Podwójne odbicie (Double push)

Szybciej, dalej, efektywniej! Porady dla tych, którzy chcą dać z siebie więcej
Faster, longer, more efectively! Place for people who want to be better at inline speed skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

FFWD
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 28 cze 2007

Re: Podwójne odbicie (Double push)

Post autor: FFWD » ndz października 02, 2011 5:23

julek1967 pisze:z waszych wypowiedzi nasuwa mi sie jeden wniosek : nikt nie jeżdzi DP oprócz Manti i jeszcze paru gości z czołówki światowej ! ale przecież nie oto chodzi .to są zawodowcy którzy jadą na treningach codziennie po kilka godzin do tego harują w siłowni i jeszcze żrą jakiej odżywki za ''kilka'' groszy .i na tym polega zawodowstwo !!! ale nawet amatorek taki jak ja może jeżdzic DP choc może osiągi względem prędkości są mikre.! to tak jakby porównac amatora w biegach do zawodowców z Kenii czy Etiopii . Amator mówi: ja biegam i jestem w czołówce bo mam dobrą technikę biegu,ale jakiś malkontent powie : twoja technika jest do du.. bo nie utrzymasz się za zawodowcem nawet przez 400 metrów /ty będziesz biegł na 400 m a on maraton i sie nie utrzymasz/ wszystko bowiem zawdzięczamy treningowi -jeśli trenujesz 5 razy w rygodniu to jesteś lepszy od tego co trenuje 3 /oczywiście przy pewnych założeniach / .przytocze tu pewną historyjke ,którą już gdzies przedtawiłem-''...do trenera Górskiego zgłosił sie bramkarz który pyta sie P.Kazimierza :co zrobic bo przy górnych piłkach ma niepewny chwyt-Górski pyta sie ile na treningu łapie takich strzałów -gośc odpowiada ze 500. na to Pan Kazimierz radzi ,że to za mało i karze mu łapac 1000 razy..."" I TAK JEST I U NAS W ROLKARSTWIE miec dobrą technike to jedno ,a moc aby to wykorzystac to drugie ,ale piszcie prosze dalej ,bo zawsze człowiek jest sie czego on Kolegów nauczyc .Pozdro i widzimy sie w Krakowie..
Tak, Julek1967, dobrze odczytałeś nasze (przynajmniej moje) intencje. Tak, uważam, że wykonanie DP to domena głównie Mantii, przeważającej grupy zawodowców oraz osób które trenują pod okiem dobrych trenerów. W Polsce zapewne jest pewna ilość ludzi jeżdżących bardzo dobrze DP, między innymi Ty (przynajmniej tak twierdzisz, a nie mam powodów, żeby Ci nie wierzyć), ale większość ludzi jednak sobie z tym nie radzi.

Natomiast wydaje mi się, że mylisz jazdę DP z prędkością i precyzją niższą od Joey Mantia od jazdy czymś, co nie jest DP. Oczywiście, można jeździć DP wolniej, ale jeżeli nie jest wykonywane wewnętrzne odbicie to nie jest to po prostu double push tylko zwykły single push z różnymi "zygzakowatymi" wariacjami. Po prostu nie można czegoś nazwać "dwoma odbiciami" (ang. double push) jeśli wykonuje się tylko jedno odbicie + zygzak.

Tak samo, Julek1967, choćbyś nie wiem jak się starał, to nie wykonasz w tenisie backhandu dwuręcznego jedną ręką.

Pozdrawiam
Rafał Wielgat
Jura Skating Częstochowa

Awatar użytkownika
mrv
Szybszy niż Chuck Norris na 5x84mm
Moje rolki: SemiRace 4x100, Cheetah 4x110
Jeżdżę od: 20 gru 2009

Post autor: mrv » pn października 03, 2011 2:45

Może ktoś się wypowie w tej kwestii bo wygląda na to że tęgie głowy od wrotkarstwa wykryły i opisąły 3 techniki jazdy:

DP, Pendular, Single (s 44 dokumentu ponizej):

http://www.exxostenerife.com/ibe/downlo ... ajecar.pdf

może ktoś znający dobrze ten język zająłby się tym dokumentem. Gdyby cały ten pdf miał polską wersję to byłby to największy skok jakościowy w szkoleniu wrotkarzy od czasów przemycenia pierwszej wrotki z RFNu do Polski ;)

FFWD
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 28 cze 2007

Post autor: FFWD » pn października 03, 2011 1:25

mrv pisze:Może ktoś się wypowie w tej kwestii bo wygląda na to że tęgie głowy od wrotkarstwa wykryły i opisąły 3 techniki jazdy:

DP, Pendular, Single (s 44 dokumentu ponizej):

http://www.exxostenerife.com/ibe/downlo ... ajecar.pdf

może ktoś znający dobrze ten język zająłby się tym dokumentem. Gdyby cały ten pdf miał polską wersję to byłby to największy skok jakościowy w szkoleniu wrotkarzy od czasów przemycenia pierwszej wrotki z RFNu do Polski ;)
Tak, ciekawy opis, przełknąłem go tamtej zimy (ciężko było - hiszpański...), natomiast dotyczy on w dużej mierze biomechaniki i modelów teoretycznych, co nie każdego tak naprawdę zainteresuje. Jest to pozycja przynajmniej w znacznej części dla ludzi z naukowym zacięciem. Większość ludzi nie odróżnia pojęcia pędu od prędkości, masy od ciężaru, prędkości stycznej od prędkości kątowej, wydaje im się, że siła tarcia zależy od powierzchni i że prędkość zjazdu z górki zależy od masy rolkarza.

Ale zgadzam się w stu procentach, że dla trenerów powinna to być lektura obowiązkowa.

Natomiast moim zdaniem dla większości rolkarzy absolutną podstawą powinna być książka (po niemiecku) "Die Technik des Inline-Skatings" Paolo Marcelloniego (w oryginale po włosku).

Pozdrawiam
Rafał Wielgat
Jura Skating Częstochowa

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » pn października 03, 2011 1:42

FFWD pisze:Natomiast moim zdaniem dla większości rolkarzy absolutną podstawą powinna być książka (po niemiecku) "Die Technik des Inline-Skatings" Paolo Marcelloniego (w oryginale po włosku).
Dokładnie. Jest ona oczywiście również w j. włoskim. Swego czasu miała zostać wydana również w j. polskim i angielskim, ale kolega Tomek (powerhouski) coś zamilkł w tej kwestii.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » pn października 03, 2011 1:48

zico pisze:
FFWD pisze:Natomiast moim zdaniem dla większości rolkarzy absolutną podstawą powinna być książka (po niemiecku) "Die Technik des Inline-Skatings" Paolo Marcelloniego (w oryginale po włosku).
Dokładnie. Jest ona oczywiście również w j. włoskim. Swego czasu miała zostać wydana również w j. polskim i angielskim, ale kolega Tomek (powerhouski) coś zamilkł w tej kwestii.
A ma ktos moze ?

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pn października 03, 2011 1:52

Mam w j. włoskim.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
Janusz
Redaktor wrotkarstwo.pl
Moje rolki: Schaenkel Edge R
Jeżdżę od: 01 lip 2002

Post autor: Janusz » pn października 03, 2011 1:54

Awatar użytkownika
mrv

Post autor: mrv » pn października 03, 2011 2:01

Niemieckie tłumaczenie musi być złe :) Mówie to na podstawie motoryki niemieckich zawodniczek :)

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » pn października 03, 2011 2:02

zico pisze:Mam w j. włoskim.
Jestem zainteresowany :arrow: we włoskim czytam biegle

Awatar użytkownika
Janusz
Redaktor wrotkarstwo.pl

Post autor: Janusz » pn października 03, 2011 2:09

mrv pisze:
Niemieckie tłumaczenie musi być złe :) Mówie to na podstawie motoryki niemieckich zawodniczek :)
...szczególnie Sabine Berg ;)

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pn października 03, 2011 2:17

Andrzej pisze:
zico pisze:Mam w j. włoskim.
Jestem zainteresowany :arrow: we włoskim czytam biegle
To się zgadamy.

Wracając do tematu - chyba najlepsza pozycja książkowa na rynku.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
Janusz
Redaktor wrotkarstwo.pl

Post autor: Janusz » pn października 03, 2011 3:25

Chłopcy, załóżcie sobie wątek o toczeniu kulek od nowa, tu nawijka idzie w kwestii dablpusza. :P

Jeszcze jedną zagadkę chciałbym wrzucić do naszej łamigłówki:

Chodzi o coś, co wygląda na dopychanie tułowiem odepchnięcia z nogi, głównie w sp, już tłumaczę:

Podczas klasycznego odepchnięcia, kiedy wykonuje się wahadało wydaje mi się, że osią obrotu jest punkt ciężkości usytuowany gdzieś około pępka. Wraz z prostującą się stopniowo nogą odpychającą w przeciwną stronę wychyla się tułów. Więc może działa tu znana zasada fizyki, tzn. każdej sile skierowane w daną stronę, przeciwdziała równa jej siła, skierowana w przeciwną? Ruch tułowiem mógłby właśnie przyczyniać się do takiego wzmocnienia ruchu opadania/odpychania sp :?:
Tutaj trochę to widać:

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: Toudi » pn października 03, 2011 3:38

Cholera, teraz żałuję, że wybiłem Rafała z rytmu.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
mrv

Post autor: mrv » pn października 03, 2011 4:29

Janusz pisze:Chłopcy, załóżcie sobie wątek o toczeniu kulek od nowa, tu nawijka idzie w kwestii dablpusza. :P

Jeszcze jedną zagadkę chciałbym wrzucić do naszej łamigłówki:

Chodzi o coś, co wygląda na dopychanie tułowiem odepchnięcia z nogi, głównie w sp, już tłumaczę:

Podczas klasycznego odepchnięcia, kiedy wykonuje się wahadało wydaje mi się, że osią obrotu jest punkt ciężkości usytuowany gdzieś około pępka. Wraz z prostującą się stopniowo nogą odpychającą w przeciwną stronę wychyla się tułów. Więc może działa tu znana zasada fizyki, tzn. każdej sile skierowane w daną stronę, przeciwdziała równa jej siła, skierowana w przeciwną? Ruch tułowiem mógłby właśnie przyczyniać się do takiego wzmocnienia ruchu opadania/odpychania sp :?:

Ja mam wrażenie że Scott ma technikę diametralnie odmienną od np Pascala Brianda. On stawia rolke juz na zewnętrznej krawędzi, Pascal (w mniejszej mierze Chad Hedrick) ma bardzo widoczny moment poczatkowej jazdy na środku koła i sprawia wrażenie pełnej kontroli. Mam wrażenie że siła Scotta nie leży w mocnym underpushu tylko w tym co ma np Gary Hackman - bardzo mocne odepchnięcie w pierwszej 1/3 powerboxa (plus siła powrotu z zewnętrznej krawędzi do centrum) i widac że odbicie zaczyna się w biodrze (Janusz sądzę że to biodro). Spotkałem się z opiniami że pierwsze 1/3 powerboxa to 2/3 możliwej do osiągnięcia mocy.

pz34
Prześcigant 4x110mm
Moje rolki: Tarrega

Post autor: pz34 » pn października 03, 2011 7:43

Odnosnie krzywych kolan. Rozmawiałem na temat z fizjoterapeutką. Pokazałem jej pozycję wrotkarską i to kiedy to kolano krzywi się. Według niej: przyczyny mogą być dwie, słabe wiązanie lub nie równa siła mięśni. Jej zalecenia; ćwiczenia na specjalnej poduszce korekcyjnej i ćwiczenia przed lustrem.
Pozdrawiam
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Trening, porady / Training, solutions”