Kisiel49 pisze:A do tego mógłbyś sporządzić plusy i wady twisterów?
Twister w wersji podstawowej i w stosunku do powyższych, te same rzeczy:
- podwójna amortyzacja pod piętą (Fila NRK Black ma aż 3), ale bardzo dobrze pracuje podczas jazdy, bardzo podobnie jak Filach
i zalety:
- posiada hamulec (jak Fila NRK Black)
- najlepiej wentylowany but zewnętrzny jak i wewnętrzny
- świetne trzymanie stopy w górnej części cholewki
- bardzo uniwersalne rolki, praktycznie do wszystkiego: nauka jazdy, jazda po mieście od początkującego do zaawansowanego, podstawy slalomu aż do zaawansowanego (wystarczy zobaczyć, co wyprawia na nich Vincent Vuvankha)
- pomimo dziur w cholewkach, stopa chroniona w części górnej (jak w Fila NRK Black)
- rolki jak i but wewnętrzny posiadają odblaski odbijające światło - bezpieczeństwo, widać, że ktoś jedzie (niby duperel, ale dobre rozwiązanie)
wady z wyjaśnieniami, bo to uniwersalne rolki - dla jednych wada dla drugich nic nie zmienia:
- słabe trzymanie w palcach w wielu przypadkach, ważne w trickach tylko i wyłącznie slalomowych czy niektórych slide`ach. Reszta bez zmian, bo kontrolę podczas jazdy czy skoków posiada się w okolicach stawu skokowego i jest to około 80% - 90% całej kontroli nad rolkami oraz siły odepchnięcia. Nogi przekazują więcej siły w stronę stawu skokowego niż ze stawu skokowego w kierunku stopy na palce, stąd w jeździe na rolkach technicznie powinno odpychać się "z pięty".
Słabe trzymanie w palcach wynika z tego, że część rozmiarów buta zewnętrznego jest taka sama, a zmienia się but wewnętrzny i niestety w Twisterach jest to zauważalne, np. skorupa na rozmiar 310mm, a wkładka na 295mm - 1,5 luzu pomiędzy czubem buta wewnętrznego, a zewnętrznego.
- brak cantingu, czyli pochylenia cholewki. Jednak cholewki można wymienić. Dla rekreacji, urban skating, podstaw slalomu - w większości przypadków zbędna rzecz.
- brak wiązanej cholewki w górnej części, ale klamra załatwia to bardzo dobrze. Cholewka jest wyższa i prawdopodobnie przez to. W slalomie profi dąży się do swobody tej części.
- szyny są regulowane tylko na boki jak w Fila NRK Black, istnieje możliwość przesunięcia przód - tył, ale niestety o taką odległość, że nie będzie się w stanie jeździć... Skok o 1cm i nie we wszystkich przypadkach, taka ciekawostka
- kółka dobre, ale huku nie robią. Stworzone głównie do rekreacji oraz lekkiego urban skating czy freestyle slalom. Komfortowa miękkość, trzymanie i amrotyzacja. Hyper Concrete z Fila NRK Black wytrzyma 2-3 razy dłużej i będzie się niebo lepiej jeździć.
W jeździe po mieście nie znalazłem dużych różnic w wytrzymałości, kontroli jazdy pomiędzy Twister (z kółkami Hyper Concrete), a Fila NRK Black. Różnica dla mnie jest pomiędzy tymi modelami na slalomie - Fila NRK Black lepiej mi trzymają stopy w okolicach palców oraz mam bardziej proste nogi dzięki zastosowaniu cantingu. Jest to jednak moja opinia, bo co człowiek to będzie ona inna. Każdy ma inne stopy i różne postawy (kolana), supinacja / pronacja.
To chyba tyle. Jakby były pytania - śmiało.