jaki rozmia rolek wybrac?

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

mikee

jaki rozmia rolek wybrac?

Post autor: mikee » ndz lipca 23, 2006 10:58

Witam,

Chcemy z dziewczyna zaczac jezdzic na roklach i nie wiemy za bardzo co zrobic.
Mieszkamy w Dublinie i tutaj straszny problem jest z zakupem rolek... jakichkolwiek ;)

Dobre oferty maja polskie sklepy internetowe, ale to sie wiaze z ryzykiem zlego dobrania rozmiaru :/

Co radzicie zrobic?

Buty nosze rozmiar 26cm, a stope wlasnie zmierzylem i ma 25.5cm.
Czy ryzykowac i kupic rolki w rozmiarze 25.5cm czy postawic na 26cm? A moze roli inaczej sie dobiera?

Z gory dzieki za pomoc ;)

Awatar użytkownika
nowy
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: nowy » ndz lipca 23, 2006 11:04

Rolki dobiera się idąc do sklepu, mierząc kilka modeli i wybierając ten najwygodniejszy. Ja bym kota w worku nie kupił :wink:

Awatar użytkownika
Parzival
Czterokółkowiec

Post autor: Parzival » ndz lipca 23, 2006 11:08

Wedle mojej wiedzy i doświadczenia rolki powinny być dłuższe od stopy o kilka milimetrów, tak żebyś mógł swobodnie poruszać palcami. Kupowanie jakichkolwiek butów "na styk" nie jest chyba dobrym pomysłem, mam na mysli oczywiście długość wkładki, bo inną sprawą jest "tęgość" buta.
<FREERIDE>

Awatar użytkownika
serweryn

Re: jaki rozmia rolek wybrac?

Post autor: serweryn » ndz lipca 23, 2006 11:49

mikee pisze:Buty nosze rozmiar 26cm, a stope wlasnie zmierzylem i ma 25.5cm.
Czy ryzykowac i kupic rolki w rozmiarze 25.5cm czy postawic na 26cm? A moze roli inaczej sie dobiera?
Niestety długość to nie wszystko. Jak już zauważył Parzival, liczy się jeszcze tęgość buta oraz ogólne dopasowanie buta do nogi. A tutaj różne firmy, a nawet różne modele tej samej firmy różnią się od siebie.
Ja niedawno kupowałem rolki i dopiero po zmierzeniu kilkunastu różnych modeli wybrałem ten, który najbardziej mi odpowiadał, jazda ma być przyjemnością, a nie karą.
Spróbuj poszukać chociaż jakiegoś dużego sieciowego sklepu sportowego (w PL są np. Decathlon, Go Sport, InterSport, Delta), tam zazwyczaj jest jakiś dział z rolkami. Jak już będziesz wiedział, który model najbardziej Ci pasuje wtedy możesz zamówić go przez Internet, inaczej to loteria.
wciąż lepszy teoretyk niż praktyk..

ouzo

Post autor: ouzo » wt lipca 25, 2006 10:36

Ja swoje rolki kupilem calkowicie bez mierzenia (co prawda przechodzilem na nowe Salomony majac juz jedne w domu, wiec nie bylo to tak kompletnie w ciemno). Przed zakupem zabezpieczylem sie w trywialny sposob: dogadalem sie ze sprzedawca, ze jesli rolka nie bedzie pasowac to ja odesle na wlasny koszt. Sadze, ze na podobny deal pojdzie prawie kazdy wiekszy sprzedawca takiego sprzetu na eBay'u.

zidane5us
Kontakt:

bauer

Post autor: zidane5us » pt sierpnia 04, 2006 3:19

ja swoje bauery kupilem na ebay.com widzac jedynie zdjecie i opis aukcji, coz nie moglem sie powstrzymac bo to byla naprawde straszna okazja. Okazuje sie ze wybrałem dobrze poniewaz kupilem rolki o 1 numer wieksze niz nosze buty. gdybym kupil taki sam rozmiar jak mam buty rolki bylyby za male... i to samo sugeruje wam

Awatar użytkownika
moluki

Post autor: moluki » pn sierpnia 14, 2006 10:58

Ja kupiłem rolki przez internet i chociaż na długość są dobre to obcierają mnie w nogę (blisko łydki). Kupno przez internet to wg mnie loteria- albo wszystko ok, albo będziesz żałować.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”