IV Maraton Sierpniowy im. Lecha Wałęsy 2012

Gdańsk Maraton Sierpniowy - od 2009 r. - najświeższe informacje.

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
Awatar użytkownika
Doody
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: SEBA FR2 + HC / PS R4
Jeżdżę od: 01 maja 1993
Kontakt:

Re: Odp: IV Maraton Sierpniowy im. Lecha Wałęsy 2012

Post autor: Doody » pt czerwca 29, 2012 6:25

TeeeX pisze:Przez was zacząłem się zastanawiać czy wystartować. :-)
W 3h chyba bym jakoś dojechał.
Ty się nie zastanawiaj!

Link masz tutaj: http://www.maratonsierpniowy.pl/, a wczoraj się wygadałeś że w tym czasie masz urlop więc nie masz wymówek :mrgreen:
Znam z autopsji: BAUER FX3, Rollerblade Super Stradablade, ROCES ROME FCO, ROCES M12, Fila Primo Wave, Powerslide R4, Rollerblade Racemachine, Powerslide Phuzion Urban 11, SEBA FR2, Powerslide R4

Awatar użytkownika
Dingo
Moje rolki: Rollerblade/Powerslide
Jeżdżę od: 01 maja 1995

Re: IV Maraton Sierpniowy im. Lecha Wałęsy 2012

Post autor: Dingo » pt czerwca 29, 2012 9:09

Na pewno dasz radę przejechać w trzy godziny 42km 195m. Wystarczy, że pojedziesz ze średnią prędkością 15-16 km/h - a z taką prędkościa (a często nawet większą) poruszają się na rolkach np. różne lalunie w pełnym makijażu, odlotowym stroju, z najnowszym telefonem przyklejonym do ucha i paplające bez końca z "psiapsiółką" :) Pamiętaj, na maratonie na pewno znajdzie się ktoś, kto będzie jechał z prędkością zbliżoną do Twojej optymalnej prędkości - a w grupie (czy nawet we dwóch) jest już znacznie łatwiej... :)
Doody pisze:
Ty się nie zastanawiaj! (...)
Doody ma rację. Ty się nie zastanawiaj! Ty się zapisuj!!! :D

Awatar użytkownika
konrad654
Czterokółkowiec
Moje rolki: Twister 80 / Fila M110
Jeżdżę od: 01 mar 2012

Post autor: konrad654 » sob czerwca 30, 2012 9:26

ja na 80% będę (wybiorę się wtedy na kilka dni wczasów), ale chyba sobie połówkę przejadę bo 42 to chyba by było na początek cieżko :eye:

Mam kilka pytań do tych, co już byli :P
1. Szatnie jak tam wyglądają ? Są na stadionie ?
2. Ten chip jak się montuje tz. jak go przymocować tak, aby zaliczało czas :D wiem, że na kostce, ale chipem do prawej, lewej czy na przód buta strony ? :alien:

No to chyba by było tyle, bo widzę na mapce toalety jakieś tam zaznaczone są :P

Awatar użytkownika
Doody
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Doody » sob czerwca 30, 2012 10:30

konrad654 pisze:1. Szatnie jak tam wyglądają ? Są na stadionie ?
Hmmmm ... nigdy nawet nie wpadło mi do głowy pytanie czy na którymś z maratonów będzie szatnia. Uwierz - nie będzie Ci potrzebna.
konrad654 pisze:2. Ten chip jak się montuje tz. jak go przymocować tak, aby zaliczało czas wiem, że na kostce, ale chipem do prawej, lewej czy na przód buta strony ?
Chipa w zależności od rodzaju: zakładasz na kostkę (gdy jest na opasce), montujesz między sznurówki lub po prostu przyklejasz do buta (jeśli jest pasywny - jednorazowy). Instrukcję dostaniesz zapewne w pakiecie startowym, a na miejscu będzie mnóstwo osób które będziesz mógł zapytać.
Znam z autopsji: BAUER FX3, Rollerblade Super Stradablade, ROCES ROME FCO, ROCES M12, Fila Primo Wave, Powerslide R4, Rollerblade Racemachine, Powerslide Phuzion Urban 11, SEBA FR2, Powerslide R4

Awatar użytkownika
konrad654
Czterokółkowiec

Post autor: konrad654 » sob czerwca 30, 2012 11:23

Doody pisze:
konrad654 pisze:1. Szatnie jak tam wyglądają ? Są na stadionie ?
Hmmmm ... nigdy nawet nie wpadło mi do głowy pytanie czy na którymś z maratonów będzie szatnia. Uwierz - nie będzie Ci potrzebna.
konrad654 pisze:2. Ten chip jak się montuje tz. jak go przymocować tak, aby zaliczało czas wiem, że na kostce, ale chipem do prawej, lewej czy na przód buta strony ?
Chipa w zależności od rodzaju: zakładasz na kostkę (gdy jest na opasce), montujesz między sznurówki lub po prostu przyklejasz do buta (jeśli jest pasywny - jednorazowy). Instrukcję dostaniesz zapewne w pakiecie startowym, a na miejscu będzie mnóstwo osób które będziesz mógł zapytać.
ok dzięki, bo tam czytam ten regulamin i chce mniej więcej wiedzieć co i jak :D Czyli najlepiej już od razu przyjechać tam na rolkach ?

Awatar użytkownika
Doody
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Doody » sob czerwca 30, 2012 11:54

Ja za zwyczaj zostawiam wszystkie rzeczy w samochodzie ewentualnie znajomym z którymi przyjeżdżam.

Buty warto mieć, bo czasami rolki potrafią dość mocno obetrzeć stopy.

A czy jest depozyt hmmm... no właśnie pytanie?

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: Toudi » sob czerwca 30, 2012 11:58

Jest duży parking i znakomita większość startujących (szczególnie przyjezdnych) parkuje samochód i w samochodzie przebiera się i zostawia rzeczy.
Jak sobie wyobrażam, mieszkasz w okolicy, więc przyjedź na rolkach, jeśli chcesz.
Dres czy cokolwiek, czego nie chcesz brać na trasę możesz zostawić u kogoś w samochodzie- ładnie poprosisz i na pewno nie spotkasz się z odmową.
Buty warto mieć na zmianę.

Co do dystansu - już to wielokrotnie było napisane na forum - jeśli wychodzisz na rolki i spędzasz na nich 2 h, to na pewno maraton przejedziesz (jeśli nie spędzasz tego czasu siedząc na ławce).

Trasa w tym roku jest optymalna dla nowicjuszy, bo są okrążenia i co kilka km jest okazja, żeby swoje uczestnictwo w dalszej jeździe przemyśleć i zejść z trasy.
Pozdrawiam
Piotr

waluś
Ścigant 4x110mm
Moje rolki: SR Tempest, Twister 243
Jeżdżę od: 02 sty 2001

Post autor: waluś » sob czerwca 30, 2012 12:41

Czy ktoś z Was się orientuje jak wygląda zaliczanie czasów jeżeli zawodnik zapisany na półmaraton po przejechanie 21km stwierdzi, że może więcej i postanowi jechać dalej na 42km? Czy jego przejechane dodatkowe pętle po zadeklarowanym 21km będą rejestrowane? Nie mogę nic odnośnie tego znaleźć regualminie

Awatar użytkownika
Doody
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Doody » sob czerwca 30, 2012 12:53

Zapisz się na Maraton wtedy pętle na pewno będą zliczone - tyle ile przejedziesz.

waluś
Ścigant 4x110mm

Post autor: waluś » sob czerwca 30, 2012 2:45

Doody chodzi o efekt psychologiczny :) Jak się zapiszę na półmaraton i przejadę 30km to wyjadę jako wygrany "że wyrobiłem ponad normę". Jak się zapiszę na maraton i przejadę 30km to wyjadę jako przegrany, że jestem fleja bo nie dojechałem do mety. P.S. Kiedy do poznania zawitasz?

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: Toudi » sob czerwca 30, 2012 3:11

Chyba trochę nadmiernie kombinujesz.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Doody
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Doody » sob czerwca 30, 2012 3:32

waluś pisze:P.S. Kiedy do poznania zawitasz?
Ehhh ... często bywam i zawsze mam ze sobą sprzęt ale albo deszcze, albo mam grafik strasznie napięty - już się z 10razy przymierzałem żeby z wami pojeździć i ciągle coś... :?
Toudi pisze:Chyba trochę nadmiernie kombinujesz.
Racja - tym bardziej że na 100% zrobisz te 42 km - czas za pierwszym razem jest nie ważny.

waluś
Ścigant 4x110mm

Post autor: waluś » sob czerwca 30, 2012 4:14

Toudi pisze:Toudi napisał(a):Chyba trochę nadmiernie kombinujesz.
No nie no żartuje sobie teraz. Planuje 42km oczywiście.

Awatar użytkownika
konrad654
Czterokółkowiec

Post autor: konrad654 » sob czerwca 30, 2012 6:52

Doody pisze: Racja - tym bardziej że na 100% zrobisz te 42 km - czas za pierwszym razem jest nie ważny.
ja chyba też sobie przejadę te 42km, bo 21 to mnie się wydaje strasznie szybko zleci :P
Na kolejnych będę już poprawiał czas.
W najgorszym razie będę robił strasznie długie odepchnięcia jak ostatnio się testowałem na 10km :D Za gdzieś tydzień jak będzie chłodniejszy dzień spróbuje jechać bez przerwy 1h i dokładniej to przeanalizuje :P

Mam jeszcze pytanie, czy tam gdzieś będzie tablica ile kto ma jechać jeszcze kółek albo kiedy ma zjechać na metę ?

waluś
Ścigant 4x110mm

Post autor: waluś » sob czerwca 30, 2012 8:19

Musisz Konrad wiedzieć, że na wyścigu dostaniesz +30% do siły (albo i więcej). Nie wiem skąd się ta nadprzyrodzona moc bierze ale pewnie przez atmosferę i adrenalinę. Także z przymrużeniem oka traktuj czasy na treningach. Na Sierpniowym jest rewelacja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gdańsk Maraton Sierpniowy - od 2009 r. - najświeższe informacje.”