2010.04.24 - IX Cracovia Maraton

Kraków Cracovia Maraton - historia od 2006 r. oraz najświeższe informacje

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
Awatar użytkownika
Clapper
Pięciokółkowiec 80mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Re: IX Cracovia Maraton 25.04.2010

Post autor: Clapper » pn listopada 23, 2009 12:05

w sobotę po południu w dniu zawodów rolkarzy zapowiadaję ładnę słoneczną pogodę, a na niedzielę ulewne deszcze. Czy to też nie jest argument? :alien:

Awatar użytkownika
roxan
Pięciokółkowiec 80mm
Moje rolki: Powerslide Vision
Jeżdżę od: 17 maja 2007
Kontakt:

Post autor: roxan » pn listopada 23, 2009 12:06

... no to podyskutowaliśmy, a teraz zapisywać się, bo na dzień dzisiejszy do 300 to jeszcze brakuje 281 łyżworolkarzy i aby do wiosny.
http://www.cracoviamaraton.pl/subp.php? ... d=28&tpl=0

dziadek
Czterokółkowiec

Post autor: dziadek » pn listopada 23, 2009 1:51

roxan pisze:... no to podyskutowaliśmy, a teraz zapisywać się, bo na dzień dzisiejszy do 300 to jeszcze brakuje 281 łyżworolkarzy i aby do wiosny.
http://www.cracoviamaraton.pl/subp.php? ... d=28&tpl=0
Do 300 brakuje nam jeszcze 282 bo Toudi zawyżył nam statystykę zapisując się 2X. :)

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Toudi » pn listopada 23, 2009 2:47

dziadek pisze: Do 300 brakuje nam jeszcze 282 bo Toudi zawyżył nam statystykę zapisując się 2X. :)
Jestem na 200% pewien, że przyjadę, jakikolwiek by nie był termin i formuła.
Pozdrawiam
Piotr

evik777

Post autor: evik777 » pn listopada 23, 2009 11:29

A może dałoby zrobić radę 2 w 1. Czyli fajna jakaś niewielka pętelka, ale gdzieś w środku miasta. Nie wiem czy to możliwe, taki tylko pomysł :-)
Na pętli zawsze to mniejszy kłopot jeśli chodzi o wstrzymywanie ruchu, a do tego walory krajoznawcze miasta też by mogły być uwydatnione :wink:

Awatar użytkownika
Clapper
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: Clapper » wt listopada 24, 2009 9:30

evik777 pisze:A może dałoby zrobić radę 2 w 1. Czyli fajna jakaś niewielka pętelka, ale gdzieś w środku miasta. Nie wiem czy to możliwe, taki tylko pomysł :-)
Na pętli zawsze to mniejszy kłopot jeśli chodzi o wstrzymywanie ruchu, a do tego walory krajoznawcze miasta też by mogły być uwydatnione :wink:
to szykuje nam się rozłam w środowisku, na:
1. zawodników biorących udział w zawodach, by się ścigać
2. miłosników jazdy terenowej po torowiskach, muldach, koleinach, dziurach, bruku i różnych "wykładzinach"
3. turystów, miłośników zwiedzania miast z tras zawodów

ad.3: po co startować drugi raz na tej samej trasie w Krakowie, Berlinie, Koblencji, jak już krajobraz się opatrzył?

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Cavalli
Jeżdżę od: 01 cze 1995
Kontakt:

Post autor: WFH » wt listopada 24, 2009 10:00

Clapper pisze:
evik777 pisze:A może dałoby zrobić radę 2 w 1. Czyli fajna jakaś niewielka pętelka, ale gdzieś w środku miasta. Nie wiem czy to możliwe, taki tylko pomysł :-)
to szykuje nam się rozłam w środowisku, na:
2. miłosników jazdy terenowej po torowiskach, muldach, koleinach, dziurach, bruku i różnych "wykładzinach"

ad.3: po co startować drugi raz na tej samej trasie w Krakowie, Berlinie, Koblencji, jak już krajobraz się opatrzył?
Wszystkim dogodzić nie będzie łatwo, ale może uda się doprowadzić do jakiegoś kompromisu :)

Awatar użytkownika
Clapper
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: Clapper » wt listopada 24, 2009 10:20

Bartek napisał
[quote="WFH]

Wszystkim dogodzić nie będzie łatwo, ale może uda się doprowadzić do jakiegoś kompromisu :)[/quote]

Tu Bartek nie może być demokracji, głosowań, plebiscytów. Bierzemy co dają, a z czasem kalendarz sam się ułoży, bo zawodów przybywa.
Szkoda, że nie dostaliśmy się do programu olimpijskiego, z powodu pomysłu MKOl-u, by zawody były rozgrywane tylko w hali.
Nominacja do rodziny olimpijskiej, bardzo by dyscyplinie pomogła.

witomazur
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: witomazur » wt listopada 24, 2009 11:06

Clapper pisze: Szkoda, że nie dostaliśmy się do programu olimpijskiego, z powodu pomysłu MKOl-u, by zawody były rozgrywane tylko w hali.
Nie wydaje mi się, żeby wymóg MKOL(o ile taki był?) rozłożył szanse olimpijskie jazdy szybkiej. Nie dostaliśmy się na igrzyska z powodu słabości propozycji FIRS, pseudo - lobbingu tejże organizacji i PIENIĘDZY :!:
Witek
Ukończyłem maraton w Łomży:) http://www.uks-orlica.pl
http://www.pzsw.org

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: WFH » wt listopada 24, 2009 11:14

witomazur pisze:
Clapper pisze: Szkoda, że nie dostaliśmy się do programu olimpijskiego, z powodu pomysłu MKOl-u, by zawody były rozgrywane tylko w hali.
Nie wydaje mi się, żeby wymóg MKOL(o ile taki był?) rozłożył szanse olimpijskie jazdy szybkiej. Nie dostaliśmy się na igrzyska z powodu słabości propozycji FIRS, pseudo - lobbingu tejże organizacji i PIENIĘDZY :!:
Witek
A zwłaszcza PIENIĘDZY!
Sama hala nie byłaby problemem, bo np. konkurencje torowe w tegorocznych MŚ odbywały się w hali, także rok temu tor był pod dachem.
Jest jak jest, ale nie ma co tego rozpamiętywać, tylko działać.

Awatar użytkownika
Clapper
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: Clapper » wt listopada 24, 2009 12:01

witomazur pisze:
Witek
czytam w niemieckim Skate-In Magazin, że MKOl zażądał rozgrywania zawodów rolkarzy w hali i wspólne "występy" z deskorolkami. (Nr 57, 6/2009 str. 48)
MKOl nie życzy sobie nowych stadionów (obiektów sportowych) rozbudowujących zaplecze olimpijskie.
Niejaki dr Thomas Bach, użalał się na konferencji prasowej w Hamburgu, że chyba jednak trzeba było zaakceptować propozycję MKOl-u, by w ogóle zaistnieć w programie olimpijskim, choćby tylko w "torowym" wydaniu.

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: WFH » wt listopada 24, 2009 12:54

Clapper pisze:
witomazur pisze:
Witek
czytam w niemieckim Skate-In Magazin, że MKOl zażądał rozgrywania zawodów rolkarzy w hali i wspólne "występy" z deskorolkami. (Nr 57, 6/2009 str. 48)
MKOl nie życzy sobie nowych stadionów (obiektów sportowych) rozbudowujących zaplecze olimpijskie.
Niejaki dr Thomas Bach, użalał się na konferencji prasowej w Hamburgu, że chyba jednak trzeba było zaakceptować propozycję MKOl-u, by w ogóle zaistnieć w programie olimpijskim, choćby tylko w "torowym" wydaniu.
Z pewnością lepsze byłoby "torowe" wydanie niż żadne. Argument MKOL-u jest dla mnie głupota biorąc pod uwagę jak duże powierzchnie i obiekty są potrzebne do golfa!!!

witomazur
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: witomazur » wt listopada 24, 2009 1:09

Clapper pisze: czytam w niemieckim Skate-In Magazin, że MKOl zażądał rozgrywania zawodów rolkarzy w hali i wspólne "występy" z deskorolkami. (Nr 57, 6/2009 str. 48)
To trochę takie bla,bla,bla.....Pan Bach(narodowy komitet olimpijski Niemiec), zdaje się też prominętny członek MKOL stara się usprawiedliwić taką a nie inną decyzję MKOL w której w jakimś sensie uczestniczył. Gdyby w propozycji FIRS były zawody w hali to znalazło by się inne bla,bla,bla... na potrzeby opini publicznej.
Tu chodzi o CHĘCI, których w MKOL ewidentnie było brak ,a nie o hale. Przy chęciach MKOL można by zrobić zawody uliczne, wtedy prawie nic nie trzeba budować...Ale wtedy znalazło by się inne ale... :D
Witek
Ukończyłem maraton w Łomży:) http://www.uks-orlica.pl
http://www.pzsw.org

carlmc
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 02 kwie 2008

Post autor: carlmc » wt listopada 24, 2009 2:22

Clapper pisze: to szykuje nam się rozłam w środowisku, na:

Bardzo trafne podsumowanie. Oczywiście każdy zorganizowany maraton (lub podobna impreza rolkarska) jest bardzo cenny dlatego argumenty turystyczno-krajoznawcze mają drugorzędne znaczenie. Ja życzyłbym sobie ścigania w górach i nad malowniczym jeziorem :D . Albo na torze typu Spa-Francorchamps lub Abu Dabi.
Najczęściej idziemy w trupa :wink: oglądając plecy poprzednika więc jazda na okrążeniach daje większe możliwości taktyczne :wink: .

Awatar użytkownika
Clapper
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: Clapper » wt listopada 24, 2009 2:23

witomazur pisze:
Clapper pisze: czytam w niemieckim Skate-In Magazin, że MKOl zażądał rozgrywania zawodów rolkarzy w hali i wspólne "występy" z deskorolkami. (Nr 57, 6/2009 str. 48)
To trochę takie bla,bla,bla.....Pan Bach(narodowy komitet olimpijski Niemiec), zdaje się też prominętny członek MKOL stara się usprawiedliwić taką a nie inną decyzję MKOL w której w jakimś sensie uczestniczył. Gdyby w propozycji FIRS były zawody w hali to znalazło by się inne bla,bla,bla... na potrzeby opini publicznej.
Tu chodzi o CHĘCI, których w MKOL ewidentnie było brak ,a nie o hale. Przy chęciach MKOL można by zrobić zawody uliczne, wtedy prawie nic nie trzeba budować...Ale wtedy znalazło by się inne ale... :D
Witek
zapewne masz rację! powód się zawsze znajdzie. Jest nas pewnie mniej niż skoczków narciarskich, czy biathlonistów, więc nie zasługujemy na status konkurencji olimpijskiej. Nie ciągniemy za sobą takich sponsorów i pieniędzy jak golf. a rugby 7 osobowe? Q..a pierwszy raz słyszę, a się dostali "do rodziny"....mafijnej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kraków Cracovia Maraton - historia od 2006 r. oraz najświeższe informacje”