k_e_i pisze:Witam
Mam do was pytanie, wiem ze takich tematow bylo mnostwo i nie chce wam sie juz odpowiadac, ale mieszkam w poznaniu i chcialbym zaczac jezdzic na rolkach, czysto rekreacyjnie, nauczyc sie kilku trickow itp, co myslicie np o tych rolkach
<-------->/item171061480_rol ... r_pro.html i tak naprawde jaka jest roznica miedzy lozyzkami, ABEC7 sa do jazdy szybkiej z tego co zrozumialem, a ABEC 5 i ABEC3? chciałbym żeby były zwrotne, wmiare szybkie i zeby sie nie zepsuly jak np chcialbym sie kilka razy na rurce przejechac, wiem ze to wszystkiego sa do niczego ale moze byscie mi cos pelecili w rozsadnej cenie, dodam jeszecze ze zamierzam jezdzic na malcie w Poznaniu. Jakbyscie mogli polecic bylbym bardzo wdzieczny i najlepiej jak cos na allegro bo jak wszedlem do sklepu w Poznaniu to sie przerazilem najtansze kolo 400zl

z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
Zapomnij o tych rolkach, jeśli chcesz sobie na rurkach poślizgać lub pojeździć dookoła Malty.
Coś za coś - żeby ślizgać się po rurkach, musisz mieć mocny but, szynę, oraz małe i twarde kółka. Patrząc na małe i twarde kółka zapomnij o jeździe szybkiej na Malcie.
Owszem najtańsze kosztują 400pln, ale porównaj sobie teraz inny sport - rower lub narty w 1 lidze. Rower kosztuje 5 cyferek, dobre narty z wiązaniami od 1.000 wzwyż. Wiem, że trudno porównywać inne sporty, ale sport to sport, a Ty wybierasz rolki. Z doświadczenia wiem, że na takich rolkach, co podałeś, a to co oczekujesz mija się z celem i nie byłbyś zadowolony. Polecam dobre firmowe rolki, ale po pierwsze musisz zdecydować, jak chcesz jeździć. Podpowiem, że sam ślizgając się na poręczach lubiłem również pojeździć szybciej. Zrobiłem tak, że dokupiłem większe koła, największe jakie mogłem włożyć do moich agresywnych rolek. Dało się, ale wierz mi, że przesiadka na rolki stworzone do jazdy szybkiej zmieniła moje nastawienie do sprzętu. To jest inna bajka. Alandy z forum pewno też podzieli moje zdanie, bo sam jeździł agresywnie i przesiadł się na szybką.
Reasumując - musisz wybrać jak chcesz jeździć - może lepszym wyborem będzie rolka freestylowa? Kosztuje, co prawda (jak trafisz) od 400pln do 900pln - ale możesz uczyć się tricków (jednak nie takich jak w jeździe agresywnej) no i zakładając większe koła może na nich pojeździć rekreacyjnie. No i na pewno będą Tobie służyć wiele lat.
Pamiętaj jedno - jazda na rolkach uzależnia. Jeśli kupisz dobry sprzęt to już pozostaniesz przy tym sporcie na 100%, tym bardziej, że już zaczynasz szukać czegoś na swoje nogi