zmiana kółek w celu równomiernego zużycia

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
cyber_human
Czterokółkowiec bez hamulców
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: cyber_human » sob lipca 21, 2007 1:32

Pozwolicie, wypowiem się...
świeży jestem w gronie, na rolkach taki newbie albo green horn...
ale, kółka zajeżdżam jak się patrzy... ostatnio nawet huby połamałem, a nie skaczę jeszcze (nie licząc głębszych wnęk w asfalcie)

otóż tak:
ja olałem schematy: zdejmuję koła, patrzę jaką mają średnicę (na oko, na razie z suwmiarki nie korzystam, choć takie pomysły w mojej korze juz zaczęły się pojawiać), patrze jak są pościnane i tak je ustawiam na nowo, by było dobrze. do tego - PS Cell - mogę sobie ustawiać wysokość osobno dla każdego koła, więc nawet (a to często mi sie zdarza) gdy każde kolo jest innej średnicy, daję radę (w pewnym zakresie) ustawić je tak, by wszystkie dotykały podłoża i sie po nim toczyły - chyba, ze chce inaczej, np. przód pochylić do kręcenia kolek lub banan do zwrotności miedzy szklankami :)

kiedy sie nie nadają do jazdy?: jak juz ktoś napisał: zależy od zasobów i komfortu. ja mam 84mm, ale jak zetrę je o centymetr na średnicy, tracę sporo na szybkości, choć do kręcenia i miedzy szklanki jest ok.

kiedy przekładam?: praktycznie po każdej jeździe. staram sie robić nie mniej niż 20 km za jednym wyjściem, ale czasem to jest 40 a raz nawet 60. oczywiście zeszła mi na to cala jasna część doby, ale nie o tym.
generalnie, gdy widzę, ze koło traci symetrię, to odwracam, przemieniam, kombinuję; wkrętarka elektryczna przyspiesza operację :) ;
gdy jest tak:
Obrazek
lub tak:
Obrazek
to warto już zmienić na nowe :P
to są Rollerblade'y 80mm/82A w starych rolkach K2 Plasma. do takiego stanu doprowadziłem je po 16 dniach jeżdżąc tylko po Malcie i to głównie po lepszych kawałkach asfaltu...
gdy znajdę kółko na 1600 km, będę bardzo szczęśliwy.
ostatnio kupiłem Powerslide Dragon 84mm/85A - idą prawie jak fabryczne 83A. mam je od niedzieli, czyli dziś 6-ty dzień... do City Nacht na pewno nie dotrwają, ale juz mam 2 komplety zapasowych minus 1 kółko...

moim zdaniem, nie ma reguły. może koślawo jeżdże, może technika zła, może to skolioza, hmm... dokładne przebiegi będę mógł podać dopiero teraz, bo od kilku dni mam GPS.
tak czy inaczej, w moim przypadku robi sie to nie_tani sport.
aha, ważę 80,5 kg, rolki ważą 4kg, 0,5 kg w izotoniku i z 0,5 kg ważą spodenki, koszulka, pas na bidon i mp3...
Obrazek

The choices we make, not the chances we take, determine our destiny...

Awatar użytkownika
VrooBell

Post autor: VrooBell » sob lipca 21, 2007 8:09

@cyber_human dzięki za wypowiedź :) zacznę od tego że bez niczego ważę 99-105 kilo (mam jakieś dziwne takie wachnięcia w wadze :) ). wczoraj poprzekładałem kółka przed wieczornym wypadem. zauważyłem że tylko przednie kółka ścierają mi się po skosie tak jak

Obrazek

reszta kółek raczej ok. tylne też nie były jakoś specjalnie zjechane.

tak czy inaczej dzięki fotkom od @cyber-human widzę do jakiego stanu można doprowadzić kółka :)

teraz pytanie -> gdzie kupować i co kupować ? czy są jakieś dobre sklepy internetowe oczywiście oprócz napewno dobrego sklepu Zico :) które marki ? mam stałą pracę i dwójkę dzieci więc nie mam czasu szukać u siebie w trójmieście realnych sklepów :/

jak pisałem wcześniej, rolki do jazdy rekreacyjnej z lekkim zacięciem przyśpieszania ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”