wytracanie prędkości ze stromego zjazdu

Jesteś początkujący? Nie wiesz jakie wrotki (rolki) wybrać? Śmiało pytaj - serdecznie zapraszamy! :) / Hardware help desk for beginners inline skaters

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » ndz lipca 09, 2006 2:04

Aż takie talentu nie mam... Autor wykazał się bardzo dobrym zmysłem i bardzo czytelnie to pokazał :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Cavalli
Jeżdżę od: 01 cze 1995
Kontakt:

Post autor: WFH » ndz lipca 09, 2006 2:29

zico pisze: Autor wykazał się bardzo dobrym zmysłem i bardzo czytelnie to pokazał :)
I dał odpowiedź na pytanie wielu osobom :lol:

juczek
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: juczek » czw lipca 13, 2006 4:44

Ja zahamowałam dłońmi i pośladkami.
Wjechałam na ścieżkę dla rowerzystów nie znając jej konfiguracji. Ścieżka była wąska (ok. 1,5 m), z kamienną barierką z jednej strony i blachą wys. 30 cm na wys. 30 cm typu odzielenie jezdni z drugiej, czerwony tartan. Okazało się wkrótce, że spadzista. Silny wiatr z tyłu, końca spadku nie widać z powodu zakrętów, fantastyczna prędkość, ja bez żadnych osłon i nagle widzę po zakręcie biegnącą w poprzek ścieżki dwie pokrywy osłaniające kable w odstępie 2 metrów. Wyprobowałam hamulec (na prawej nodze) - 0 (lewą nogę mam silnieszą), T (prawa z przodu, lewa z tyłu i na odwrót) - 0, skręt w lewo - zabrakło miejsca, w prawo nie było mowy, gdyż w razie upadku przecięłoby mnie na pół, w końcu przeskoczyłam pierwszą pokrywę, drugiej nie zdołałam, rolki szarpnęły, spadek kontynuował, nie chciałam upaść, kucnęłam, przejechałam tak chwilę i siadłam.
Zdarłam trochę dłonie i 4 litery.
Podniosłam się i zjechałam do końca już bez przygód skoro już mi tak dobrze poszło. Kupiłam ochronę na nadgarstki i łokcie, na 4 litery nie było rozmiaru. Zagoiło się jak na psie. Na ścieżkę już nie wróciłam. Nawet dla takiego wariata jak ja jest zbyt niebezpieczna.
Nie mogę jednak opanować hamowania. Trenuję pług, skręty coraz ostrzejsze, coś w rodzaju piruetów, lecz przy dużej prędkości i wąskiej ścieżce klops.

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » czw lipca 13, 2006 9:30

Nikt niechce upasć ale sprawdziłas sie-gratuluję.Szkoda tylko,że troche zużyłas 4-litery.Czy jeszcze nadają sie do dalszego uzytku?
Pozdrowienia

juczek

Post autor: juczek » pt lipca 14, 2006 11:12

Nadają. Gorzej ze spodenkami, a były mocne.
Dziękuję za pozdrowienia. Odwzajemniam.

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » pt lipca 14, 2006 2:52

Serio!Te pompy tak wciągają.Mają dobre ssanie.Ja widziałem takie co chłopa wciagło ostał sie ino kapelusz.
Pozdrowienia

adam88
Kontakt:

Problem

Post autor: adam88 » pn lipca 17, 2006 10:45

Hej jestem "nowicujeszem" mieszkam w terenie pagurkowatym, kupiłem rolki z systemem ABEC 7 i mam problem...... pod górę ekstra po płaskim ekstra ale strach w oczach z górki ......wczoraj hamowałem szlifując nowy gładki asfalt czyli wyobraźcie sobie że 20 metrów szlifujecie ......heh no i teraz pytanie co zrobić jak podczas zjazdu z górki która ma 300 metrów nachylenie ok 3-5% trzeba zahamować w kilka sekund który system jest najskuteczniejszy ?? dodam że nie ma trawy na boku !! ??
Per aspera ad astra

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pn lipca 17, 2006 11:50

1) Hamulec z systemem ABT, gwarantowane zahamowanie na kilku metrach przy dużej prędkości. Wada - częsta wymiana gumy hamulcowej.

2) Hamowanie typu T (T-Stop) - silnie dociskając kółka. Wada - częsta wymiana kółek

3) Hamowanie dużo wcześniej, wytracanie prędkości hamowaniem typu T, jazdą szerokimi łukami z podjazdem pod górkę. Nie rozpędzać się.

Trudno jest się zatrzymać tradycyjnymi metodami, przy dużych prędkościach mając mało miejsca na zatrzymanie. Dużo trzeba mieć przejechanych kilometrów na jednej twardości kółek, aby wyczuć ich nachylenie do poślizgu bocznego i zahamowania tym sposobem.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

juczek

Post autor: juczek » wt lipca 18, 2006 10:34

Oh! znalazłam coś odpowiedniego do treningu. Można pochylić platformę...
http://www.h-p-cosmos.com/en/gallery/illustrations.htm

juczek

Post autor: juczek » pt lipca 21, 2006 11:34

Awatar użytkownika
Ariel
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: 4x110 Powerslide TripleX C2
Jeżdżę od: 01 lip 2005
Kontakt:

Post autor: Ariel » pt lipca 21, 2006 3:32

zico pisze:1) Hamulec z systemem ABT
Heel brake czyli hamulec "piętowy" jest skuteczny nawet i bez systemu ABT :D

ABT daje to, że do hamowania nie trzeba podnosić przodu rolki do góry, czyli podczas hamowania jedzie się cały czas na całych długościach dwóch rolek - łatwiej utrzymać równowagę i manewrować.

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pt lipca 21, 2006 3:36

Ariel pisze:
zico pisze:1) Hamulec z systemem ABT
Heel brake czyli hamulec "piętowy" jest skuteczny nawet i bez systemu ABT :D

ABT daje to, że do hamowania nie trzeba podnosić przodu rolki do góry, czyli podczas hamowania jedzie się cały czas na całych długościach dwóch rolek - łatwiej utrzymać równowagę i manewrować.
No i lepiej jest wykorzystana waga jadącego, która leci bezpośrednio na hamulec. Naprawdę hamowanie ABT jest jedne z najbardziej skutecznych.

Kiedyś jedynie Bauer wymyślił hamulce tarczowe w rolkach - w rękach miało się hamulce, które linką były przeciągnięte do szyny. Teraz sobie wyobraźcie 30 km/h z górki i wciśnięcie na maksa hamulców :>
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Jeżdżę od: 09 kwie 2005
Kontakt:

Post autor: PeterCave » pt lipca 21, 2006 3:45

zico pisze: Kiedyś jedynie Bauer wymyślił hamulce tarczowe w rolkach - w rękach miało się hamulce, które linką były przeciągnięte do szyny. Teraz sobie wyobraźcie 30 km/h z górki i wciśnięcie na maksa hamulców :>
Wtedy to zamiast ABT przydałby się ABS;)
Pozdrawiam Piotrek

rysik
Kontakt:

Post autor: rysik » pt lipca 21, 2006 7:26

Tak w ogóle to te rysunki które zamieścił Zico pochodzą z książki Williama Nealy pt. "A Manual for Beginning to Intermediate Inline Skating". Jest to chyba najlepsza książka o rolkach jaka widziałem. :)

Awatar użytkownika
ALAN54
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 15 sie 2001
Kontakt:

Post autor: ALAN54 » pt lipca 21, 2006 8:05

Wszystke dywagacje dot. zjazdów można skrócić jednym zdaniem: "jak nie wiesz co jest na dole to nie puszczaj się z góry". Życzę szczęśliwych lądowań :D :D POZDRO ALAN54

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt dla początkujących i nauki jazdy / Inline skates for beginners”