Pomoc w wyborze rolek do freeride

Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

pawelek34
Moje rolki: Rollerblade Spark TR 80

Pomocy!!!!-sprzęt do freeride

Post autor: pawelek34 » ndz maja 06, 2012 11:01

Witam! Ostatnio kupiłem sobie rolki Rollerblade Spark TR 80. Chciałbym na nich zacząć powoli freeride - nie wiem może ze 2 lata może 3. Potem bym sobie kupił już jakieś lepsze. Czy moje rolki wogóle nadają się i czy wytrzymają taką jazdę jaką jest urban skating??

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Re: Pomocy!!!!-sprzęt do freeride

Post autor: zico » ndz maja 06, 2012 11:30

Nie nadają się do freeride.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

pawelek34
Moje rolki: Rollerblade Spark TR 80

Post autor: pawelek34 » ndz maja 06, 2012 11:56

a na początki też nie??

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » ndz maja 06, 2012 12:19

pawelek34 pisze:a na początki też nie??
Jazda do przodu, do tyłu, przekładanka, gładki asfalt - do tego są przeznaczone rolki Spark, czyli podstawy do praktycznie każdej jazdy.
Nie są to rolki do freeride.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Dexteer

"Maly" dylemat, dotyczacy Twisterow

Post autor: Dexteer » pn maja 07, 2012 6:44

Czesc! ;>

Moze na wstepie, pare slow o sobie! Jestem studentem I-wszego roku, mieszkam obecnie w Krakowie i chcialbym zaczac zabawe z rolkami. Kiedys, w podstawowce, jezdzilem na byle rolkach, jak chyba kazdy, ale pozniej mialem przerwe... Wystapil dylemat co kupic, najpierw jakies tanie marketowki, pozniej juz cos kolo 300-400zl do jazdy rekreacyjnej, ale ostatecznie, po wielu godzinach w internecie i na forach, postanowilem wybrac rolki Rollerblade, Twister 80... rolki kupilem co prawda uzywane, jezdzily jeden sezon, kolka (fabryczne, rollerblade'a) sa troche zdarte, ale rolki kupillem w miare, w dobrej cenie, wiec w przyszlosci planuje zakup Hyper concrete, ale nie o tym chcialem pisac...

Wszystkie rolki jakie mierzylem, pasowaly mi w rozmiarze 43, a te udalo mi sie kupic, w rozmiarze 42,5... mierzylem je na miejscu, troche obciskaly przy duzym palcu (tylko tam), ale poza tym byly tak wygodne, tak fajnie sie jezdzilo, ze postanowilem nie zwlekac i kupowac.. Wrocilem ladnie do domku, rozpakowalem i na miasto.. okazalo sie, ze o ile na asfalcie, czy innej gladkiej nawierzchni jest w miare okey, to na bruku, kostkach itp. gdy zaczyna trzasc, jest fatalnie.. stopa boli od razu, palec napiera na linera i jest naprawde kiepsko. No i teraz sa dwie opcje.. liczyc na cud, ze liner sie rozciagnie i bolec przestanie, albo sprzedac je (niestety nie wiem, czy kupie nowe twistery, z powodu braku gotowki). Moze macie jakies pomysly, jak go rozciagnac? Albo czy mozna kupic jakis alternatywny, wiekszy liner? Nie wiem, cokolwiek? Wiem, ze na chwile obecna w tych rolkach nie wytrzymam na miescie ani godziny.. ;/

Z gory dzieki, za wszelkie wskazowki!

Dantierre
Czterokółkowiec bez hamulców
Moje rolki: rollerblade spark alu /twister
Jeżdżę od: 01 paź 2010

Re: "Maly" dylemat, dotyczacy Twisterow

Post autor: Dantierre » pn maja 07, 2012 7:02

Czy między linerem, a skorupą jest luz? Generalnie liner sie rozbija, podobno dosyć mocno. Jednak jak jeżdżone już rok to raczej już rozbity. Ale niech się wypowiedzą starzy wyjadacze :)

Dexteer

Post autor: Dexteer » pn maja 07, 2012 7:46

Troche luzu jest! Wiec jest jeszcze nadzieja... Poprzedni wlasciciel, wlasciwie to wlascicielka, miala je o 1,5 rozmiara za duze, wiec przypuszczam, ze nawet do palcow nie dochodzilo, dlatego sie pocieszam troche... dzis juz od poludnia w nich chodze po mieszkaniu i cierpie ;p

jachu
Moje rolki: rollerblade twister 243
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: jachu » pn maja 07, 2012 8:12

możesz spróbować znaleźć jakiś liner który będzie ci pasował i zobaczyć czy się zmieści w skorupie. zazwyczaj rolki są robione jedne na kilka rozmiarów i różnią się tylko wkładkami. chyba jakoś tak było...

Dexteer

Post autor: Dexteer » pn maja 07, 2012 8:36

Wiem, tez szukam.. przejrzalem juz niestety 3 fora, allegro, i akurat z twistera to nic nie ma w moim rozmiarze, no, a z innej rolki to nie wiem, czy w ogole bedzie pasowalo.. no i jestem w martwym punkcie ;/

Dantierre
Moje rolki: rollerblade spark alu /twister
Jeżdżę od: 01 paź 2010

Post autor: Dantierre » pn maja 07, 2012 8:40

z tego co wiem to seba pasuje

Awatar użytkownika
Pedro
Prześcigant 4x110mm
Jeżdżę od: 01 kwie 2009

Post autor: Pedro » wt maja 08, 2012 8:08

jeżeli masz miejsce między linerem a skorupą, to liner na bank Ci się jeszcze rozbije - do granic skorupy. Mnie onegdaj rozbił się do tego stopnia, że po roku jeżdżenia musiałem 2 pary skarpet zakładać, bo mi stopa w środku latała (a potem i tak zmieniłem rolki) ... cierpliwości :)

(a może spróbuj po domu pochodzić w samym linerze w jakiejś grubszej skarpecie frotte, a do jazdy zakładaj skarpetę cieńszą ?)

Dexteer

Post autor: Dexteer » wt maja 08, 2012 2:47

Proboje, proboje, narazie sie nie poddaje.... bylem dzis na bloniach, troche pojezdzilem, ale narazie nie odczuwam zadnej roznicy.. palec jak bolal, tak boli... Zobaczymy :) Dzieki w kazdym razie za wszelkie rady.. !;)

krzycir
Moje rolki: brak
Jeżdżę od: 05 mar 1983

Fusion X3/84 a może jednak Twister

Post autor: krzycir » śr maja 30, 2012 9:38

Witam, planuję zakup pierwszych rolek. Z tego forum dużo się dowiedziałem, ale mam jeszcze kilka wątpliwości. Nie zależy mi na osiąganiu dużych prędkości, nie będę również skakać ani freestylować. Zwrotność, kontrola, stabilna jazda średniodystansowa, niekiedy jazda tyłem to to na czym mi zależy. Czy rolki do urban skatingu będą dla mnie lepszym wyborem niż do fitnessu/rekreacji?

Waga 70 kilo
Wzrost 185cm
Doświadzenie: niewielkie na łyżwach hokejowych
Trasy: chodnik, drogi dla rowerów, teren o zróżnicowanym nachyleniu
Dystans: 15km jednorazowo

Prosiłbym jeszcze o wskazówkę czy z podanych niżej rolek wybrać zwyczajnie najwygodniejszy czy też któreś wyjątkowo odstają lub są lepsze od pozostałych? Wybieram z 3 modeli RollerBlade'a, zdjęcia zamieściłem z przekroju dla porownania wysokości buta nad kółkami i wygląda na to, żę Twistery są najwyżej zawieszone, to może być minus na początku, ale mają chyba najlepszą wentylację co jest dla mnie istotne. Fusiony 84 mają większe kółka, więc czyba najdalej mi do nich.

RollerBlade Fusion X3
Obrazek

RollerBlade Fusion 84
Obrazek

RollerBlade Twister
Obrazek

A może poprostu uderzyć w Sparka 80 czyli rekreacja+fitness?!
Obrazek

zico pisał, że śmigał na pierwszych trzech i wszystkie poleca, może delikatne wskazanie faworyta? :D

Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony śr maja 30, 2012 9:41 przez krzycir, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Re: Fusion X3/84 a może jednak Twister

Post autor: zico » śr maja 30, 2012 9:40

Celowałbym w Twister. Co do wygody - jednym pasują Fusion, drugim pasują Twister.

Spark sobie odpuść, do tego, co chcesz robić.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

krzycir
Moje rolki: brak
Jeżdżę od: 05 mar 1983

Re: Fusion X3/84 a może jednak Twister

Post autor: krzycir » śr maja 30, 2012 9:46

Aha to dobrze wiedzieć, bo już myślałem, że będę musiał brać fitnessy bo się niby lepiej jeździ na takie dystanse, ale do tyłu bym się na nich nie pokulał :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment”