Pomoc w wyborze rolek do freeride
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
-
Herb
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Turbo-Fusion 84/Solo/Xsjado PB
- Jeżdżę od: 08 wrz 2009
Re: Nowe rolki na sezon 2011/12/(13?) ;] Help.
Mamy Ci powiedzieć jakie rolki kupić? Haha dobre.
Gorąco zachęcam do przeczytania tekstu:
http://www.forum.wrotkarstwo.pl/viewtop ... 116&t=4872
(w końcu po coś go napisałem ;P)
Jako że już masz pewne doświadczenie, zacznij od punktu 2.
Jeżeli przebijać się przez blok tekstu nie chcesz, to moje ostatnie słowo brzmi: weź pod uwagę
-Fusion X5
-Fusion 84
-NRK
-Twister
-FR2 (lub FR1 jeżeli uważasz że wzdłużna regulacja położenia szyny jest must-have i warta 200-300 zł więcej)
-ASP
a potem wybierz te które Ci najbardziej leżą wizualnie. Naprawdę, te rolki różnią się w niuansach, ale nie są to aż takie kolosalne różnice jeżeli uprawiasz freeride. Jeżeli stać Cię na FR1, stać Cię na każde inne rolki które wymieniłem, a każde z nich to sprzęt dobrej klasy. To nie slalom ani jazda szybka, kilka gramów w tę czy we w tę różnicy nie robi, tak samo jak kilka mm więcej w szynie niż te gloryfikowane 243, czy sztywność rolki która jest różna, ale w każdym modelu wystarczająca...
Gorąco zachęcam do przeczytania tekstu:
http://www.forum.wrotkarstwo.pl/viewtop ... 116&t=4872
(w końcu po coś go napisałem ;P)
Jako że już masz pewne doświadczenie, zacznij od punktu 2.
Jeżeli przebijać się przez blok tekstu nie chcesz, to moje ostatnie słowo brzmi: weź pod uwagę
-Fusion X5
-Fusion 84
-NRK
-Twister
-FR2 (lub FR1 jeżeli uważasz że wzdłużna regulacja położenia szyny jest must-have i warta 200-300 zł więcej)
-ASP
a potem wybierz te które Ci najbardziej leżą wizualnie. Naprawdę, te rolki różnią się w niuansach, ale nie są to aż takie kolosalne różnice jeżeli uprawiasz freeride. Jeżeli stać Cię na FR1, stać Cię na każde inne rolki które wymieniłem, a każde z nich to sprzęt dobrej klasy. To nie slalom ani jazda szybka, kilka gramów w tę czy we w tę różnicy nie robi, tak samo jak kilka mm więcej w szynie niż te gloryfikowane 243, czy sztywność rolki która jest różna, ale w każdym modelu wystarczająca...
FSK: RB Solo Estilo RG2+liner Salomon STi Vinny Minton 06+RB Fusion 255mm alu+Bones REDS+UC PB Standard
PB: Xsjado Skeleton 2+Kizer Level 2+PS TWINCAM ILQ7+UC PB Team
AGR: RB Fusion+soulplate Solo+liner RB Blank+RB BLANK frame+koła RB RG2 Pro+RB SG7
AGR: RB Fusion+soulplate Solo+liner RB Blank+RB BLANK frame+koła RB RG2 Pro+RB SG7
-
Aleanth
- Moje rolki: K2 The Don, Salomon ST80
- Jeżdżę od: 15 cze 1994
Soul slide byla genialna rolka.. to fakt. Czy The Don jest rolka az tak tragiczna ? po 2 latach stwierdzam, ze nie.. sa pewne niedociagniecia.. ale to chyba w kazdym produkcie mozna sie czegos doszukac.. ( mam nadzieje, ze w nastepnych produktach to poprawia ) szyna faktycznie miekka, ale dala rade.. sie spilowala jedynie po calej dlugosci.. jezeli chodzi o trzymanie nogi.. jest bardzo ok.. tylko ten z - strap i jego destrukcja.. dlatego szukalem w tej opcji jakiegos rozwiazania, ktore by jemu zapobiegalo.. no szkielet/cuff zyje tez... tak na logike po tym jak wygladaja - moglyby.. ale nie pekly.. dlatego tez nie uwazam tej rolki za tragiczna : P ale to tyle w temacie odnosnie The Don.. jednak raczej jej nie kupie.. gdyby zalatwic problem z pruciem sie tym silikonem.. by byla spoko rolka.. taki tylko subiektywny review dalem, gdyz ja uzytkowalem.. a z uwagi na to jaka ma obecnie cene i , ze ma kolka hyper concrete.. jest rolka godna uwagi imho 615 zl ? cmon. eot.
Odnosnie Rocesa ASP 100 to powiem tyle, ze wysoki cuff na pewno bedzie mi przeszkadzal.. znam swoja budowe nogi.. i bardzo czesto staje na przednich kolkach jadac tylem.. na prawde bardzo czesto ;] jak skacze to tez staram sie spadajac tylem spasc na toe toe.. stad pomysl z modyfikowaniem cuffa.. sa, ze chce przeznaczyc na rolke kolo klocka.. to mysle, ze moglbym znalezc lepszy liner do tego setupa.. po prostu.. i tym sie kierowalem to mowiac.. ;]
Nie wiem, czemu salomon przestal produkowac rolki.. takie dobre rolki robil.. ale no coz.
Te Fila NRK nawet spoko sa.. ale nie wiem.. moze to glupie, ale jej nie ufam.. nie uwazam zeby miala doswiadczenie w projektowaniu rolek jak pozostale firmy ;]
Jestem blisko kupna Twisterow.. zmiana kolek.. dobre rolki.. nie ma co zmieniac.. jednak napisalem zeby jeszcze sie dowiedziec.. zobaczyc swieze spojrzenia na w/w setupy.
Wiesz.. klamry w tych rolkach (plastikowe) raczej sa wymienialne.. dwa, ze na pewno bardziej wytrzymale niz materialowe ;] a w The Don po prostu po rozwaniu nie bylo juz cos z tym zrobic.. wiec Fusion x5 bo soul zakrywaja klamry nie jest priorytetowe.. do grindow mam inne rolki ;]
Co w Sebie uwazam na tandetne napisalem.. moze to byc kwestia, ze ich nie widzialem i takie zdjecie mnie odstraszylo.. bo wyglada to tandetnie.. i nie wiem szczerze jak tak dobre rolki mozna zepsuc tandetnym designem.. moze to kwestia, ze takie zdjecie.. moe takie, ze nie widzialem na zywo.. nie wiem.. nie przekreslam FR1 ! to na pewno. Wlasciwie to jest walka FR1 vs Twister.. tak na ten moment.. i ewentualnie rocesy jak te zmiany by cos zmienily w tym co mi nie lezy.
Odnosnie Rocesa ASP 100 to powiem tyle, ze wysoki cuff na pewno bedzie mi przeszkadzal.. znam swoja budowe nogi.. i bardzo czesto staje na przednich kolkach jadac tylem.. na prawde bardzo czesto ;] jak skacze to tez staram sie spadajac tylem spasc na toe toe.. stad pomysl z modyfikowaniem cuffa.. sa, ze chce przeznaczyc na rolke kolo klocka.. to mysle, ze moglbym znalezc lepszy liner do tego setupa.. po prostu.. i tym sie kierowalem to mowiac.. ;]
Nie wiem, czemu salomon przestal produkowac rolki.. takie dobre rolki robil.. ale no coz.
Te Fila NRK nawet spoko sa.. ale nie wiem.. moze to glupie, ale jej nie ufam.. nie uwazam zeby miala doswiadczenie w projektowaniu rolek jak pozostale firmy ;]
Jestem blisko kupna Twisterow.. zmiana kolek.. dobre rolki.. nie ma co zmieniac.. jednak napisalem zeby jeszcze sie dowiedziec.. zobaczyc swieze spojrzenia na w/w setupy.
Wiesz.. klamry w tych rolkach (plastikowe) raczej sa wymienialne.. dwa, ze na pewno bardziej wytrzymale niz materialowe ;] a w The Don po prostu po rozwaniu nie bylo juz cos z tym zrobic.. wiec Fusion x5 bo soul zakrywaja klamry nie jest priorytetowe.. do grindow mam inne rolki ;]
Co w Sebie uwazam na tandetne napisalem.. moze to byc kwestia, ze ich nie widzialem i takie zdjecie mnie odstraszylo.. bo wyglada to tandetnie.. i nie wiem szczerze jak tak dobre rolki mozna zepsuc tandetnym designem.. moze to kwestia, ze takie zdjecie.. moe takie, ze nie widzialem na zywo.. nie wiem.. nie przekreslam FR1 ! to na pewno. Wlasciwie to jest walka FR1 vs Twister.. tak na ten moment.. i ewentualnie rocesy jak te zmiany by cos zmienily w tym co mi nie lezy.
-
Aleanth
Herb : czytalem juz to.. skad wywnioskowales, ze niby macie mi powiedziec jakie rolki kupic ?
Pytalem o Wasz wybor z wymienionych modeli.. i jakies skomentowanie poszczegolnych setupow.. jezeli jakies opinie macie na ten temat.. znam te wszystkie modele rolek.. z nich wybralem konkrentie te.. w takich setupach.. no i tyle.
Czytalme Twoj poradnik i uwazam, ze jest spoko.. i Twistery i Seby (fr1 bo nie widze problemu w dolozeniu do nich) i Rocesy w tym setupie.. sa z nim zgodne.. The Don tak tylko wzialem pod uwage.. z sentymentu ;]
Pytalem o Wasz wybor z wymienionych modeli.. i jakies skomentowanie poszczegolnych setupow.. jezeli jakies opinie macie na ten temat.. znam te wszystkie modele rolek.. z nich wybralem konkrentie te.. w takich setupach.. no i tyle.
Czytalme Twoj poradnik i uwazam, ze jest spoko.. i Twistery i Seby (fr1 bo nie widze problemu w dolozeniu do nich) i Rocesy w tym setupie.. sa z nim zgodne.. The Don tak tylko wzialem pod uwage.. z sentymentu ;]
-
jachu
- Czterokółkowiec bez hamulców
- Moje rolki: rollerblade twister 243
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
Jeżeli chodzi o wybory to u mnie też padło na Twistery, może trochę z przypadku ale jestem bardzo zadowolony. Są to rolki wszechstronne. Można je modyfikować na wiele sposobów. kupisz szynę 273, i odkręcisz górę, i masz rolkę lekką i szybką. Koła najlepiej od razu hypery kupić, na miasto najlepsz. (nb, czy patrzyłeś na cenę kół hyper, i odjąłeś ją od ceny rolek K2?). To że firma nie modyfikuje jej, nie znaczy to że jest to zamknięty temat. Wiem że to szczegół, ale mnie denerwóje. ten typ szluwek na sznurówki nie pozwala na dobre ściągniecie buta nimi, za to są dobre klamry. Jeszcze nie wiem jak malowanie przerobić...
A, ktoś sugeruje że podobno fusion są bezpieczniejsze od twistera, ale ja to odbieram raczej w tą stronę że na fusion jeżdżą mięczaki. Ale i tak polecam do twisterów zaopatrzyć się w dobry kask:D
Miłej jazdy na nowym sprzęcie, jak oczywiście się zdecydujesz
A, ktoś sugeruje że podobno fusion są bezpieczniejsze od twistera, ale ja to odbieram raczej w tą stronę że na fusion jeżdżą mięczaki. Ale i tak polecam do twisterów zaopatrzyć się w dobry kask:D
Miłej jazdy na nowym sprzęcie, jak oczywiście się zdecydujesz
-
Herb
- Prześcignął Chuck`a...
Bo chciałeś żeby Cię naprowadzić promując lub zrażając. Lekko nie maHerb : czytalem juz to.. skad wywnioskowales, ze niby macie mi powiedziec jakie rolki kupic ?
Dobra, ASP masz z głowy. Nie mają nic takiego, co by mogło zaważyć na ich korzyść, chyba że masz bardzo wąskie stopy, ten shell jest najwęższy. Po co bawić się w mody, jak możesz kupić od razu rolki które ich potrzebować nie będą. Jeden model mniej.
Fila ma doświadczenie w projektowaniu rolek, tylko NRK są ich pierwszym modelem freeskate. Od lat produkują całkiem niezłe rolki do jazdy szybkiej i ok rolki rekreacyjne (ceną i jakością biją imo np. rekreacyjne Roces). No i trzeba pamiętać że Fila Smoothy to były rolki które obecnie znane są jako USD Realm...
Klamry są wymienialne, ale fajnie jak wytrzymują jak najdłużej, moje zdanie ;D A Seba FR1 na żywo nie wyglądają aż tak źle. Wiem, napisałeś że możesz wydać klocka na rolki, ale fajnie jakby te 2 stówy w kieszeni zostały, nie? Po co płacić więcej za bajer z którego nie skorzystasz.
@jachu: Nikt nie sugeruje, że Fusion są bezpieczniejsze od Twisterów, jedynie że po założeniu souli but jest dobrze chroniony przed uszkodzeniami podczas slide. Na Fusion jeżdżą mięczaki? A cóż to, mają one jakieś bajery ułatwiające skoki czy jazdę? xD Tak poza tym: Greg Mirzoyan mógłby z Tobą podyskutować
FSK: RB Solo Estilo RG2+liner Salomon STi Vinny Minton 06+RB Fusion 255mm alu+Bones REDS+UC PB Standard
-
jachu
- Moje rolki: rollerblade twister 243
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
Ocenialiśmy to tylko na podstawie liczby upadków. Ekipa Twister miała ich po prostu więcej i efektowniejsze. Ci na Fusion raczej się nie wywracali. O to tylko chodziło.
Na pozostałych modelach bardzo mało osób u nas jeździ. Może jeszcze ASP ktoś ma. Monopol:D
Może Grega Mirzoyana jeszcze nie dogonię i nie przeskoczę, ale przy nim na pewno współczynniki odwagi (głupoty) przekroczyłyby wszystkie normy...
Zapraszamy do rywalizacji Twister VS Fusion, na razie Twister prowadzi
Na pozostałych modelach bardzo mało osób u nas jeździ. Może jeszcze ASP ktoś ma. Monopol:D
Może Grega Mirzoyana jeszcze nie dogonię i nie przeskoczę, ale przy nim na pewno współczynniki odwagi (głupoty) przekroczyłyby wszystkie normy...
Zapraszamy do rywalizacji Twister VS Fusion, na razie Twister prowadzi
-
Aleanth
A fakt, to tak na luzno powiedzialem ;D nvm.
Fusiony chyba szybsze lozyska maja.. mniejsza zwrotnosc.. to jak bezpieczniejsze ? : P
no ASP , The Don odpadaja..
Czy nie skorzystam.. jakbym mial mozliwosc to pewnie bym sie pobawil.. ;] no i nie lubie szarego, lol.
No wiadomo, ze ma.. tyle, ze imho mniejsze jezeli chodzi o agressive/fsk od pozostalych.. ale nie uwazam, ze to syf bo nie wiem.. pewnie nie jest. jednak jakos opinii na temat tej rolki nie ma.. kota w worku kupowac nie bede [; out.
zostaje wiec seba fr1 i twister z gyro f2r.. juz lepiej ;]
Fusiony chyba szybsze lozyska maja.. mniejsza zwrotnosc.. to jak bezpieczniejsze ? : P
no ASP , The Don odpadaja..
Czy nie skorzystam.. jakbym mial mozliwosc to pewnie bym sie pobawil.. ;] no i nie lubie szarego, lol.
No wiadomo, ze ma.. tyle, ze imho mniejsze jezeli chodzi o agressive/fsk od pozostalych.. ale nie uwazam, ze to syf bo nie wiem.. pewnie nie jest. jednak jakos opinii na temat tej rolki nie ma.. kota w worku kupowac nie bede [; out.
zostaje wiec seba fr1 i twister z gyro f2r.. juz lepiej ;]
-
Herb
- Prześcignął Chuck`a...
Hmmm... może bierze się to z faktu że Twister mają bardziej podniesioną piętę? Mniej naturalna pozycja. Jeżeli na Fusion rzadziej zalicza się gleby, tym lepiej dla Fusion 
-
Aleanth
Padlo na Twistery.. o ile bedzie rozmiar pasowac. Ale jedno pytanie : czy da sie zainstalowac szyne seby do Twisterow ? czy maja jakis inny rozklad ?
- jar-as
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Moje rolki: Seba Igor
- Jeżdżę od: 01 maja 1998
Da się .Często stosowany zabieg .
-
salomonteam1
- Moje rolki: crossmax s-lab/st. r.thompson
- Jeżdżę od: 15 kwie 1995
Re: Po mieście wygoda trwałość i mobilność
Ten but nie nadaje się na dłuższą metę do fr... zbyt miękki liner, noga za bardzo lata na boki, przy jeździe tyłem po schodach można sobie poobijać palce 
-
S1L3NT's'SH4D0W
- Jeżdżę od: 01 cze 1998
ja trochę z innej, niesprzętowej beczki.
1. nie wiem czy powód pominięcia mpk odnośnie dojazdu do do kina, kawiarni itp. na rolkach jest trafiony. weź pod uwagę, że po 4 km jazdy na rolkach będziesz trochę teges... spocony. tym bardziej im cieplejszy będzie dzień, wieczór. możesz sam (lub goście obok Ciebie) odczuwać wtedy pewien dyskomfort zanim nie ostygniesz.
2. jeśli chodzi o poruszanie się po mieście na rokach to polecam również rozmowę z kimś, kto po Twoim mieście dużo, bardzo dużo jeździ i tym samym zna nawierzchnię jaka przeważa. może się okazać, że kółka poniżej 80mm odbierają wszelką radość z przemieszczania się na rolkach. zanim założy się rolki pierwszy raz na nogi wydaje się, że większość nawierzchni jest ok. dla rolek. potem najczęściej człowiek zderza się z rzeczywistością i wymiotuje na kolejny widok kostki przygotowanej do położenia (mówię o tej tradycyjnej a nie tzw. "odwróconej" wersji) a np. z ulgą wita stary betonowy chodnik z płyt.
wracając do pkt. 1 może się okazać, że zamiast 4 km męki z punktu A do B lepiej, przyjemniej i... szybciej będzie Ci pojechać 6-7 km naokoło, ale po gładkim.
3. dużo jeżdżę po mieście. tak szybko jak potrafię i kondycja pozwala. głównie w nocy z uwagi na b. mały ruch pieszych i samochodów, brak wiatru, upałów. uważam to za fantastyczny sposób spędzania czasu, który daje niesamowite poczucie wolności i porządnego kopa adrenaliny. zatem ja lubię freeride i wiem, że freestyle nie kręciłby mnie tak samo. spróbuj upewnić się jaki styl jazdy jest Ci bliższy, wtedy łatwiej będzie zdecydować się na konkretny sprzęt pod względem szyny, wielkości kółek itd.
1. nie wiem czy powód pominięcia mpk odnośnie dojazdu do do kina, kawiarni itp. na rolkach jest trafiony. weź pod uwagę, że po 4 km jazdy na rolkach będziesz trochę teges... spocony. tym bardziej im cieplejszy będzie dzień, wieczór. możesz sam (lub goście obok Ciebie) odczuwać wtedy pewien dyskomfort zanim nie ostygniesz.
2. jeśli chodzi o poruszanie się po mieście na rokach to polecam również rozmowę z kimś, kto po Twoim mieście dużo, bardzo dużo jeździ i tym samym zna nawierzchnię jaka przeważa. może się okazać, że kółka poniżej 80mm odbierają wszelką radość z przemieszczania się na rolkach. zanim założy się rolki pierwszy raz na nogi wydaje się, że większość nawierzchni jest ok. dla rolek. potem najczęściej człowiek zderza się z rzeczywistością i wymiotuje na kolejny widok kostki przygotowanej do położenia (mówię o tej tradycyjnej a nie tzw. "odwróconej" wersji) a np. z ulgą wita stary betonowy chodnik z płyt.
wracając do pkt. 1 może się okazać, że zamiast 4 km męki z punktu A do B lepiej, przyjemniej i... szybciej będzie Ci pojechać 6-7 km naokoło, ale po gładkim.
3. dużo jeżdżę po mieście. tak szybko jak potrafię i kondycja pozwala. głównie w nocy z uwagi na b. mały ruch pieszych i samochodów, brak wiatru, upałów. uważam to za fantastyczny sposób spędzania czasu, który daje niesamowite poczucie wolności i porządnego kopa adrenaliny. zatem ja lubię freeride i wiem, że freestyle nie kręciłby mnie tak samo. spróbuj upewnić się jaki styl jazdy jest Ci bliższy, wtedy łatwiej będzie zdecydować się na konkretny sprzęt pod względem szyny, wielkości kółek itd.
pozdrawiam,
S'a'S
S'a'S
-
Herb
- Prześcignął Chuck`a...
Panowie, nie wykopujcie z grobu tematów które odeszły śmiercią naturalną! Jestem pewien że kolega od kwietnia ubiegłego roku już się zdecydował co brać 
-
S1L3NT's'SH4D0W
- Jeżdżę od: 01 cze 1998
no tak. skucha.Herb pisze:Panowie, nie wykopujcie z grobu tematów które odeszły śmiercią naturalną! Jestem pewien że kolega od kwietnia ubiegłego roku już się zdecydował co brać
pozdrawiam,
S'a'S
S'a'S