]
O - O - O - O

Rolka By Googel

manieksl

Post autor: manieksl » czw lipca 08, 2010 10:23

łokej :)

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » pt lipca 09, 2010 7:35

Miło mi poinformować, że do naszej grupy wjeżdża Loki :)

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
Googel6
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: Googel6 » pt lipca 09, 2010 10:18

o to fajnie, kolejny członek... :D

jeździliśmy dzisiaj, było intensywnie, bolą mnie troche stawy kolanowe, i dla próby zrobiłem sobie przysiad, dzwięk który się podczas niego wydobył był masakryczny, taki chrzęst jak by kość o kość tarła... to raczej nie normalne no nie? chyba za mocno przeciążyłem kolana... wypowie się ktoś kto trafił już u siebie na coś takiego? Pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urban skating (freeride) informations, media / jazda po mieście informacje, media”