Poznań 10 Maraton 11.10.2009 - jest trasa!

Poznań Maraton i półmaraton dla wrotkarzy, historia dziesięciu edycji od 2000 r. do 2009 r. Wyniki, komentarze, galerie.

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
Monik
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Re: Poznań 10 Maraton 11.10.2009 - jest trasa!

Post autor: Monik » wt września 29, 2009 1:59

Monik pisze:
piotro pisze:Po co Wy tam jedziecie?
Przecież będzie padać...
Skoro będzie padać, wybieram buty biegowe zamiast rolek :twisted:
... i maraton, zamiast połówki :D

A-gus
Jeżdżę od: 0- 0-1993

Post autor: A-gus » śr września 30, 2009 11:01

Witam,

możecie mi wyjaśnić ideę przyznawania nagród w takim maratonie? Ja co prawda na żadną nie liczę, ale zastanawia mnie taka rozbieżność między nagrodami dla kobiet a mężczyzn:

# w kategorii generalnej mężczyzn na łyżworolkach:
1 miejsce: 1 300 zł
2 miejsce: 1 100 zł
3 miejsce: 900 zł
4 miejsce: 700 zł
5 miejsce: 500 zł
6 miejsce: 300 zł
# w kategorii generalnej kobiet na łyżworolkach:
1 miejsce: 1 100 zł
2 miejsce: 900 zł
3 miejsce: 700 zł
4 miejsce: 500 zł
5 miejsce: 300 zł
6 miejsce: 200 zł

(nie wspominam nawet o różnicach w nagrodach dla biegaczy). Jasne, zawsze da się jakoś wyjaśnić skąd takie rozbieżności, bo sponsorzy, bo mężczyzn jedzie/biegnie więcej, ale nie powiem, by w imprezie organizowanej przez miasto było to na miejscu.. Nie orientuję się, bo w takiej imprezie biorę udział po raz pierwszy.

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » śr września 30, 2009 11:24

Wynika to z pewnością z proporcji mężczyźni/kobiety, ale pewien nie jestem.
A co do nagród w ogóle - warto startować, bo pewna firma kolejny raz będzie losować nagrody i można trafić lepiej niż ostatnie miejsca premiowane ;)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

WOJTEK45
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: zbyt wolne

Post autor: WOJTEK45 » śr września 30, 2009 11:29

W regulminie Pucharu Świata kobiety też są nagradzane niższymi nagrodami .
W Gdańsku było równo :wink:

bj43
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm

Post autor: bj43 » śr września 30, 2009 12:33

A-gus pisze:Witam, możecie mi wyjaśnić ideę przyznawania nagród w takim maratonie? Ja co prawda na żadną nie liczę, ale zastanawia mnie taka rozbieżność między nagrodami dla kobiet a mężczyzn...
Prawdopodobnie pulę na nagrody pieniężne tworzy się w oparciu o przewidywane wpływy z wpisowego. Prawie zawsze mężczyzn startuje więcej. Nie sądzę, aby ktoś chciał rozmyślnie umniejszać wysiłek kobiet.
Moim zdaniem nagrody powinny być takie same. Są to tak symboliczne kwoty, a różnica tak niewielka, że organizator mógłby je wyrównać.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » śr września 30, 2009 1:38

bj43 pisze:
A-gus pisze:Witam, możecie mi wyjaśnić ideę przyznawania nagród w takim maratonie? Ja co prawda na żadną nie liczę, ale zastanawia mnie taka rozbieżność między nagrodami dla kobiet a mężczyzn...
Prawdopodobnie pulę na nagrody pieniężne tworzy się w oparciu o przewidywane wpływy z wpisowego. Prawie zawsze mężczyzn startuje więcej. Nie sądzę, aby ktoś chciał rozmyślnie umniejszać wysiłek kobiet.
Moim zdaniem nagrody powinny być takie same. Są to tak symboliczne kwoty, a różnica tak niewielka, że organizator mógłby je wyrównać.
Czy zatem wystąpisz do organizatora ze stosownym pismem ?

bj43

Post autor: bj43 » śr września 30, 2009 2:30

Andrzej pisze:
bj43 pisze:
Nie, mnie to nie dotyczy. Wyraziłem jedynie swoją opinię w tej sprawie.
Pozdrawiam.

WOJTEK45
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: zbyt wolne

Post autor: WOJTEK45 » śr września 30, 2009 2:59

34.4. Sposób podziału nagród pieniężnych
Nagrody pieniężne przyznawane są 7 najlepszym mężczyznom w kategorii seniorów oraz 5 najlepszym kobietom w kategorii seniorów. Nagrody pieniężne wypłacane są na koniec sezonu. Wysokość oraz sposób rozdziału nagród pieniężnych są ustalane corocznie przez WIC wraz z publikacją harmonogramu sezonu.

60% PULI NAGRÓD 40% PULI NAGRÓD
MIEJSCE MĘŻCZYŹNI KOBIETY
1. 35% 40%
2. 25% 30%
3. 15% 15%
4. 10% 10%
5. 8% 5%
6. 5%
7. 2%

Uwaga: 20% wysokości nagrody przyznanej zawodnikowi lub drużynie trafia bezpośrednio do właściciela drużyny. - To ważne!!!!!!!!!!!!!!!!!
A dla tych którzy chcą wystąpić do orga i wyrazić swe niezadowolenie przekazuję formularz protestu - żeby było łatwiej :wink:

Formularz Protestu

Formularz protestu na rok 2009 ( jeszcze obowiązuje)

Protest do wiadomości sędziego i dyrektora wyścigu. Formularz musi zostać wypełniony w całości, a składając go należy uiścić kaucję w wysokości 100.00 USD. Kaucja zostanie zrefundowana tylko jeśli protest zostanie rozpatrzony pozytywnie.

Zawody: ………………………………………………………………………………………
Data: …………………………………………………………………………………………
Godzina: ………………………………………………………………………………………
Nazwa drużyny składającej protest: ………………………………………………………
Imię i nazwisko kierownika drużyny: ………………………………………………………
Nr tel. kom. kierownika drużyny: ……………………………………………………………
Opis zdarzenia: ………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Podstawa protestu: …………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
Materiał dowodowy: …………………………………………………………………………

Zawodnicy drużyny składającej protest, których on dotyczy: ……………………………………………………………
Imię i nazwisko / numer startowy: …………………………………………………………

Zawodnicy drużyny, przeciwko której wnoszony jest protest, a których on dotyczy:

Podpis kierownika drużyny: …………………………………………………………………
Imię i nazwisko pierwszego świadka: …………………………
Podpis pierwszego świadka: …………………………
Imię i nazwisko drugiego świadka: …………………………
Podpis drugiego świadka: …………………………

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Andrzej » czw października 01, 2009 10:11

bj43 pisze:
Andrzej pisze:
bj43 pisze:Prawdopodobnie pulę na nagrody pieniężne tworzy się w oparciu o przewidywane wpływy z wpisowego. Prawie zawsze mężczyzn startuje więcej. Nie sądzę, aby ktoś chciał rozmyślnie umniejszać wysiłek kobiet.
Ale to juz kolejna "jedynie opinia" w której wprost podajesz instrukcje którą ktoś ma/mógłby zrobić. Stąd też pytanie ile w tym Twojego wysiłku aby zaistniały stan rzeczy zmienić a ile tylko pomysłów z cyklu "Wujek Dobra Rada" ? Za te drugie dziękujemy :evil:

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » czw października 01, 2009 10:21

Przejeżdżałem obok tej drogi, było trochę "szybko" i wstępnie widziałem, że dziury zostały załatane.
Nie wiem czy dzięki naszej interwencji (zadziałaliśmy "po swojemu" w zdm) i czy faktycznie jest już wszystko ok.
Jeśli ktoś z poznaniaków będzie przejeżdżać ul. Królowej Jadwigi w stronę Rataj, niech zerknie i da znać jak wygląda odcinek pomiędzy dworcem PKS, a Multikinem.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

bj43

Post autor: bj43 » czw października 01, 2009 10:59

Andrzej pisze:
bj43 pisze:
Andrzej pisze:Czy zatem wystąpisz do organizatora ze stosownym pismem ?
Ale to juz kolejna "jedynie opinia" w której wprost podajesz instrukcje którą ktoś ma/mógłby zrobić. Stąd też pytanie ile w tym Twojego wysiłku aby zaistniały stan rzeczy zmienić a ile tylko pomysłów z cyklu "Wujek Dobra Rada" ? Za te drugie dziękujemy :evil:
Niepotrzebnie się unosisz. Taka jest specyfika każdego forum internetowego, że ludzie przedstawiają na nich swoje poglądy i opinie. Nie każdy musi się z nimi zgadzać, ale powinien je uszanować. Tym bardziej, że w moim przypadku są prezentowane w dobrej wierze i przy założeniu, że organizatorzy PM także to Forum czytają i wyciągają wnioski.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Cavalli
Jeżdżę od: 01 cze 1995
Kontakt:

Post autor: WFH » czw października 01, 2009 11:03

bj43 pisze:Tym bardziej, że w moim przypadku są prezentowane w dobrej wierze i przy założeniu, że organizatorzy PM także to Forum czytają i wyciągają wnioski.
Nie wydaje mi się.

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Andrzej » czw października 01, 2009 11:05

bj43 pisze: Niepotrzebnie się unosisz. Taka jest specyfika każdego forum internetowego, że ludzie przedstawiają na nich swoje poglądy i opinie. Nie każdy musi się z nimi zgadzać, ale powinien je uszanować. Tym bardziej, że w moim przypadku są prezentowane w dobrej wierze i przy założeniu, że organizatorzy PM także to Forum czytają i wyciągają wnioski.
I tu się z Toba zgadzam - specyfiką prawie każdego forum jest że jakieś grono ludzi wyraża tam swoje opinie i poglądy. Szkoda tylko ze często tylko na wyrażaniu się kończy a nie idą za tym czyny. Ale to oczywiście inna sprawa dlatego cofam swoją poprzednią prośbę. Nawet więcej - pisz chłopie swe złote mysli. Oby ich jak najwięcej

bj43

Post autor: bj43 » czw października 01, 2009 11:30

Andrzej pisze:
bj43 pisze: Niepotrzebnie się unosisz. Taka jest specyfika każdego forum internetowego, że ludzie przedstawiają na nich swoje poglądy i opinie. Nie każdy musi się z nimi zgadzać, ale powinien je uszanować. Tym bardziej, że w moim przypadku są prezentowane w dobrej wierze i przy założeniu, że organizatorzy PM także to Forum czytają i wyciągają wnioski.
I tu się z Toba zgadzam - specyfiką prawie każdego forum jest że jakieś grono ludzi wyraża tam swoje opinie i poglądy. Szkoda tylko ze często tylko na wyrażaniu się kończy a nie idą za tym czyny. Ale to oczywiście inna sprawa dlatego cofam swoją poprzednią prośbę. Nawet więcej - pisz chłopie swe złote mysli. Oby ich jak najwięcej
Dzięki, masz to u mnie jak w banku. :D
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Piotr B
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Piotr B » czw października 01, 2009 11:57

Ale przecież możesz podzielić się swoimi uwagami z organizatorami, na pewno Cię nie zdyskwalifikują na wyścigu, a może nawet odpowiedzą.
Poznamy wówczas ich argumentację.
A przyszlości może nawet zniknie znane nam hasło naszej kolezanki: Kobieta biega taniej?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poznań Maraton - historia dziesięciu edycji maratonów od 2000 r. do 2009 r.”