Rolki Fila Nrk Bx to najtańsza opcja z asortymentu freestyle Fila na rok 2011. Mają skorupę identyczną jak w Fila Black, ale brak im klamry typu „pompka” pod kątem 45 stopni. W zamian mamy rzep, z ciekawym desingiem. Rolki testowałem około 2 tygodni. Po pierwszym tygodniu byłem zniesmaczony miękkością cuffa. Cuff jest osadzony na nicie i rusza się w dużej płaszczyźnie do przodu, oraz do tyłu. Poza tym sam materiał, z jakiego jest zrobiony jest bardzo miękki. Jeżdżę na Seba fr1, testowałem też Metro 2011 i jestem przyzwyczajony do twardych skorup. W tym przypadku bałem się jeździć na tych rolach przez pierwszy tydzień. Czułem się po prostu niepewnie.
Aczkolwiek liner jest bardzo wygodny. Pięta miękko leży na 2 shock absorberach. Jeden przyszyty pod spód linera, drugi gumowy „leży” wewnątrz skorupy. Oba pod stopą.
Miękkość cuffa oraz lekka skorupa również zwiększają wygodę podczas jazdy.
W drugim tygodniu, kiedy już oswoiłem się z miękkością konstrukcji cuffa, zacząłem doceniać bardzo małą wagę tych rolek. Skorupa jest z bardzo lekkiego materiału. To się czuje. Jest to następny plus, który należy dodać do komfortu jazdy.
Ale myślę ze zastosowanie tak lekkiej i giętkiej skorupy w połączeniu z mięciutkim cuffem owocuje marnym trzymaniem sztywności w kostce, co daje się odczuć na polskich brukowanych chodniczkach. Nie ma tej pewności, która występuje w rolkach o sztywniejszych cuffach. Nawet w momencie, kiedy przystosowałem się do miękkości cuffa nie czułem się pewnie na brukowanych nawierzchniach. Można oczywiście zamontować klamrę zamiast rzepu, ale to daje usztywnienie stopy. Kostka dalej jest luźna. Liczę na to ze w droższej wersji tj. NRK BLACK cuff jest twardszy, lub przynajmniej dobrze usztywniony poprzez zastosowanie śruby.
Co do rzepa, który jest ozdobiony sześcioma nitowanymi otworkami, oraz do klamry - nie mam zastrzeżeń. Górna klamra - prawie dobra kopia tej z seba fr1. Prawie dobra, bo musiałem ją często dociągać. Rzep natomiast jako dodatkowe zabezpieczenie był Ok, ale klamry nie zastąpi. Sam rzep można wymienić, natomiast klamra jest przynitowana, co jest minusem.
Koła (80mm; twardość-84A) w Fila Nrk Bx są interesującą mieszanką. Wolniejsze niż w metro 2011, ale za to idealne do slide-ów. Przy nauce soyala obtarcia były minimalne i nie uniemożliwiały dalszej jazdy. Nie robiły się po prostu kwadratowe. Ciekawą ścieralność mają te koła. W ciągu 2 tygodni przekładałem je 2 razy. Koła wydawały się bardzo twarde i łatwo wpadały w poślizg, co ułatwiało slide. Generalnie lekka konstrukcja rolki + kółka wpadające łatwo w poślizg dają bardzo przyjemne doznania podczas slide.
Płoza ma 243mm, wydaje się smuklejsza i krótsza niż w Metro 2011. Ale sporym minusem są śruby dwustronne, oraz grzybki, które tkwią między kołem a szyną w celu utrzymania sztywności koła. Po 2 grzybki na 1 koło. Razem 16 duperelek, które łatwo zgubić. Ale jeśli ktoś jeździł na cell 2 2007 pewnie kojarzy to rozwiązanie. Śruby natomiast zrobione są z kiepskiego stopu, co może owocować zatarciem przez klucz imbusowy sześciokątnych otworków.
Z dodatkowych info mogę dodać, że sznurówki w tych rolach są do samej góry linera. W cuffie mamy wycięcie v-cut. Dodatkowo na skorupie jest slider, na którym jest napis extreme (cokolwiek to znaczy w tym przypadku). Łożyska to abec 7, bez zawleczek. Nie są zbyt szybkie, ale też szybko się nie zacierają. Świetnym patentem jest uchwyt na rolki. Ten sam materiał, jakiego użyto w fr1 (wytrzymały), ale zdecydowanie krótszy, dzięki czemu nie ma opcji zahaczenia o niego klamrą podczas jazdy.
Osobny akapit dla designu, który oscyluje pomiędzy flanelową koszulą w kratę (liner/koła), a motywami z trupią czachą. Można by zażartować, że to dobre rolki dla harleyowców, oraz Emo. Ale w praktyce to rolki dla wszystkich.
Czy te rolki podejdą pod freeride? Nie widzę tego. Rolki typu Metro 2011, RB Fusion, Seba FR1, FR2 to lepszy wybór dla człowieka chcącego jeździć i skakać po mieście. Rolki o twardszej i sztywniejszej konstrukcji cuffa pozwalają na więcej i są po prostu bezpieczniejsze. Gdyby tylko cuff był twardszy, a waga pozostała ta sama. Do tego dorzucić klamrę 45 stopni i wyszłaby z tego ultralekka rolka do freeride. A tak pozostaje bardzo komfortowa, solidna i luzacka rolka do nauki jazdy, fitnessu oraz drobnych szaleństw.
Dodam jeszcze, że razem z rolkami dostajemy 2 klucze imbusowe z jednej strony zakończone sześciokątem, a z drugiej końcówką gwiazdową do odkręcania rzepa. Mamy też instrukcje po polsku i naklejkę Nrk, którą możemy nakleić w miejscu pierwszej zaliczonej gleby
Oprócz mnie testowe rolki na nogach miały 4 osoby.
BADANY nr 1: chłopak który jeździ slalom na rolkach fitnesss:
Bardzo zadowolony z usztywnienia stopy. Zwrócił uwagę na bardzo miękkie osadzenie piety na 2 absorber shockach. Generalnie oceniał bardzo pozytywnie przejście z fitness na Filan nrk bx
BADANY nr 2:jezdzi na Metro 09 slalom:
Skarżył się na miękkość skorupy i cuffa. Jego zdaniem wiązanie sznurówek w Metro przebiega łatwiej i przyjemniej. Generalnie nie zamienił by swoich rolek na NRK BX
Badany nr 3:pro w slalomie, jeździ na SEBA HIGT:
Miękkość cuffa nie przeszkadzała mu w żadnym stopniu. Narzeka na brak banana. Był zadowolony z komfortu jazdy.
Nie dziwę się jego opinii ponieważ Seba Higt również maja luźny cuff. Ale to rolki do slalomu nie do FR
Badany nr 4:początkujący rolkarz, jeżdżący wcześniej na rolkach hokejowych, oraz na łyżwach:
Bardzo zadowolony z komfortu jaki daje miękka skorupa i wygodny liner. Jego zdaniem rolki idealne do nauki jazdy i bezpretensjonalnej zabawy na rolkach
Myślę ze wniosek jest prosty. Przejście z z rolek fitness na Nrk Bx jest przyjemne. Ale jeśli ktoś zakosztował twardej, pewnej i sztywnej konstrukcji nie da się namówić na rolki tego typu
Opinie te są indywidualnymi odczuciami BADANYCH po zetknięciu się z NRK BX. Nie podlegały modyfikacji i zostały przedstawione z należytą wiarygodnością (w tymi miejscu podziękowania dla : Jargo, Marka, Kamila i Karlosa:))
Shell: 7 (świetna waga, ale ten cuff!!) --- freeraiderzy mogą sobie w tym miejscu odjąć 2 punkty:)
Płoza: 6,5 (przyzwoita, ale rozwiązanie z grzybkami zgrzyta -dosłownie)
Liner: 7 (komfort wysoki, ale materiał nienajwyższej klasy)
Oceny te nie powinny podlegać porwaniu z ocenami innych rolek na forum ponieważ moim zdaniem są to rolki do zabawy dla początkujących i tak zostały ocenione.
Ma ktoś ochotę? Nrk Bx z masłem:)

Jak widać materiałowe uchwyty na rolki podobne do tych z seba fr1. Cuff też podobnie wycięty.

Easy raider, pseudo: moczar. Również wybrał NRK BX. Na zdjęciu rzep wymieniony na klamrę z fr1