jakie łożyska jakie rolki jakie kółka??????

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

k_e_i

jakie łożyska jakie rolki jakie kółka??????

Post autor: k_e_i » sob marca 10, 2007 1:35

Witam
Mam do was pytanie, wiem ze takich tematow bylo mnostwo i nie chce wam sie juz odpowiadac, ale mieszkam w poznaniu i chcialbym zaczac jezdzic na rolkach, czysto rekreacyjnie, nauczyc sie kilku trickow itp, co myslicie np o tych rolkach <-------->/item171061480_rol ... r_pro.html i tak naprawde jaka jest roznica miedzy lozyzkami, ABEC7 sa do jazdy szybkiej z tego co zrozumialem, a ABEC 5 i ABEC3? chciałbym żeby były zwrotne, wmiare szybkie i zeby sie nie zepsuly jak np chcialbym sie kilka razy na rurce przejechac, wiem ze to wszystkiego sa do niczego ale moze byscie mi cos pelecili w rozsadnej cenie, dodam jeszecze ze zamierzam jezdzic na malcie w Poznaniu. Jakbyscie mogli polecic bylbym bardzo wdzieczny i najlepiej jak cos na allegro bo jak wszedlem do sklepu w Poznaniu to sie przerazilem najtansze kolo 400zl :) z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Re: jakie łożyska jakie rolki jakie kółka??????

Post autor: zico » sob marca 10, 2007 8:52

k_e_i pisze:Witam
Mam do was pytanie, wiem ze takich tematow bylo mnostwo i nie chce wam sie juz odpowiadac, ale mieszkam w poznaniu i chcialbym zaczac jezdzic na rolkach, czysto rekreacyjnie, nauczyc sie kilku trickow itp, co myslicie np o tych rolkach <-------->/item171061480_rol ... r_pro.html i tak naprawde jaka jest roznica miedzy lozyzkami, ABEC7 sa do jazdy szybkiej z tego co zrozumialem, a ABEC 5 i ABEC3? chciałbym żeby były zwrotne, wmiare szybkie i zeby sie nie zepsuly jak np chcialbym sie kilka razy na rurce przejechac, wiem ze to wszystkiego sa do niczego ale moze byscie mi cos pelecili w rozsadnej cenie, dodam jeszecze ze zamierzam jezdzic na malcie w Poznaniu. Jakbyscie mogli polecic bylbym bardzo wdzieczny i najlepiej jak cos na allegro bo jak wszedlem do sklepu w Poznaniu to sie przerazilem najtansze kolo 400zl :) z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
Zapomnij o tych rolkach, jeśli chcesz sobie na rurkach poślizgać lub pojeździć dookoła Malty.

Coś za coś - żeby ślizgać się po rurkach, musisz mieć mocny but, szynę, oraz małe i twarde kółka. Patrząc na małe i twarde kółka zapomnij o jeździe szybkiej na Malcie.

Owszem najtańsze kosztują 400pln, ale porównaj sobie teraz inny sport - rower lub narty w 1 lidze. Rower kosztuje 5 cyferek, dobre narty z wiązaniami od 1.000 wzwyż. Wiem, że trudno porównywać inne sporty, ale sport to sport, a Ty wybierasz rolki. Z doświadczenia wiem, że na takich rolkach, co podałeś, a to co oczekujesz mija się z celem i nie byłbyś zadowolony. Polecam dobre firmowe rolki, ale po pierwsze musisz zdecydować, jak chcesz jeździć. Podpowiem, że sam ślizgając się na poręczach lubiłem również pojeździć szybciej. Zrobiłem tak, że dokupiłem większe koła, największe jakie mogłem włożyć do moich agresywnych rolek. Dało się, ale wierz mi, że przesiadka na rolki stworzone do jazdy szybkiej zmieniła moje nastawienie do sprzętu. To jest inna bajka. Alandy z forum pewno też podzieli moje zdanie, bo sam jeździł agresywnie i przesiadł się na szybką.

Reasumując - musisz wybrać jak chcesz jeździć - może lepszym wyborem będzie rolka freestylowa? Kosztuje, co prawda (jak trafisz) od 400pln do 900pln - ale możesz uczyć się tricków (jednak nie takich jak w jeździe agresywnej) no i zakładając większe koła może na nich pojeździć rekreacyjnie. No i na pewno będą Tobie służyć wiele lat.

Pamiętaj jedno - jazda na rolkach uzależnia. Jeśli kupisz dobry sprzęt to już pozostaniesz przy tym sporcie na 100%, tym bardziej, że już zaczynasz szukać czegoś na swoje nogi :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

k_e_i

Post autor: k_e_i » sob marca 10, 2007 9:36

Bardzo dziekuje za odpowiedz :) tak sie domyslalem ze takich do wszystkiego to nie ma :) w takim razie jezeli mam sie okreslic to w pierwszej kolejnosci skreslam jezdzenie na rurkach, chcialbym dziennie porobic z przyjaciolmi pare koleczek na malcie, zeby jezdzily szybko fajnie, ale chcialbym jakies tricki tez porobic wiec chicalbym zeby byly tez skretne, to ze to sport to jak najbardziej rozumiem, do tej pory jedyny sport jaki uprawialem to breakdance :) mam nadzieje ze rolki tez mnie wkreca ale zal mi wydawac odrazu bardzo duzo na rolki, np pierwszy rower jaki mialem to tez nie byl zbyt dobry a bawilem sie na nim znakomicie, prosze podpowiedzcie mi jaki konkretny model, jak mozecie na allegro
z gory bardzo dziekuje za rady
ps: czy ktos z was jest z poznania i jezdzi na malcie?:>

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » sob marca 10, 2007 10:08

k_e_i pisze:Bardzo dziekuje za odpowiedz :) tak sie domyslalem ze takich do wszystkiego to nie ma :) w takim razie jezeli mam sie okreslic to w pierwszej kolejnosci skreslam jezdzenie na rurkach, chcialbym dziennie porobic z przyjaciolmi pare koleczek na malcie, zeby jezdzily szybko fajnie, ale chcialbym jakies tricki tez porobic wiec chicalbym zeby byly tez skretne, to ze to sport to jak najbardziej rozumiem, do tej pory jedyny sport jaki uprawialem to breakdance :) mam nadzieje ze rolki tez mnie wkreca ale zal mi wydawac odrazu bardzo duzo na rolki, np pierwszy rower jaki mialem to tez nie byl zbyt dobry a bawilem sie na nim znakomicie, prosze podpowiedzcie mi jaki konkretny model, jak mozecie na allegro
z gory bardzo dziekuje za rady
ps: czy ktos z was jest z poznania i jezdzi na malcie?:>
Skoro ćwiczyłeś breakdance, to jesteś na pewno sprawny powyżej średniej :) Wybierz na pewno markowe rolki, wydaj ile jesteś w stanie. Z Allegro trudno polecić, tam z reguły musisz trafić na rozmiar, bo marki już są ;) I jeśli chcesz pojeździć ze znajomymi parę kółeczek dookoła Malty, to wybierz rolki z kółkami co najmniej 80mm. I w zależności od Twojej wagi, ale rozumiem, że jesteś szczupły (breakdance) to kółka w przedziale o twardości 82a-84a. Łożyska ABEC 5, 7 wystarczą w zupełności.

PS mam również w swojej ofercie rolki, ale działalność dopiero się rozkręca - tylko sprawdzone marki http://www.zicoracing.com

Z Poznania i tego forum dużo osób jeździ na Malcie :) Zapraszam do lektury albo w wyszukiwarkę forumową wpisz "na AND Malcie" :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

k_e_i

Post autor: k_e_i » sob marca 10, 2007 11:38

:) waze 76 kg mam 183 cm wzrostu, break'a cwicze od 4 lat, co rozumiesz przez rolki markowe? wydac to moze i jestem w stanie duzo, ale nie jestem jeszcze okreslony co chce, najpierw chcialbym takie rolki w miare uniwersalne, do nauki, a pozniej kupil bym sobie jakies juz sensowne, wiedzialbym wtedy dokladnie juz co chce, co powiesz na te? <-------->/item170641781__ro ... cena_.html, kulka takie jak napisales lozyska tez albo te <-------->/item173211510__no ... cena_.html

k_e_i

Post autor: k_e_i » sob marca 10, 2007 11:42

<-------->/item170641781__ro ... cena_.html
Bardzo dziekuje CI za pomoc :)

gosiak

Post autor: gosiak » sob marca 10, 2007 12:53

zico pisze:(...)
PS mam również w swojej ofercie rolki, ale działalność dopiero się rozkręca - tylko sprawdzone marki http://www.zicoracing.com
Tak sobie podczytuję forum od paru dni, bo mi się rolek zachciało :wink: Zaczynam czegoś szukać w Poznaniu, więc chciałam i Twoją stronkę odwiedzić, ale niestety nie mogę jej załadować, wyskakują jakieś błędy :( Gdzie jeszcze w Poznaniu można znaleźć duży wybór rolek? Kojarzę Ski Team i Pink Sport, ale więcej sklepów mi nie przychodzi do głowy.
Ceny faktycznie trochę mnie powaliły, tym bardziej, że nie wiem, jak długo będzie trwał mój stan nakręcenia :wink: Mam jednak nadzieję, że znajdę coś do typowo rekreacyjnej jazdy w rozsądnej cenie. W dzieciństwie jeździłam trochę na łyżwach i takich podłych rolkach, więc może nie będę na początku wyglądała jak zupełna pokraka :wink:

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » sob marca 10, 2007 12:53

k_e_i pisze:<-------->/item170641781__ro ... cena_.html
Bardzo dziekuje CI za pomoc :)
I przymierz! To jest w sumie najważniejsze :) Rolki muszą leżeć jak bambosze :) U zawodników jest to trochę inaczej, ale w rekreacji na 1 miejscu to komfort! :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

k_e_i

Post autor: k_e_i » ndz marca 11, 2007 12:09

Dziękuje za odpowiedz, czyli uwazasz ze te co sa w linku jak przymierze i beda dobrze lezaly to moga byc?

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: Toudi » ndz marca 11, 2007 12:25

Wrzucę i ja swoje 3 grosze. Jeśli kupujesz w internecie, to lepszy chyba sklep niż allegro (no chyba, że sprzedawca zapewni o możliwości wymiany). Zresztą w sklepie internetowym też upewniłbym się czy można wymienić.
Pozdrawiam
Piotr

k_e_i

Post autor: k_e_i » pn marca 12, 2007 10:52

Witam
Byłem wczoraj na otwarciu "nowego" starego browaru :) i znalazlem tam rolki K2 w promocji za 299, swietnie lezaly, raczej juz napewno kupie je tam :)

k_e_i

Post autor: k_e_i » sob marca 17, 2007 5:30

Witam
Mam jeszcze jedno pytanie :) kupilem rolki K2 exo 2.1, i po dwoch dniach jazdy jeden but zaczal piszczec, piszczy ten plaskik przy bucie czy tak moze sie dziac czy jest to jakis blad? czy oddac to na gwarancje czy moze sie to wyrobi? na poczatku pylu all ok jezdzily cichutko ale teraz strasznie halasuje :/

Awatar użytkownika
michał1990
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: powerslide c
Jeżdżę od: 04 lip 1998
Kontakt:

Post autor: michał1990 » sob marca 17, 2007 9:12

ja mam aktualnie 2 letnie ks exo 3.0 i też troche piszczy plastik ale to kwestia jak skretasz :P wystaczy jeździc w słuchawkach i muzyka wszystko zagłusza; 8) 8)
tylko co do ceny to jeźeli ten model nie jest z tego sezonu to troche dałeś sie naciągnąc :

k_e_i

Post autor: k_e_i » ndz marca 18, 2007 7:41

czyli rozumiem ze ten plastik poprostu piszczy, taki ich urok tak? a szczerze mowiac to z ta cenna to mnei zaskoczyles, wydawalo mi sie ze udalo mi sie w miare tanio kupic w miare dobre rolki :/

Awatar użytkownika
michał1990
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: powerslide c
Jeżdżę od: 04 lip 1998
Kontakt:

Post autor: michał1990 » ndz marca 18, 2007 8:23

kwestia stylu jazdy ale sadzc po tym ze wogole piszcy to znak że masz elestyczny styl jazdy i Ci dobrze kostka pracuje 8)
jeżeli byś sztywno jeździł to by na pewno nie piszczało :) ale z czasem i tak sie wyrobi lub przestni Ci przeszkadzac ten dzwięk
Ja za moje k2 płaciłem 375zł na wiosne 2005 (był to wtedy najnowszy model k2) a na jesieni 2006 kostowały chyab 300zł wiec zbyt dużo niestaniały w porownaniu z crossmaami ktore w ciagu jednego sezonu staniały prawie o 45%

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”